Rabarber- och jordgubbstårta med nötmaräng och salt kola

19 maj, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Jordgubbs- och rabarbertårta

En mjukseg botten av nötmaräng och salt kola omsluts av en jordgubbs- och rabarbermousse toppad med italiensk maräng och jordgubbs- och rabarbergelé. En riktig sommardrömstårta, perfekt till Mors Dag.

Jordgubbs- och rabarbertårta

Den här tårtan är en kombo av massa olika recept som jag gjort tidigare. Botten är från min bröllopstårta, moussen en variant av den här godingen och gelén på toppen från denna desserttallrik med jordgubbar och fläder. Tillsammans blir det en riktigt somrig och god tårta. Jag gjorde den något större än jag brukar göra mina tårtor för det var till en fest som min man hade med sina kollegor. Många sa att det var en av de godaste tårtor de ätit och de gick och tog om flera gånger.

Jordgubbs- och rabarbertårta

Det är en del moment i den här tårtan. Både den italienska marängen, gelén och den pocherade rabarbern är bara till dekoration och de kan man såklart hoppa över.

Jag bakade botten i en tårtring som är 20 cm och sen stöpte jag tårtan upp och ner i en silikonform som är 24 cm i diameter och 5 cm hög. Men det går utmärkt att grädda botten i en 20 cm springform och sedan montera tårtan med botten ner och moussen över i en springform som är 23-24 cm, gärna med tårtplast runt kanterna.

Sedan stöpte jag också mousse den här silikonformen som jag frös och sedan la som en krans uppe på tårtan innan jag spritsade maräng.

Jordgubbs- och rabarbertårta

Jag gjorde en saft av jordgubbar och rabarber som jag sen använde till både moussen och till gelén. Just när det kommer till rabarber så blir det en jämnare och slätare mousse om man silar bort de lite trådiga bitarna. De sparar jag dock och har på min gröt och fil till frukosten.

Jordgubbs- och rabarbertårta

Den här botten alltså, som jag hade i min bröllopstårta, den är nåt helt annat. Jag använde en mix av nötter (pistage, hassel, pekan, mandel) men du kan göra den med bara mandel eller vilka nötter du vill. Den passar att matcha med vilken mousse eller cheesecake man vill.

Jordgubbs- och rabarbertårta

Jordgubbs- och rabarbertårta

Rabarber- och jordgubbstårta med nötmaräng och salt kola

3.9/5(8)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

Nötmaräng
225 g nötter

135 g äggvita (ca 4 st)

150 g socker (dryg 1,5 dl)

3 msk vetemjöl (kan uteslutas för en helt glutenfri tårta)

Salt kolakräm
300 g kondenserad mjölk (3/4 burk a 400 g)

60 g brun farin (3/4 dl)

60 g smör

0,5 tsk salt

Jordgubbs- och rabarbersaft

200 g rabarber i bitar

200 g frysta eller färska jordgubbar

saft från 1 lime

135 g strösocker (1,5 dl)

Jordgubbs- och rabarbermousse

4 gelatinblad

100 g vit eller jordgubbs-choklad

2 dl jordgubbs- och rabarbersaft

4 dl vispgrädde

200 g turkisk yoghurt (2 dl)

Italiensk maräng

75 g äggvita (ca 2 st)

50 g vatten (0,5 dl)

135 g strösocker (1,5 dl

Jordgubbs- och rabarbergelé

1 dl jordgubbs- och rabarbersaft

1 krm agar agar

Pocherade rabarber

Övrigt

3-4 färska jordgubbar

Citronmeliss

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Lägg alla nötterna på en plåt och rosta i ca 10 minuter, skaka plåten emellanåt.

3. Låt nötterna bli helt kalla och mixa dem sedan till ett fint mjöl.

4. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills du har en glansig maräng.

5. Vänd ner nötter och vetemjölet i marängen.

6. Häll hälften av din smet i en smord form, ca 20 cm i diameter, och grädda i ugnen i 15 minuter. Gör under tiden saltkolakrämen.

7. Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Sjud i ca 5 minuter tills det har fått en gyllenbrun färg och tjocknat. Rör hela tiden, annars bränner det!!

8. Tag ut din form ur ugnen, bred ut kolan över den bakade marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädd5 i 18 minuter till.

9. Låt tårtbotten svalna helt.

Jordubbs- och rabarbersaft

1. Lägg rabarber, jordgubbar, lime och socker i en kastrull. Koka upp och låt det sjuda i ca 5 minuter, tills rabarbern är mjuk. Sila av saften (låt det bara rinna av, tryck inte så att det kommer med mos). Spara saften till mousse och gelé och det som är kvar kan du ha i en burk i kylen i ett par veckor, det är gott till filen eller gröten.

Jordgubbs- och rabarbermousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.

2.Smält chokladen och ställ åt sidan.

3. Värm saften tills den blir minst 85 grader, smält gelatinet där i och häll den sedan över chokladen. Rör om tills du har en slät kräm.

4. Vispa grädden lätt. Den ska tjockna men fortfarande vara flytande.

5. Rör ner yoghurten i chokladen och vänd sedan samman med grädden tills du har en jämn ganska flytande mousse.

6. Häll 2/3 av moussen i botten på din silikonform (eller ovanpå botten om du stöper i springform). Sätt in formen i frysen i 5 minuter och tryck sedan ner tårtbotten i mitten och tryck tills moussen och tårtan har en jämn kant. Sätt in i frysen i minst 6 timmar, gärna över natten.

7. Häll resten av moussen på en spritspåse och fyll sedan silikonformen med de mindre formarna med moussen. Sätt in i frysen för att bli djupfrysta.

Italiensk maräng

(Gör inte marängen förrän du är redo att spritsa den på tårtan, den måste spritsas direkt när den är vispad)

1.Häll äggvitorna i en skål.

2. Häll vatten och socker i en kastrull och koka upp till 121 grader. Börja vispa äggvitan när du närmar dig 115 grader. När du når 121 grader, häll socker i en sakta stråle ner i äggvitan medan du vispar långsamt. Vispa sedan på högsta hastighet tills du har en glansig maräng. Den kan vara lite ljummen när den är klart. Häll marängen på en spritspåse.

jordgubbs- och rabarbergelé

1. Vispa ut agar agar i saften och koka upp. Koka i 3 minuter och häll sedan över i en liten bunke. Låt den sätta sig ordentligt i kylen. Rör inte i den alls. När den har stelnat så stavmixar du den till en krämig gelé och häller upp den på en spritspåse.

Dekorera

Lossa den frusna tårtan från formen och lägg upp den på ett fat. Lägg de frusna små mousseformerna som en krans på tårtan.
Spritsa marängen och sedan gelén. Jag gjorde även små hål med en liten sked i marängbollarna och fyllde med gelé.
Låt den pocherade rabarbern rinna av lite på en bit hushållspapper och dekorera sedan med rabarber, jordgubbar, chokladkulor och citronmeliss.
Låt tårtan tina helt i kylen i 4-5 timmar innan den serveras.

Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Kan man använda kolakrämen som den är i en tårta? Alltså utan gröddningen!

  • Bakade denna ett par veckor sedan. Kanske är nummer 15 av dina moussetårtor som jag testat och bjudit släkten på. Samtlifa sa att denna var den bästa av alla. Så jag vill bara tacka för alla dina ljuvliga recept och dina fina böcker!

  • Hejsan!
    Jag har nu bakat denna till en kompis som ska hämta tårtorna idag men ha kalas imorgon och övermorgon. Funderar på marängen, tror vi på att den håller två nätter i kyl? Eller är det bättre att dekorera med stabiliserad vispgrädde? Eller har du något annat tips på vad man kan dekorera med som håller bra?

    Tack så mycket för underbara recept!

    Mvh Sofia

  • Jag gick precis och funderade på vilken rabarbermousse/cheesecake jag skulle kunna para ihop med din botten till din bröllopstårta, kändes som att rabarber skulle vara så god till den botten. Så kommer jag in här och du har precis publicerat detta receptet!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg