Rabarbermuffins med mandel och brynt smör

27 maj, 2019

Små men naggande goda muffins med mandelmjöl och brynt smör, fyllda med färsk rabarber.

De här muffinsen gjorde jag direkt i min minimuffinsplåt, utan formar. Jag såg bara till att smörja den ordentlig först, sen var det bara att plocka upp dem med en trästicka när de svalnat något.

Rabarbermuffins med mandel och brynt smör

4.1/5(11)
Röster
Portioner: Ca 25-30 minimuffins

Ingredienser:

100 g brynt smör

25 g mörk sirap

100 g florsocker (knappt 2 dl)

100 g äggvita (ca 3 st)

40 g mandelmjöl (knappt 1 dl)

40 g vetemjöl (2/3 dl)

1 liten nypa bakpulver

1 liten nypa salt

3 stjälkar rabarber

2 msk råsocker

Instruktioner:

1. Bryn smöret genom att smälta det i en tjockbottnad kastrull och sen låta det puttra tills det blir gyllenbrunt och får en nötig doft. När smöret börjar skumma så att du knappt ser färgen längre, då är det dags att börja bli uppmärksam, för härifrån går det snabbt. Och det bränner väldigt fort om man inte ser upp.

2. Blanda i sirapen i det brynt smöret och ställ åt sidan för att svalna.

3. Blanda ihop mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.

4. Vispa äggvitan tills den blir fluffig, tillsätt florsockret och vispa tills du har en fin maräng.

5. Sikta ner de torra ingredienserna i marängfluffet.

6. Tillsätt smörblandningen under vispning tills du har en jämn smet.

7. Fyll smeten i en spritspåse och låt den stå i kylen i 2 timmar.

8. Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

9. Dela rabarbern i småbitar och blanda den med råsockret. Spritsa smeten i en smord muffinsplåt, fyll till ca två tredjedelar av formen och lägg 3-4 rabarberbitar på toppen.

10. Baka i ugnen i ca 8-10 minuter, längre om du gör i större formar. De ska ha puffat upp lite och blivit gyllenbruna.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Underbart fluffiga, luftiga muffins med knäckig smak tack vare det brynta smöret och sirapen. Jag brukar inte baka (eller äta) muffins för jag tycker ofta att de är för kompakta men jag kommer definitivt göra dessa igen, då de är lätta och saftiga.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg