Randig chokladmoussetårta med vaniljbottnar

9 juni, 2019

 

Den här tekniken, med exakt randiga tårtor, har blivit väldigt poppis på Instagram på sistone. Bland andra är det @brittanymaycakes som gjort dem populära. Jag har gjort randiga tårtor förut, men då har jag bara spritsat olika färger runt om och sen strukit det slätt. Här göra man först en färg helt och hållet med fördjupningar, sen fryser man den och fyller sen i med den andra färgen. Det var roligt att testa. Nästa gång ska jag använda en bättre frostingkam och också filma när jag gör ränderna så att ni får se!

Inne i tårtan är det saftiga och mjuka tårtbottnar, det kommer nog att bli mina go to-bottnar för gräddtårtor framöver.
Mellan bottnarna är det en god chokladmousse, så själva tårtan är, med eller utan ränder, en riktigt god tårta!

RECEPT
Tårtan är 16 cm i diameter och är räcker till 8-10 personer

Tårtbottnar
140 gram socker
2 ägg
1 tsk vaniljpasta
30 gram smör
1 dl mjölk
120 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn) och smörj 3 formar (16 cm i diameter).
2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.
3. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.
4. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen.
5. Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten och fördela den i formarna.
6. Baka i 15-20 minuter tills bottnarna är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.
7. Låt tårtbottnarna svalna helt.

Chokladmousse
2 gelatinblad
60 gram hackad mjölkchoklad
30 gram hackad mörk choklad
2 dl vispgrädde
30 gram äggvita (ca 1 st)
1 msk strösocker

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Smält chokladen och smält sedan gelatinet där i och låt det svalna något.
3. Vispa grädden och ställ åt sidan.
4. Vispa äggvitorna och sockret tills det blir styva.
5. Vänd samman chokladen med grädden och vänd sedan ner äggvitorna och din mousse är klar att användas.

Lägg samman tårtan
1. Gör i ordning en tårtring med tårtplast (eller klä formen som du bakade tårtan i med plastfolie).
2. Lägg en tårtbotten i botten och fördela hälften av moussen över. Sen nästa tårtbotten och resten av moussen. Lägg på den sista tårtbottnen. Plasta in tårtan med plastfolie och ställ in den i kylen i minst 3-4 timmar.

Chokladmarängsmörkräm
2 äggvitor (0,75 dl)
125 gram socker
225 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
200 gram mörk choklad (ca 60%)

1. Börja med att ta fram smöret i tid så att det verkligen är rumsvarmt.
2. Smält chokladen över ett vattenbad och ställ åt sidan för att svalna.
3. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad till ca 60 grader, eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält.
4. Vispa sedan tills marängen har svalnat, det tar minst 10 minuter.
5. Addera lite smör i taget tills du fått en glansig och fin smörkräm.
6. Ta ca 2 dl av smörkrämen och lägg i en annan skål, detta är till de vita ränderna.
7. Blanda ner den smälta avsvalnade chokladen i resten av smörkrämen och rör tills du har en jämn smörkräm.

Chokladganache
20 gram mörk choklad
20 gram grädde

1. Värm choklad och grädde i micron tills de smälter ihop till en chokladsås.
2. Låt svalna till ca 32 grader.

Tårtans slutfinish
1. Ta fram tårtan från kylen och stryk ett tunt lager med chokladsmörkrämen runt hela. Sätt in i kylen i 15 minuter. Ta sedan fram den igen och stryk ett lite tjockare lager med chokladsmörkrämen runt tårtan. Dra sedan en ”frostingkam” runt hela så att du får jämna ränder med fördjupningar.
2. Sätt in tårtan i frysen i 15 minuter.
3. Ta fram tårtan och fyll i de håliga ränderna med den vita smörkrämen, gärna med en sprits så blir det lättare. Stryk sedan med en tårtspackel runt om hela tårtan tills de håliga ränderna är helt fulla med vit smörkräm men all vit kräm som är utanför, på det bruna, är borta. Här är det alltså superviktigt att chokladsmörkrämen är frusen och stel, annars kommer det bli en röra av alltihop.
4. Spritsa med smörkrämen som blir över på tårtan så att den bildar en mur, häll sedan chokladsåsen i mitten. Jag har spritsat med Wilton 8B och 4B.

Jag SKA göra en film på den här tekniken nästa gång, lovar!

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg