Rabarbertartletter med maräng

1 juni, 2019

Spröda pajskal med vit choklad-mousse, rabarbercurd och italiensk maräng.

Lyxiga små desserter som både kan göras i portionsformat eller i en större pajform. Skalet är ett sprött mördegsskal, och sen en vit chokladmousse, med lite crunch från citronbitar, toppat med rabarbercurd och italiensk maräng. Man kan också bara fylla dem med curden om man vill, dubbla då satsen.

Rabarbertartletter med maräng

4.1/5(12)
Röster
Portioner: 8 tartletter (8 cm) eller en större paj på ca 20-22 cm

Ingredienser:

Mördeg

150 g kallt smör

240 g vetemjöl (4 dl)

80 g florsocker (1 dl)

1 ägg

100 g vit choklad

Vit chokladmousse

150 g vit choklad (använd gärna den ekologiska från Coop som har citronkrisp i sig)

2 äggulor

2 dl grädde

Rabarber-curd

250 g rabarber

50 g vatten (0,5 dl)

135 g socker (1,5 dl)

1 ägg

2 äggulor

50 g smör

Eventuellt lite rosa hushållsfärg om du inte är nöjd med färgen på curden

Italiensk maräng

100 g äggvita (ca 3 st)

40 g vatten (0,4 dl)

150 g strösocker (1,75 dl)

Instruktioner:

Mördeg

1. Lägg alla ingredienser (utom chokladen) i en matberedare och mixa tills det går ihop till en det. Alternativt nyp ihop det för hand. Överarbeta inte.

2. Låt degen vil i kylen i minst 1 timme.

3. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

4. Kavla ut degen och klä miniformar, eller en större med den.

5. Ställ in formen (formarna) med degen i frysen i 15 minuter.

6. Nagga hål med en gaffel och baka av degen i 10-12 minuter tills den fått en gyllene färg på kanterna och är genombakad i botten.

7. Smält den vita chokladen och pensla insidan av pajskalen med ett tunt lager. Det här är för att skalen inte ska bli fuktiga av fyllningen sedan.

8. Låt pajskalen svalna helt. Du kan bara dem flera dagar innan om du vill.

Vit chokladmousse

1. Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna något.

2. Vispa grädden lös och luftig, det ska bli märke när du drar vispen igenom, som direkt försvinner sen. Lösvispat alltså!

3. Vispa upp äggulorna och rör ner chokladen, nu får du en riktigt tjock kräm.

4. Vänd försiktigt ner lite grädde i taget och vispa och rör tills du har en jämn mousse.

5. Häll moussen i pajskalen, upp till knappt hälften. Låt dem sen stå i kyl.

Rabarber-curd

1. Hacka rabarbern i småbitar, lägg den tillsammans med vattnet i en kastrull och låt koka upp. Sjud i 5-6 minuter tills rabarbern är helt mjuk. Mixa och sila. Du ska få ungefär 1 dl ”rabarbervätska” kvar.

2. Blanda rabarbervätskan med socker, ägg och äggulor i en skål över ett vattenbad. Vispa eller rör hela tiden.

3. När curden blivit tjock (ca 84 grader) tar du den från värmen och rör ner smöret.

4. Låt curden svalna och häll den sedan över den stelnade moussen, upp till kanten på formarna.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.

2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.

3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är svalnad till rumstemperatur.

4. Spritsa marängen på pajerna och bränn av med en gasolbrännare.

Du kan förbereda tartletterna några timmar innan servering, men helst inte mer än så.

Marängen kan man spritsa på i förväg och sedan bara bränna av precis innan servering.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Kan man förbereda de olika beståndsdelarna några dagar innan och montera ihop det inför serveringen bara? Eller kommer mousse och curd att stelna om man förvarar i kylen? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Skalen kan du göra långt i förväg. Om du penslar insidan av dem med vit choklad så kan du även fylla dem ett par dagar före. Curden kan även göras i förväg och bara värmas upp något igen innan du fyller skalen. Men moussen måste hållas direkt i skalen.

  • Janice Zweidorff

    Nu är receptet pinnat,o ser fram emot att göra dessa underbara tartletter ?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg