Randiga pajer med kola och chokladtryffel

10 februari, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Ljuvligt seg vaniljkola och chokladtryffel i ett effektfullt skal av ljus och mörk mördeg.

Jag hade mördeg över i två olika färger, det räckte inte riktigt till ett helt nytt skal, så jag  började fundera på om jag kanske kunde kombinera de båda. Och det kunde jag! Jag tycker själv att det blev väldigt effektfullt.

Det blev också två variationer av dekoration på pajerna. Jag hade en idé om att göra som ett pussel, smälta och kavla ut choklad (jag använde den nya rubychokladen) mellan två bakplåtspapper och låta den stelna och sen göra ett pussel. Men jag var lite väl ivrig och la på chokladen innan tryffeln på pajen stelnat helt, så den smält lite, inte så fint. Får testa igen!

Jag fyllde pajerna med kola, gjorde min vanliga kolasås men kokade den lite längre så att den inte skulle bli så rinning, och sen en go chokladtryffel på toppen. För man går liksom aldrig vilse med kola och choklad!

Förresten, om ni undrar över pajformarna. Jag bakar de här typen av tarter i perforerade pajringar. De finns att köpa i olika storlekar hos Bakers.

Jag gjorde två små pajer, de här är nog bara 15 cm i diameter, receptet är dock anpassar för en paj som är 20 cm. Pajen är ganska mäktig, man orkar inte äta en jättebit. Servera gärna med lite lättvispad grädde till.

Randiga pajer med kola och chokladtryffel

5/5(1)
Röster
Portioner: 8-10 personer

Ingredienser:

Mördeg

100 g kallt smör

160 g vetemjöl (drygt 2,5 dl)

40 g florsocker (2/3 dl)

12 g kakao (2 msk)

1 äggula

Vaniljkola

Se recept här. Uteslut saltet om du vill. Koka den till 115 grader innan du direkt häller den i det bakade pajskalet.

Chokladtryffel

100 g mörk mjölkchoklad (runt 45-50% kakaohalt)

0,75 dl grädde

15 g glykos (1 msk)

Oxalis

Instruktioner:

Mördeg

1. Lägg alla ingredienser, utom kakaon och ägget, i en matberedare och mixa tills det går ihop till en smulig deg, samla degen med ägget.

2. Ta bort ca 1 tredjedel av degen och jobba snabbt in kakaon i resten. 

3. Låt degen vil i kylen i minst 1 timme.

3. Sätt ugnen på 160 grader varmluft, 175 grader vanlig ugn.

4. Kavla ut den mörka degen, klä botten av pajformen eller pajringen med den. (ca 20 cm i dm)

5. Skär remsor av den bruna degen och lägg på ett bakplåtspapper och lägg in  i kylen. Kavla sedan den ljusa degen (du kavlar enklast mellan två bakplåtspapper). Ta ut lika breda remsor av den. Ta fram den bruna degen och lägg remsorna varannan så att du får ett randigt mönster. Skär sedan remsor diagonalt över den randiga degen (skär minst lika brett som din pajring är hög) och klä kanten av pajringen med remsorna. 

6. Ställ in formen med degen i frysen i 15 minuter.

7. Baka av degen i 10-12 minuter tills den fått en gyllene färg på kanterna och är genombakad i botten.

7. Låt pajskalet svalna helt. Du kan baka den flera dagar i förväg om du vill.

Chokladtryffel

1. Hacka chokladen och smält den i en bunke.

2. Koka upp grädde och glykos och häll det över chokladen. Rör om till en jämn blank tryffel utan luftbubblor. När kolan har stelnat ordentligt i pajskalet så häller du tryffeln över.

Låt pajen stelna ordentligt innan servering. Den är godast att servera rumstempererad. Men du kan ha pajen i kylen, den håller i minst en vecka.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Det står vaniljkola men kan inte se att det är vanilj i receptet på salt kolasåsen?

  • Hej! Vilken typ av glukos använder du? Kan jag använda glukossirap?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg