Rabarberfinanciers med brynt smör

27 april, 2021

Rabarberfinanciers med brynt smör

Orimligt goda små mjuka kakor med mandelmjöl, brynt smör och rabarber. Toppade med salta mandlar för extra crunch och balans.

Rabarberfinanciers med brynt smör

Rabarberfinanciers med brynt smör

Det här receptet har jag gjort i olika varianter. Som muffins, som tårta och som minikakor. Grundreceptet kommer ursprungligen från Mattias Dahlgrens rågbrödsbageri Green Rabbit och det är en variant av financers. Det brynta smöret och mandelmjölet gör det till en så saftig kaka och sedan måste man nästan addera nåt ganska salt för rätt balans. Drömgott!

Rabarberfinanciers med brynt smör

Jag gjorde mina i mandelmusselformar, det funkade bra, men de måste penslas ordentligt med smält smör först. Du kan också göra dem i en muffinsplåt eller i vanliga muffinsformar.

De blir mjuka i mitten och lite segknapriga runt kanterna. Så vansinnigt gott!

Rabarberfinanciers med brynt smör

Rabarberfinanciers med brynt smör

4.6/5(6)
Röster
Portioner: 12-15 st

Ingredienser:

125 gram smör

25 gram mörk sirap (drygt 1 msk)

100 gram florsocker (knappt 2 dl)

100 gram äggvita (ca 3 st)

40 gram mandelmjöl (knappt 1 dl)

40 gram vetemjöl (2/3 dl)

1 liten nypa bakpulver

1 liten nypa salt

1 dl salta mandlar

2-3 stjälkar späd rabarber

Instruktioner:

1. Bryn smöret genom att smälta det i en tjockbottnad kastrull och sen låta det puttra tills det blir gyllenbrunt och får en nötig doft. När smöret börjar skumma så att du knappt ser färgen längre, då är det dags att börja bli uppmärksam, för härifrån går det snabbt. Och det bränner väldigt fort om man inte ser upp.

2. Blanda i sirapen i det brynta smöret och ställ åt sidan för att svalna.

3. Blanda ihop mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.

4. Vispa äggvitan tills den blir fluffig, tillsätt florsockret och vispa tills du har en fin maräng.

5. Sikta ner de torra ingredienserna i marängfluffet.

6. Tillsätt smörblandningen under vispning tills du har en jämn smet.

7. Fyll smeten i en spritspåse och låt den stå i kylen i 2 timmar. (den kan ligga längre än så)

8. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn) och smörj formarna med smält smör.

9. Spritsa smeten i formarna (spritspåsen är alltså mest för enkelhetens skull, man kan lika gärna låta smeten stå i en skål och sen skeda upp den i formarna om man vill). Skiva rabarber. och tryck ner i smeten. Strö över grovhackade salta mandlar  grädda i 12-14 minuter. Låt de svalna något och ploppa ut dem från formarna, lossa lite med en kniv i kanten om det behövs.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej !

    Tror du det fungerar att frysa in dessa? Eller försvinner det för mycket av krispigheten och segheten då?

    Tack för en superblogg!

    • A
      Emma Brink Rask

      Det funkar!

      • Hej! Kan man göra dessa glutenfria och byta ut vetemjöl mot exempelvis potatismjöl?

        • A
          Emma Brink Rask

          Det vet jag dessvärre inte, har inte testat. Men prova gärna och berätta hur det går!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg