Jag fortsätter att experimentera med pumpa. Kanske måste man ha upplevt den amerikanska höstkulturen med Halloween och Thanksgiving för att förstå hur stort det är med pumpa där. De har ju även vad de kallar Pumpkin Pie Spice, vilket de smaksätter massa saker som inte ens har med pumpa att göra. Som latte exempelvis. Men de tycker att det smakar höst helt enkelt. Själva kryddblandningen, som består av kanel, ingefära, nejlika, muskot och kryddpeppar, är nog för oss svenskar mest förknippade med jul och pepparkakor. Och smaken på bakverken påminner onekligen om pepparkaka.
Här har jag parat ihop en saftig pumpacupcake med en frosting som jag gjort på brynt smör och florsocker. En jättefin kombo!
RECEPT
Ca 25 minicupcakes
Pumpa-cupcakes
110 g mjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,25 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk pumpkin pie spice (se recept nedan)
1 tsk vaniljsocker
65 gram mörkt muscovadosocker
1 stort ägg
115 gram pumpapuré (om du inte hittar i butik, skala, koka och pressa matpumpa till puré)
60 gram vegetabiliskt olja
40 gram mjölk
1. Sätt ugnen på 175 grader och gör iordning en muffinsplåt med formar.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och ställ åt sidan.
3. Blanda samman socker och ägg, blanda sedan i pumpa, olja och mjölk.
4. Vänd i de torra ingredienserna och fyll formarna med smeten till 2 tredjedelar.
5. Baka i ca 10 minuter.
6. Låt dem svalna helt (ej i muffinsplåten) innan du spritsar på frostingen.
Frosting
100 gram smör
60 gram florsocker
3 msk vispgrädde
1. Bryn smöret och låt det svalna i kyl tills det stelnat.
2. Vispa smöret i 3-4 minuter.
3. Tillsätt florsockret och vispa i ett par minuter till.
4. Tillsätt vispgrädden i en fin stråle medan du vispar och vispa i ca 30 sekunder.
Pumpkin pie spice
3 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald muskot
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald kryddpeppar
1. Blanda samman alla kryddor. Förvara torrt. Testa att lägga en tsk i kaffefiltret när du brygger kaffe så får du ett härligt höstkaffe!