Rabarbermarmelad

9 april, 2021

Världens godaste hemlagade rabarbermarmelad på 5 minuter!

Jag fick en knippe späda rabarberstjälkar av min syster, som har en liten planta i sin trädgård. Jag hade redan bakat ganska många grejer med rabarber och funderade på vad jag kunde göra med dem. Och sen slog det mig – marmelad!

Jag har aldrig kokat marmelad förut men föreställde mig att det skulle vara svårt och tidskrävande, men hallå! Det tog 5 minuter. På riktigt, 5 minuter.

Jag slängde i 4 frusna hallon för att få en mer intensiv röd färg på marmeladen, det gör du som du vill!

Rabarbermarmelad

3.8/5(225)
Röster
Portioner: Ca 3 dl

Ingredienser:

300 g rabarber

150 g syltsocker (ca 1,75 dl)

1 matsked juice från lime

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Några hallon, om man vill för färgens skull.

Instruktioner:

1. Skölj rabarbern och hacka den i mindre bitar.

2. Lägg den i en kastrull med syltsocker, limejuice och vanilj. Koka upp, när den kokar låt den då sjuda i 5-7 minuter.

3. Häll upp sylten på en varm väl rengjord burk med tätt lock. Den är väldigt lös och rinnig, men den kommer att bli tjock i kylen så var inte orolig. Förslut och sätt i kylen. Den håller i 2-3 veckor i kylskåpet.
Om du decifierar burkarna och ser till att du inte får luft i burken så håller den mycket längre än så. Oöppnade burkar håller i månader i rumstemperatur.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
10 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Om man inte har vaniljapasta eller pulver, kan man använda vaniljsocker eller kommer det bli pannkaka?

  • Hej på dig ☺️ Jag undrar om jag kan använda citron på flaska isf lime och om det går, hur mycket. (så lite som möjligt)
    Är väldigt känslig för smaken citron/lime tycker inte om den alls,
    Kram Anita

  • Med syltsocker håller marmeladen flera månader i kylen, även om burken har öppnats. Dock under förutsättning att man inte stoppar fingrarna i marmeladen eller låter den stå i rumstemperatur i flera timmar. Syltsockret innehåller konserveringsmedel. Har kokat mycket sylt/marmelad under årens lopp och aldrig haft problem med att den blivit dålig.

  • Matilda

    Tripplade receptet och hade i 2-300 g hallon och något mer socker för att väga upp för syran. Hallon och rabarber blev en väldigt god kombo, hade inte testat det tidigare.

  • Går den bra att frysa in, för längre hållbarhet?

  • Har du kvar skalet?

  • Funkar det med frysta rabarber? Älskar din blogg ❤️

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg