En mjukseg botten av nötmaräng och salt kola omsluts av en jordgubbs- och rabarbermousse toppad med italiensk maräng och jordgubbs- och rabarbergelé. En riktig sommardrömstårta, perfekt till Mors Dag.
Den här tårtan är en kombo av massa olika recept som jag gjort tidigare. Botten är från min bröllopstårta, moussen en variant av den här godingen och gelén på toppen från denna desserttallrik med jordgubbar och fläder. Tillsammans blir det en riktigt somrig och god tårta. Jag gjorde den något större än jag brukar göra mina tårtor för det var till en fest som min man hade med sina kollegor. Många sa att det var en av de godaste tårtor de ätit och de gick och tog om flera gånger.
Det är en del moment i den här tårtan. Både den italienska marängen, gelén och den pocherade rabarbern är bara till dekoration och de kan man såklart hoppa över.
Jag bakade botten i en tårtring som är 20 cm och sen stöpte jag tårtan upp och ner i en silikonform som är 24 cm i diameter och 5 cm hög. Men det går utmärkt att grädda botten i en 20 cm springform och sedan montera tårtan med botten ner och moussen över i en springform som är 23-24 cm, gärna med tårtplast runt kanterna.
Sedan stöpte jag också mousse den här silikonformen som jag frös och sedan la som en krans uppe på tårtan innan jag spritsade maräng.
Jag gjorde en saft av jordgubbar och rabarber som jag sen använde till både moussen och till gelén. Just när det kommer till rabarber så blir det en jämnare och slätare mousse om man silar bort de lite trådiga bitarna. De sparar jag dock och har på min gröt och fil till frukosten.
Den här botten alltså, som jag hade i min bröllopstårta, den är nåt helt annat. Jag använde en mix av nötter (pistage, hassel, pekan, mandel) men du kan göra den med bara mandel eller vilka nötter du vill. Den passar att matcha med vilken mousse eller cheesecake man vill.
Jessica
Ser helt underbar ut!
Om man bara vill använda mandel, kan man göra på färdigt mandelmjöl i så fall?
Emma Brink Rask
Hej! Det går fint.
Julia
Kan man använda kolakrämen som den är i en tårta? Alltså utan gröddningen!
Veronika
Bakade denna ett par veckor sedan. Kanske är nummer 15 av dina moussetårtor som jag testat och bjudit släkten på. Samtlifa sa att denna var den bästa av alla. Så jag vill bara tacka för alla dina ljuvliga recept och dina fina böcker!
Emma Brink Rask
Vad roligt att höra!
Sofia
Hejsan!
Jag har nu bakat denna till en kompis som ska hämta tårtorna idag men ha kalas imorgon och övermorgon. Funderar på marängen, tror vi på att den håller två nätter i kyl? Eller är det bättre att dekorera med stabiliserad vispgrädde? Eller har du något annat tips på vad man kan dekorera med som håller bra?
Tack så mycket för underbara recept!
Mvh Sofia
Sofia
Jag gick precis och funderade på vilken rabarbermousse/cheesecake jag skulle kunna para ihop med din botten till din bröllopstårta, kändes som att rabarber skulle vara så god till den botten. Så kommer jag in här och du har precis publicerat detta receptet!