Pumpapaj

9 oktober, 2020

Krispigt skal och kryddig fyllning med pumpa och kondenserad mjölk. Den klassiska desserten för Halloween och Thanksgiving.

Jag älskar verkligen pumpakaka. Men pumpapajen har inte riktigt lyckats charma mig på samma sätt. Jag åt den för första gången när jag bodde i USA, men det är något med konsistensen som inte riktigt går hem hos mig. Det här receptet är mitt tredje försök att återskapa en pumpapaj som faktiskt är god. Och yes! Här har vi den. Gjord med kondeserad mjölk och extra mixning av smeten är nyckeln. Man vill inte att den ska bli grynig.

Nej, pumpapaj kommer nog aldrig att vara topp 5 av mina desserter när jag får välja. Men ska jag äta den, då ska den vara så här.

Pumpapaj

3.3/5(42)
Röster
Portioner: 8 bitar

Ingredienser:

Pajskal

115 g smör

65 g florsocker (1 dl)

195 g vetemjöl (3,25 dl)

1 litet ägg

Fyllning

400 g pumpapuré

400 g sötad kondenserad mjölk (1 burk)

2 ägg

2 tsk kanel

1 tsk ingefära

1 krm mald nejlika

1 krm kryddpeppar

0,5 tsk muskot

0,5 tsk salt

Instruktioner:

Pajskal

1. Se till att smöret är kylskåpskallt. Skär det i kuber och blanda med florsocker och vetemjöl i en mixer och kör tills det blir som en sandig deg. Samla degen med ägget tills det blir en fin deg. Plasta in och låt vila i kylen i minst 30 minuter.

2. Kavla ut och klä din pajform, ca 22-24 cm med degen, du kan också trycka ut degen om du vill. Sätt formen med degen i frysen i 15 minuter och baka sedan i 10-12 minuter på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

Fyllning

1. Blanda pumpapuré med kondenserad mjölk och mixa med stavmixer i någon minut.

2. Rör ner äggen och till sist kryddorna och saltet.

3. Häll ner smeten i pajskalet. Sänk ugnstemperaturen till 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Grädda i 15-20 minuter. Fyllningen ska ha satt sig, men inte fått färg eller börja spricka. Låt pajen svalna helt till rumstemperatur och servera med vispgrädde.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!

    Jag bakade nyss ditt amerikanska pumpabröd, vilket blev jättegott, och är nu även väldigt sugen på att göra denna pumpapaj. Jag känner mig dock lite osäker kring gräddningstiden. Stämmer det att fyllningen endast ska gräddas i 15-20 minuter? Jag förstår ju att alla ugnar är olika, och att man får hålla uppsikt, men de flesta liknande recept jag har haft har legat på 40-50 minuter.

  • Tack så mycket för dethär underbara receptet! Denhär pajen smakar helt perfekt. Pajskalet är lagom mjukt och knaprigt och själva fyllningen har perfekt konsistens och smak. Jag förväntade mig en pumpapaj fylld med en himla massa kryddor och smak. Denna var det rätta receptet och det var inte så himla svårt som jag trodde heller!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg