Rabarbertårta med pistagemousse och geléspegel

9 mars, 2025
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En mjuk och saftig rabarberkaka, en fräsch och syrlig mousse med pistagenötter och en rosa ljuvlig gelé med smak av rabarber. 

Ännu ett tårtrecept från min bok Tårtor & Smörgåstårtor. Men eftersom den är helt slutsåld i butikerna så har jag börjat dela med mig av recepten här på bloggen också.

Få vårtecken är mer välkomna än rabarbern, det är en ljuvlig tid för alla bakälskare. Så syrlig, god och vacker. Det är lite pyssel med rabarberspiralerna, men så värt besväret!

Jag har bakat botten i en tårtring på 16 cm och sedan stöpt kakan i en silikonform på 18 cm.

Om dina rabarber är mer gröna än röda så rekommenderar jag att antingen hälla i ett par tsk koncentrerad hallonsaft i sockerlagen eller slänga ner 3-4 frusna hallon för att få mer rosa färg.

Här hittar du fler smarriga recept med rabarber >>

Rabarbertårta med pistagemousse och geléspegel

5/5(1)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Rabarberkaka

45 g strösocker (½ dl)

50 g rumsvarmt smör

1 ägg

50 g turkisk yoghurt (½ dl)

1 tsk vaniljsocker

45 g vetemjöl (¾ dl)

25 g mandelmjöl (½ dl)

½ tsk bakpulver

1 krm salt

50 g rabarber i bitar

Pistagemousse

1 ½ gelatinblad

65 g pistagenötter (1 dl)

60 florsocker (1 dl)

1 citron, zest + saft

100 g creme fraiche (1 dl)

150 g vispgrädde (1 ½ dl)

Rabarberpynt

2 tunna rabarberstänger

90 g strösocker (1 dl)

100 g vatten (1 dl)

Rabarbergelé

1 gelatinblad

100 g av sockerlagen som du hade till rabarbern (1 dl)

Instruktioner:

Rabarberkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader vanlig ugn, och smörj en form, 16 cm i diameter.

2. Vispa smör och socker i 2–3 minuter. Tillsätt ägget och vispa ner det i smeten. Vänd ner yoghurten i smeten.

3. Blanda övriga torra ingredienser och vänd ner i smeten och bred ut den i jämnt i formen. Tryck ner rabarberbitarna.

4. Grädda kakan i ca 15–18 minuter, känn med en trästicka, den ska komma ut torr. Låt kakan svalna helt.

Pistagemousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Mixa pistagenötterna och florsockret till ett fint mjöl.

3.Värm citronsaften och zest i en liten kastrull tills det sjuder. Tag från värmen och rör ner gelatinet. Låt det svalna till fingervarmt och vänd sedan ner det i crème fraichen. Vänd ner pistagemjölet.

4. Vispa grädden lätt och vänd samman med resten.

5. Lägg rabarberkakan i botten på en form, 18 cm i diameter, som du klätt med bakplåtspapper i botten och tårtplast runt om, alternativt en silikonform. Häll pistagemoussen över kakan, se till att den kommer ner jämnt runt om och jämna till så att den får en slät yta. Ställ in i kylen i 4–5 timmar (i frysen om du använder silikonform, då är det också finast att montera kakan upp och ner med moussen i botten och sen trycka ner kakan).

Rabarberpynt

1. Koka upp vatten och socker och låt sjuda i ett par minuter. Låt det svalna något.

2. Skär rabarbern med en potatisskalare på längden så att du får långa remsor. Låt dem ligga i sockerlagen i 3–4 minuter och lägg dem sedan rakt och platt på ett bakplåtspapper på en plåt.

3. Sätt ugnen på 100 grader (vanlig ugn) och baka strimlorna i ca 25–30 minuter. De ska ha torkat upp, inte ha fått färg men vara mjuka nog att fortfarande gå att snurra. Tag dem från plåten och snurra dem på skaftet på en träslev, låt dem torka så i någon minut och lossa sedan sleven och gör likadant med resten av rabarbern. Spara sockerlagen till gelén!

Gelé

Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter. Värm 1 dl av sockerlagen som rabarbern legat i och smält gelatinet där i. Låt svalna till fingervarmt och häll sedan försiktigt över den stelnade pistagemoussen. Låt gelén sätta sig i kylen i ett par timmar. Dekorera tårtan med rabarbersnurrorna vid servering.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg