Rabarberpavlova med kolasås

10 april, 2021

Den godaste försommarpavlovan. En marängtårta med ugnsbakade rabarber, kolasås och pistagenötter.

Marängbotten, frasig på utsidan och seg på insidan, fylld med lättvispad grädde, ugnsbakade rabarber och salt kolasås. Kanske den enda tårta du behöver göra i sommar.

Rabarber är ju vansinnigt gott, men det är lätt att de alltid bara blir en rödgrön röra när man ska baka med dem. Genom att baka dem kan du behålla den fina färgen och formen. Det tar bara 10 minuter i ugnen. Det är lätt att tro att de inte är klara efter 10 minuter, men det är dem. Låter du dem vara inne längre så kommer de bli helt platta och sladdriga, vi vill ha kvar lite spänst i dem.

Vad gäller saltkolasåsen så kan man göra egen, men man kan också använda färdig dulce de leche om man vill.

Är du sugen på andra rabarberdesserter, kolla in alla mina rabarberrecept här.

Rabarberpavlova med saltkolasås

3.7/5(56)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Marängbotten

100 g äggvita (ca 3 st)

220 g florsocker (3,7 dl)

1 tsk pressad citron

Ugnsbakade rabarber

300 gram rabarber

45 g socker (0,5 dl)

1 tsk vaniljpulver/pasta eller 2 tsk vaniljsocker

Till ihopläggningen

1 dl Saltkolasås (eller dulce de leche med lite salt i)

3 dl grädde

2 msk pistagenötter

Instruktioner:

Marängbotten

1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft (120 grader vanlig ugn)

2.Blanda florsocker, äggvitor och citron i en skål och värm över vattenbad till 55-60 grader.

3. Vispa till en fast maräng.

4. Bred ut, eller spritsa, en marängbotten på en plåt. Jag använde en rund tyll. Spritsade en krans, ca 18-20 cm på ett bakplåtspapper. Sen bredde jag ut lite maräng som en botten i den och spritsade sedan en mur med marängbollar, omlott från den som är spritsad under.

5. Baka marängbotten i 1-2 timmar, beroende på hur tjock du gör den.

Ugnsbakade rabarber

1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.

2. Skär rabarberstjälkarna i 3 cm långa bitar och lägg dem i en ugnsfast form.

3. Blanda socker och vanilj och strö över rabarbern.

4. Baka i ugnen i 10 minuter.

5. Pensla rabarbern med den saft som runnit ut, så att de blir glansiga.

6. Låt rabarbern svalna.

Lägg ihop tårtan

1. Vispa grädden och hacka nötterna.

2. Varva grädde, rabarber, kolasås och nötter på tårtan.

3. Avsluta med några maränger.

Dela det här inlägget:
10 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!
    Jag har misslyckats med denna typ av maräng flera gånger, denna gång någotsånär fast men håller inte formen tillräckligt för att spritsa en kant. Andra typer av maräng har jag aldrig problem med. Vad gör jag för fel med den här?

    • A
      Emma Brink Rask

      Kanske har du råkat få nåt fett i bunken? Testa annars att göra pavlova på mitt recept på vanliga maränger, den är lite mer stabil.

  • Skalar du dina rabarber? Känns omöjligt att få dem så röda/rosa annars??

    • A
      Emma Brink Rask

      Om de är späda och fina så gör jag inte det.

      • Hur länge står sig marängen? Kan man göra den några dagar i förväg?

        • A
          Emma Brink Rask

          Innan du fyller den kan den stå framme i flera dagar. Om det inte är för fuktig luft.

      • Tusen tack för svar! Då skippar jag också att skala.
        Gjorde kolasåsen igår. OMG! Himmelsk! Ser fram mot att få servera detta på mina barns släktkalas idag!

  • Matilda

    Hej!
    Ska man vispa medan den värms till 55 grader i vattenbadet?
    Och sen tar man av den från vattenbadet antar jag och vispar till fast när den nått rätt temperatur?

    Tack!

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, man måste vispa, eller i allafall röra, annars stelnar äggvitan.

      • Det förklarar saken, värmde den bara och började vispa när den kommit upp i temp. Tog 20 min av vispande innan jag insåg att den aldrig skulle kunna gå att spritsa. Typiskt, det blir att köpa tårta till kalaset imorgon hehe.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg