Vaniljbottnar med ingefära omslutna av marängsmörkräm med rabarber.
Rabarber och ingefära är två smaker som passar väldigt bra ihop. I den här tårtan har vaniljbottnarna fått smak från både färsk och torkad ingefära. Fyllningen är en söt cream cheese-fyllning med rabarber och för en stabilare tårta är den täckt och dekorerad med marängsmörkräm smaksatt med rabarber. En riktigt god sommartårta som inte är så svår att göra med som har ganska många moment.
RECEPT (anpassat från Stylesweetca.com)
Tårtbottnar:
115 gram rumsvarmt smör
200 gram socker
100 gram äggvita (ca 3 äggvitor)
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk finriven färsk ingefära
190 gram mjöl
1 fjärde dels tsk salt
1 tsk mald ingefära
1,5 tsk bakpulver
1,3 dl mjölk
1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj 3 runda formar (15 cm). Du kan också såklart välja att grädda tårtan i en större form och sen bara dela den i två eller tre lager.
2. Blanda alla de torra ingredienserna och ställ åt sidan.
3. Vispa smöret på hög hastighet i någon minut. Tillsätt sedan sockret och vispa tills det blivit riktigt fluffigt.
4. Tillsätt äggvitorna en i taget under vispning.
5. Tillsätt vaniljessens och ingefära.
6. Tillsätt sedan under omrörning växelvis de torra ingredienserna och mjölken. Rör bara precis tills det gått ihop till en jämn smet.
7. Fördela smeten i formarna och baka i 175 grader i ca 20-25 minuter. Känn med en sticka att det är klart. Låt sedan bottnarna svalna helt.
Rabarberkompott:
350 gram rabarber, delad i bitar
1 dl blodapelsinjuice
1 dl socker
1 vaniljstång
1 tsk finriven färsk ingefära
1. Dela vaniljstången och skrapa ut kärnorna.
2. Lägg alla ingredienser (även vaniljstången) i en kastrull och koka upp och låt sedan sjuda tills rabarbern är mjuk, ca 15 minuter.
3. Sila kompotten och spara både rabarbern och vätskan till senare.
Cream Cheese-fyllning:
100 gram cream cheese
50 gram smör
3 dl florsocker
0,5 tsk vaniljextrakt
0,5 dl av den avsilade rabarbern
1. Vispa smör och cream cheese tills det blir krämigt.
2. Tillsätt florsockret och vaniljen. Vispa tills att är blandat och du har en krämig fyllning.
3. Vänd försiktigt ner rabarbern.
Marängsmörkräm:
5 äggvitor (1,5 dl)
250 gram socker
450 g rumsvarmt smör
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl av den avsilade rabarbern
1-2 tsk av rabarbervätskan
1.Börja med att ta fram smöret i tid så att det verkligen är rumsvarmt.
2. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad till ca 60 grader,eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält.
3. Vispa sedan tills marängen har svalnat, det tar minst 10 minuter.
4. Tillsätt smöret, lite i taget och vispa tills det blir en slät smörkräm.
5. Mixa den avsilade rabarbern och tillsätt sedan lite i taget medan du vispar.
6. Tillsätt en tesked i taget av rabarbervätskan, akta så inte smörkrämen skär sig. Lite i taget och vispa mycket är nycken.
7. Om du vill ha en tydligare rosa färg, tillsätt lite pastafärg.
Montera tårtan:
1. Se till att tårtbottnarna är jämna, skär annars till dem.
2. Lägg en botten underst. Pensla med lite av rabarbervätskan. Spritsa en ring med smörkrämen runt hela kanten.
3. Fyll ringen med creamcheesefrostingen.
4. Upprepa tills du lagt på sista bottnen. Täck hela tårtan med smörkrämen och låt den står i kylen för att stelna i ca 15 minuter.
5. Spritsa eller garnera tårtan så som du önskar.