Rabarber- och jordgubbstårta med mandelbotten

Rabarber- och jordgubbstårta med mandelbotten
- Portioner: 6-8 bitar
- Förberedelsetid:
- Tillagningstid:
150 g mandelmjöl (3 dl)
100 g äggvitor (3 st)
100 g fint råsocker, eller vanligt strösocker (drygt 1 dl)
1 msk vetemjöl (kan uteslutas för en helt glutenfri tårta)
200 g rabarber
150 g jordgubbar
90 g socker (1 dl)
3 gelatinblad
70 g äggvitor (ca 2 st)
50 g florsocker (o,75 dl)
2 dl grädde
65 g äggvita (ca 2 st)
25 g vatten
105 g strösocker (1,25 dl)
1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).
2. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills du har en glansig maräng.
3. Vänd ner mandelmjölet och vetemjölet i marängen.
4. Häll smeten i en smord form, ca 18 cm i diameter, och baka i ugnen i ca 20 minuter.
5. Låt tårtbotten svalna helt.
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Dela rabarber och jordgubbar i små bitar och lägg tillsammans med socker i en gryta och låt koka upp och sjuda i ca 10 minuter tills allt är mjukt. Mixa massan och rör i gelatinbladen. Låt den sedan svalna.
3. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt florsockret lite i taget tills du har en blank maräng. Rör ned de avsvalnade rabarber och jordgubbarna.
4. Vispa grädden lätt och vänd ner i det andra.
1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.
2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.
3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.
1. Lägg mandelbotten på botten av en springform och klä med tårtplast runt om. Häll på mousse, och häll resten av moussen i silikonformar om du vill ha till dekoration på tårtan. Ställ in silikonformarna frysen i 5-6 timmar och tårtan i kylen i minst 4 timmar.
2. Ta fram ta ur tårtan ur formen, lägg på de frusna moussekupolerna på tårtan. Dekorera med grädde eller italiensk maräng och färska jordgubbar.
Du kanske också gillar
OM MIG
Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.
NYHETSBREV
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!
13 reaktioner på ”Rabarber- och jordgubbstårta med mandelbotten”
Ser så god ut! Har du nån aning om gräddningstid i 24 cm form?
Du bör nog göra dubbel sats och lägga till 5-10 minuter på gräddningen. Men håll koll under tiden.
Hej jag förstår inte hur jag monterar själva tårtan? Är inte botten redan i en springform när du gräddat den? Och vad är tårtplast för något? Ska insidan av kanterna på springformen kläs med plast eller hur är det tänkt? Ser otroligt god och fin ut så skulle gärna pröva göra den!
Tack på förhand!
Googla tårtplast så ser du hur den ser ut, den ger tårtan den jämna fina kanten. Men du kan också klä formen med plastfolie. Du använder samma form som du bakade den i, men tar loss kakan, diskar formen, klär den i plast och lägger tillbaka kakan. Då kan du enkelt lossa den när den stelnat.
Kan man frysa tårtan över natten?
Absolut!
Hur påverkas resultatet om jag avstår vetemjöl för att göra tårtan glutenfr…?
Det går fint! Du kan hoppa över mjölet!
Precis gjort den här tårtan idag, tror den blir supersmarrig! Men hur gör du för att få ytan så slät, uppepå tårtan? Jag har tårtplast runt och den är högre än kanten så jag kan inte dra av med en palettkniv. Några tips?
Tack för härlig inspo!
Ibland är det lite klurigt, men jag försöker skaka så att den blir slät, eller släta ut med en liten böjd palett. Och blir det inte helt bra så täcker jag över med pynt sen. 😊
Bästa tårtan – god och fin!
Väldigt god! Mina marängbottnar krymper i diameter under gräddningen, spänner du åt tårtplasten på något sätt så att moussen inte rinner över sidan av bottnen eller finns det något knep för att de inte ska ”krympa”?
Jag brukar trycka till dem lite mot kanten.