De godaste rabarberpajbullarna

15 april, 2021

rabarberbullar

De godaste och saftigaste rabarberbullarna du kan tänka dig. Om du dessutom adderar vaniljkräm och havresmul så blir det som en rabarberpaj i en bulle.

De här rabarberbullarna är så goda och fina bara som de är. Men om man vill ta steget längre så fyller man dem med smarrig vaniljkräm och strör havresmul på toppen innan man gräddar dem så får man extra mycket gottigheter i samma tugga.

rabarberpajbullar

rabarberbullar

Jag har fyllt bullarna med min vanliga vaniljfyllning som jag blandade upp med den här smarriga rabarbermarmeladen. Det blev så gott. Det är ganska mycket fyllning och de kan vara svåra att snurra. Så vad jag gjorde var att efter att jag brett ut fyllningen så vek jag degen på mitten och sen la jag in den i frysen i en kvart. På ett bakplåtspapper. Efter det så var det superenkelt att skära remsor och snurra. Om man gör så så måste man tänka på att addera typ 30 minuter till på jäsningen, eftersom degen blivit så kall.

rabarberpajbullar

Du kan också välja att rulla ihop degen till en rulle och skära bullar.

Jag gräddade några i formar, för jag var rädd att fyllningen skulle rinna ut. Men jag måste säga att de som jag inte gräddade i formar blev mycket snyggare och dessutom så höll sig fyllningen fint i bullen.

rabarberbullar

rabarberbullar

De godaste rabarberbullarna med vaniljkräm och havresmul

3.5/5(9)
Röster
Portioner: 15 bullar

Ingredienser:

Vetedeg

Fördeg
250 g rumstempererad mjölk (2,5 dl) (kör 30 sekunder i micron om du har bråttom)

25 g jäst

250 g vetemjöl special (drygt 4 dl)

Deg
250 g vetemjöl special (drygt 4 dl)

4 g salt (0,75 tsk)

6 g hela kardemummakärnor (som ska mortlas) (2 tsk)

100 g rumstempererat smör

100 g socker (drygt 1 dl)

Fyllning

200 g rumstempererat smör

120 g florsocker (2 dl)

2 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

1 msk maizena

50 g riven mandelmassa (kan uteslutas, men bidrar till saftighet)

1,5 dl av den här goda rabarbermarmeladen

Havresmul

50 g kylskåpskallt smör

20 g havregryn (0,5 dl)

35 g strösocker (0,3 dl)

60 g vetemjöl (1 dl)

1 krm vaniljpulver

Övrigt

1 dl vatten + 1 dl socker till sockerlag

Instruktioner:

Vetedeg

Fördeg
1. Blanda allt tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme.

Deg
1. Mortla kardemumman.

2. Blanda ner alla ingredienser i den jästa fördegen.

3. Arbeta i en köksmaskin i minst 10-15 minuter.

4. Låt degen vila övertäckt i 20 minuter. Gör fyllningen under tiden. Degen ska inte jäsa, utan bara vila lite så att den inte drar ihop sig när du kavlar ut den sen.

Fyllning

1. Blanda samman alla ingredienser. Se till att det är rumsvarmt så att det är lätt att breda ut. Och vispa inte, rör bara ihop. Vänd till sist ner rabarbermarmeladen. Fyllningen kommer att skära sig men det gör inget.

Havresmul

1. Knyp ihop alla ingredienser till ett smul.

Gör bullarna

1. Kavla ut degen till en rektangel, ca lika stor som en plåt. Bred ut fyllningen och vik degen på mitten på kortsidan, så att den blir som en kvadrat. Kyl nu gärna ner degen en stund i frysen. Du måste inte men det kommer att bli kladdigt.

2. Skär remsor av degen, ca 1,5-2 cm breda. Tvinna dem och ringla ihop dem till en snurra, stoppa in änden under bullen och lägg dem på en plåt. Låt dem jäsa under duk i ca 2 timmar, eller kanske 2,5 om de varit i frysen.

3. Koka upp sockerlagen. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (220 grader vanlig ugn). Om du vill ha vaniljkräm och smul så häller du krämen på en spritspåse och spritsar 1-2 msk i mitten av bullen. Sprid ut lite (obakat) smul på bullen. Grädda i 10-12 minuter tills de har fått fin färg. Pensla med sockerlag på bullarna direkt när de kommer ut ur ugnen.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg