En somrig tårta med mandelbotten och en mjuk mousse av rabarber och jordgubbar.
Här hittar du silikonformen som jag gjort tårtan i. Här och här finns formarna som jag använt till dekorationsmoussen.
Copyright © 2o23 brinkenbakar.se
150 g mandelmjöl (3 dl)
100 g äggvitor (3 st)
100 g fint råsocker, eller vanligt strösocker (drygt 1 dl)
1 msk vetemjöl (kan uteslutas för en helt glutenfri tårta)
200 g rabarber
150 g jordgubbar
90 g socker (1 dl)
3 gelatinblad
70 g äggvitor (ca 2 st)
50 g florsocker (o,75 dl)
2 dl grädde
65 g äggvita (ca 2 st)
25 g vatten
105 g strösocker (1,25 dl)
1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).
2. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills du har en glansig maräng.
3. Vänd ner mandelmjölet och vetemjölet i marängen.
4. Häll smeten i en smord form, ca 18 cm i diameter, och baka i ugnen i ca 20 minuter.
5. Låt tårtbotten svalna helt.
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Dela rabarber och jordgubbar i små bitar och lägg tillsammans med socker i en gryta och låt koka upp och sjuda i ca 10 minuter tills allt är mjukt. Mixa massan och rör i gelatinbladen. Låt den sedan svalna.
3. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt florsockret lite i taget tills du har en blank maräng. Rör ned de avsvalnade rabarber och jordgubbarna.
4. Vispa grädden lätt och vänd ner i det andra.
1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.
2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.
3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.
1. Lägg mandelbotten på botten av en springform och klä med tårtplast runt om. Häll på mousse, och häll resten av moussen i silikonformar om du vill ha till dekoration på tårtan. Ställ in silikonformarna frysen i 5-6 timmar och tårtan i kylen i minst 4 timmar.
2. Ta fram ta ur tårtan ur formen, lägg på de frusna moussekupolerna på tårtan. Dekorera med grädde eller italiensk maräng och färska jordgubbar.
Louise
Ska man bränna av marängen? Det ser så ut på bilden. Går det bra att låta bli att göra det? Eller har du något tips på hur man kan göra om man inte har en liten brännare? Tack på förhand!
Emma Brink Rask
Man kan göra det men det går lika fint att låta bli.
Kim
Jag upplevde att min mousse skar sig när jag tillsatte grädden, vet du vad som gått fel då och om det går att rädda om man skulle göra om denna tårta? Otroligt god smak!
Emma Brink Rask
Hej! De vanligaste orsakerna till att en mousse skär sig är att man kan ha vispat grädden för hårt, man har rört för mycket eller att temperaturskillnaden mellan grädde och puré varit för stor.
Louisa
Skulle det vara möjligt att göra tårtan på frysta jordgubbar och rabarber?
Emma Brink Rask
Det går bra!
Sofia Evans
Om man använder sig av frusna bär och rabarber,, ska man tina dem först? och hur ska man tänka i mängden frysta jämfört med mängden färska?
Emma Brink Rask
Samma mängd i vikt, du behöver inte tina dem först, men kanske ha plattan på medelvärme tills allt har tinat och innan du kokar upp det.
Jennie
Kan man göra denna en vecka innan och ha i frysen, sen ta upp och Tina i kylen?
Emma Brink Rask
Det går fint
Lina
Väldigt god! Mina marängbottnar krymper i diameter under gräddningen, spänner du åt tårtplasten på något sätt så att moussen inte rinner över sidan av bottnen eller finns det något knep för att de inte ska ”krympa”?
Emma Brink Rask
Jag brukar trycka till dem lite mot kanten.
Monika
Bästa tårtan – god och fin!
Clara
Precis gjort den här tårtan idag, tror den blir supersmarrig! Men hur gör du för att få ytan så slät, uppepå tårtan? Jag har tårtplast runt och den är högre än kanten så jag kan inte dra av med en palettkniv. Några tips?
Tack för härlig inspo!
Emma Brink Rask
Ibland är det lite klurigt, men jag försöker skaka så att den blir slät, eller släta ut med en liten böjd palett. Och blir det inte helt bra så täcker jag över med pynt sen. 😊
Maria Olsdon
Hur påverkas resultatet om jag avstår vetemjöl för att göra tårtan glutenfr…?
Julia
Kan jag göra denna i flera lager eller blir den för tung?
Emma Brink Rask
Botten passar inte så bra att ha sol lager.
Emma Brink Rask
Det går fint! Du kan hoppa över mjölet!
Wilma
Kan man frysa tårtan över natten?
Emma Brink Rask
Absolut!
Nea
Hej jag förstår inte hur jag monterar själva tårtan? Är inte botten redan i en springform när du gräddat den? Och vad är tårtplast för något? Ska insidan av kanterna på springformen kläs med plast eller hur är det tänkt? Ser otroligt god och fin ut så skulle gärna pröva göra den!
Tack på förhand!
Emma Brink Rask
Googla tårtplast så ser du hur den ser ut, den ger tårtan den jämna fina kanten. Men du kan också klä formen med plastfolie. Du använder samma form som du bakade den i, men tar loss kakan, diskar formen, klär den i plast och lägger tillbaka kakan. Då kan du enkelt lossa den när den stelnat.
Sara
Ser så god ut! Har du nån aning om gräddningstid i 24 cm form?
Emma Brink Rask
Du bör nog göra dubbel sats och lägga till 5-10 minuter på gräddningen. Men håll koll under tiden.