Rabarber- och jordgubbstårta med mandelbotten

11 juni, 2019
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En somrig tårta med mandelbotten och en mjuk mousse av rabarber och jordgubbar.

Här hittar du silikonformen som jag gjort tårtan i. Här och här finns formarna som jag använt till dekorationsmoussen.

Rabarber- och jordgubbstårta med mandelbotten

4/5(62)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Mandelmarängbotten

150 g mandelmjöl (3 dl)

100 g äggvitor (3 st)

100 g fint råsocker, eller vanligt strösocker (drygt 1 dl)

1 msk vetemjöl (kan uteslutas för en helt glutenfri tårta)

Rabarber- och jordgubbsmousse

200 g rabarber

150 g jordgubbar

90 g socker (1 dl)

3 gelatinblad

70 g äggvitor (ca 2 st)

50 g florsocker (o,75 dl)

2 dl grädde

Italiensk maräng

65 g äggvita (ca 2 st)

25 g vatten

105 g strösocker (1,25 dl)

Instruktioner:

Mandelmarängbotten

1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

2. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills du har en glansig maräng.

3. Vänd ner mandelmjölet och vetemjölet i marängen.

4. Häll smeten i en smord form, ca 18 cm i diameter, och baka i ugnen i ca 20 minuter.

5. Låt tårtbotten svalna helt.

Rabarber- och jordgubbsmousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Dela rabarber och jordgubbar i små bitar och lägg tillsammans med socker i en gryta och låt koka upp och sjuda i ca 10 minuter tills allt är mjukt. Mixa massan och rör i gelatinbladen. Låt den sedan svalna.

3. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt florsockret lite i taget tills du har en blank maräng. Rör ned de avsvalnade rabarber och jordgubbarna.

4. Vispa grädden lätt och vänd ner i det andra.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.

2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.

3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.

Montera och dekorera

1. Lägg mandelbotten på botten av en springform och klä med tårtplast runt om. Häll på mousse, och häll resten av moussen i silikonformar om du vill ha till dekoration på tårtan. Ställ in silikonformarna frysen i 5-6 timmar och tårtan i kylen i minst 4 timmar.

2. Ta fram ta ur tårtan ur formen, lägg på de frusna moussekupolerna på tårtan. Dekorera med grädde eller italiensk maräng och färska jordgubbar.

Dela det här inlägget:
25 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Ska man bränna av marängen? Det ser så ut på bilden. Går det bra att låta bli att göra det? Eller har du något tips på hur man kan göra om man inte har en liten brännare? Tack på förhand!

    • A
      Emma Brink Rask

      Man kan göra det men det går lika fint att låta bli.

  • Jag upplevde att min mousse skar sig när jag tillsatte grädden, vet du vad som gått fel då och om det går att rädda om man skulle göra om denna tårta? Otroligt god smak!

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! De vanligaste orsakerna till att en mousse skär sig är att man kan ha vispat grädden för hårt, man har rört för mycket eller att temperaturskillnaden mellan grädde och puré varit för stor.

  • Skulle det vara möjligt att göra tårtan på frysta jordgubbar och rabarber?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går bra!

      • Sofia Evans

        Om man använder sig av frusna bär och rabarber,, ska man tina dem först? och hur ska man tänka i mängden frysta jämfört med mängden färska?

        • A
          Emma Brink Rask

          Samma mängd i vikt, du behöver inte tina dem först, men kanske ha plattan på medelvärme tills allt har tinat och innan du kokar upp det.

  • Kan man göra denna en vecka innan och ha i frysen, sen ta upp och Tina i kylen?

  • Väldigt god! Mina marängbottnar krymper i diameter under gräddningen, spänner du åt tårtplasten på något sätt så att moussen inte rinner över sidan av bottnen eller finns det något knep för att de inte ska ”krympa”?

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag brukar trycka till dem lite mot kanten.

  • Bästa tårtan – god och fin!

  • Precis gjort den här tårtan idag, tror den blir supersmarrig! Men hur gör du för att få ytan så slät, uppepå tårtan? Jag har tårtplast runt och den är högre än kanten så jag kan inte dra av med en palettkniv. Några tips?

    Tack för härlig inspo!

    • A
      Emma Brink Rask

      Ibland är det lite klurigt, men jag försöker skaka så att den blir slät, eller släta ut med en liten böjd palett. Och blir det inte helt bra så täcker jag över med pynt sen. 😊

  • Hur påverkas resultatet om jag avstår vetemjöl för att göra tårtan glutenfr…?

    • Kan jag göra denna i flera lager eller blir den för tung?

      • A
        Emma Brink Rask

        Botten passar inte så bra att ha sol lager.

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går fint! Du kan hoppa över mjölet!

  • Kan man frysa tårtan över natten?

  • Hej jag förstår inte hur jag monterar själva tårtan? Är inte botten redan i en springform när du gräddat den? Och vad är tårtplast för något? Ska insidan av kanterna på springformen kläs med plast eller hur är det tänkt? Ser otroligt god och fin ut så skulle gärna pröva göra den!
    Tack på förhand!

    • A
      Emma Brink Rask

      Googla tårtplast så ser du hur den ser ut, den ger tårtan den jämna fina kanten. Men du kan också klä formen med plastfolie. Du använder samma form som du bakade den i, men tar loss kakan, diskar formen, klär den i plast och lägger tillbaka kakan. Då kan du enkelt lossa den när den stelnat.

  • Ser så god ut! Har du nån aning om gräddningstid i 24 cm form?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du bör nog göra dubbel sats och lägga till 5-10 minuter på gräddningen. Men håll koll under tiden.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg