Rabarberdessert med salt karamellmousse

3 maj, 2021

rabarberdessert

Rabarberkompott med kardemumma, krämig salt karamellmousse, pocherade rabarber och kolasnitt i miniformat.

rabarberdessert

rabarberdessert

En väldigt enkel dessert som är perfekt att förbereda och perfekt till många. Servera den i ganska små glas. Du kan förbereda kompott och mousse, baka kakorna och pochera rabarberna. Sen lägger du bara på rabarber och kolasnittar vid servering.

rabarberdessert

Jag har också dekorerat med kolachokladkulor från Valrhona. Det kan du skippa om du inte hittar nåt liknande.

De pocherade rabarberna kan du lägga in en burk med vätskan och ställa i kylen, de håller sig i någon vecka där.

rabarberdessert

rabarberdessert

Rabarberdessert med salt karamellmousse

4/5(36)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Rabarberkompott med kardemumma

100 g rabarber

45 g strösocker (0,5 dl)

1 tsk nymortlad kardemumma

Salt karamellmousse

150 g karamellchoklad
(ex goldchoklad från Callebaut eller likande från ex Odense)

2 dl vispgrädde

Ett par nypor flingsalt

Pocherade rabarber

3-4 tunna rabarberstjälkar (om du har tjockare så går det fint att dela dem på längden så att de blir smalare)

45 g strösocker (0,5 dl)

Saften från en halv citron

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

vatten

Kolasnittar

35 g kylskåpskallt smör

30 g strösocker (1/3 dl)

60 g vetemjöl (1 dl)

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk vaniljsocker

10 g ljus sirap (0,5 msk)

Instruktioner:

Rabarberkompott med kardemumma

Dela rabarbern i mindre bitar och lägg dem i en kastrull med strösocker och kardemumma. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Fördela sedan kompotten i glasen som du vill servera i. Sätt in i kylen och låt dem sätta sig.

Salt karamellmousse

Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp hälften av grädden och häll den över chokladen. Rör om till en slät ganache. Vispa resten av grädden lätt och vänd samman med ganachen. Fördela moussen över kompotten i dina dessertglas. Sätt in in kylen och låt moussen stelna, det tar 2-3 timmar.

Pocherade rabarber

Dela rabarbern i 2 cm stora bitar. Lägg dem på botten på en tjockbottnad stekpanna. Strö över socker och pressa över citron. Häll på vatten så att det precis täcker rabarbern. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Ta bort pannan från värmen och låt rabarbern kallna i vätskan. Häll över på en burk och förvara i kylen fram till servering.

Minikolasnittar

Mixa eller blanda alla ingredienser till en deg. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn). Rulla degen i rullar, ca 1-1,5 cm tjocka. Platta till dem lite och grädda i ca 8-10 minuter. Skär dem i sneda snitt innan de har kallnat.

Vid servering

Ta fram dessertglasen ca 30 minuter innan servering. Lägg på pocherade rabarber och några kolasnittar. Dekorera med någon ört och kanske chokladkulor.

Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Ia Karlsson

    Kan man använda frysta rabarber?

    • A
      Emma Brink Rask

      Till kompotten, ja. Men inte till de pocherade rabarbern.

  • Charlotta Bergkvist

    Ska bli spännande att testa detta recept. Ska det inte vara vatten i rabarberkompotten?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg