Den godaste försommarpavlovan. En marängtårta med ugnsbakade rabarber, kolasås och pistagenötter.
Marängbotten, frasig på utsidan och seg på insidan, fylld med lättvispad grädde, ugnsbakade rabarber och salt kolasås. Kanske den enda tårta du behöver göra i sommar.
Rabarber är ju vansinnigt gott, men det är lätt att de alltid bara blir en rödgrön röra när man ska baka med dem. Genom att baka dem kan du behålla den fina färgen och formen. Det tar bara 10 minuter i ugnen. Det är lätt att tro att de inte är klara efter 10 minuter, men det är dem. Låter du dem vara inne längre så kommer de bli helt platta och sladdriga, vi vill ha kvar lite spänst i dem.
Vad gäller saltkolasåsen så kan man göra egen, men man kan också använda färdig dulce de leche om man vill.
Är du sugen på andra rabarberdesserter, kolla in alla mina rabarberrecept här.
Lina
Hej!
Jag har misslyckats med denna typ av maräng flera gånger, denna gång någotsånär fast men håller inte formen tillräckligt för att spritsa en kant. Andra typer av maräng har jag aldrig problem med. Vad gör jag för fel med den här?
Emma Brink Rask
Kanske har du råkat få nåt fett i bunken? Testa annars att göra pavlova på mitt recept på vanliga maränger, den är lite mer stabil.
Karin
Skalar du dina rabarber? Känns omöjligt att få dem så röda/rosa annars??
Emma Brink Rask
Om de är späda och fina så gör jag inte det.
Britta
Hur länge står sig marängen? Kan man göra den några dagar i förväg?
Emma Brink Rask
Innan du fyller den kan den stå framme i flera dagar. Om det inte är för fuktig luft.
Karin
Tusen tack för svar! Då skippar jag också att skala.
Gjorde kolasåsen igår. OMG! Himmelsk! Ser fram mot att få servera detta på mina barns släktkalas idag!
Matilda
Hej!
Ska man vispa medan den värms till 55 grader i vattenbadet?
Och sen tar man av den från vattenbadet antar jag och vispar till fast när den nått rätt temperatur?
Tack!
Emma Brink Rask
Ja, man måste vispa, eller i allafall röra, annars stelnar äggvitan.
Emma
Det förklarar saken, värmde den bara och började vispa när den kommit upp i temp. Tog 20 min av vispande innan jag insåg att den aldrig skulle kunna gå att spritsa. Typiskt, det blir att köpa tårta till kalaset imorgon hehe.