Rabarberkakor

21 maj, 2019

Rabarbersylt mellan två spröda mördegskakor toppade med glasyr och ugnsbakad rabarber. Sommaren lyxigaste småkaka!

De här kakorna är en variant av danska hindbærsnitter, jag har dock valt att baka dem som enskilda kakor och inte minst av allt, bytt ut hallonen mot rabarber.

Följ @brinkenbakar på instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Rabarberkakor

4.9/5(4)
Röster
Portioner: Ca 25 dubbla kakor

Ingredienser:

Mördeg

100 g mjöl (1,7 dl)

50 g mandelmjöl (1 dl)

50 g florsocker (knappt 1 dl)

75 gram kallt smör

1 nypa salt

1 äggula

Rabarber- och jordgubbssylt

100 g rabarber

50 g jordgubbar

50 g syltsocker (knappt 1 dl)

rivet skal från en citron

saften från en halv citron

2 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver)

Ugnsbakad rabarber

2 rabarberstjälkar

2 msk socker

Glasyr

200 g florsocker (3,25 dl)

lite vatten

Instruktioner:

Mördeg

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg (eller nyp ihop det för hand).

2. Plasta in degen och låt den vila i kyl i minst 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

4. Kavla ut degen, ca 0,5 cm tjockt och ta ut rundlar med en utstickare. Lägg dem på en plåt och baka i ca 8 minuter tills de fått lite färg.

5. Låt kakorna svalna helt.

Rabarber- och jordgubbssylt

1. Dela rabarber och jordgubbar i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser.

2. Koka upp och sjud i ca 10 minuter tills rabarbern mjukar och det tjocknar något.

3. Låt sylten bli helt kall.

Ugnsbakad rabarber

1. Dela rabarber i ca 2 cm breda bitar. Rulla dem i sockret och baka dem sedan i ugnen i 6-8 minuter på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn).

2. Låt rabarbern svalna.

Glasyr

1. Blanda lite vatten i taget i florsockret tills du får en trögflytande konsistens.

Montera kakorna

1. Lägg en tsk sylt på hälften av kakorna.

2. Lägg ca 1 tsk glasyr på ovansidan av resten av kakorna och lägg en rabarberbit ovanpå.

3. Lägg kakan med glasyren på kakan med sylt. Ät.
Förvara kakorna i kylen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Går det att baka med frysta rabarber samt jordgubbar? Lät supergott!

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, de blir för blöta och för mycket vätska.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg