Pumpa- och palsternackstårta med brynt smörfrosting

30 oktober, 2023

Att baka med pumpa blir så saftigt och gott.  Här är den inte i sällskap av de klassiska pumpakryddorna utan får istället samsas med palsternacka under ett täcke av brynt smör. Och de kanderade palsternackorna kan du såklart göra med morötter också!

Receptet är ursprungligen publicerat i min bok Tårtor & Smörgåstårtor

Kolla in mina andra recept med pumpa här >>

Här har jag bakat en supergod palsternackstårta med kardemumma >>

Pumpa- och palsternackstårta med brynt smörfrosting

5/5(2)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

100 g pumpapuré (kokt och mosad matpumpa)

100 g fint riven palsternacka (ca 1 st)

180 g strösocker (2 dl)

130 g matolja (1 ½ dl)

½ msk vitvinsvinäger

1 tsk vaniljpasta

180 g vetemjöl (3 dl)

¼ tsk salt

½ tsk bikarbonat

55 g ägg (ca 1 st)

Brynt smörfrosting

250 g smör

60 g florsocker (1 dl)

80 g ljust muscovadosocker (1 dl)

1 tsk vaniljpasta

250 g kylskåpskall färskost

Kanderade palsternackor

3 palsternackor

90 g strösocker (1 dl)

100 g vatten (1 dl)

Instruktioner:

Tårtbotten

Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Klä en avlång form som rymmer 1 ½–2 liter med bakplåtspapper. Blanda pumpapuré och riven palsternacka. Rör ner socker, olja och vinäger i blandningen och rör om ordentligt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, salt och vänd ner det i de blöta ingredienserna. Vispa upp ägget löst och rör sedan ner det i smeten. Häll smeten i formen och grädda i 25–30 minuter tills en sticka kommer ut torr. Låt kakan stå någon minut och vänd den sedan upp och ner på ett bakplåtspapper och låt den svalna under formen.

Brynt smörfrosting

Bryn smöret genom att värma det i en kastrull på medelvärme tills det börjar bubbla och bli brunt och lukta nötigt, ta det då från värmen och häll över i en annan bunke, se till att även det bruna i botten kommer med. Låt det sedan stelna till rumstemperatur. Vispa smöret florsocker, muscovadosocker och vanilj tills det blir vitt och fluffigt och inga sockerkristaller finns kvar. Tillsätt färskost och vispa tills allt är blandat och du har en fast och slät frosting. Häll över frostingen på en spritspåse med en rund tyll på ca 1 cm.

Kanderade palsternackor

Sätt ugnen på 100 grader varmluft (120 grader vanlig ugn). Koka upp socker och vatten till en sockerlag. Skala palsternackorna och skiva dem tunt med en mandolin eller potatisskalare. Doppa dem i sockerlagen och lägg ut dem på ett bakplåtspapper. Sätt in dem i ugnen och låt dem stå där tills de blivit helt stela utan att få färg. Vänd på dem emellanåt. Det tar ca 1 till 1,5 timme.

Montera och dekorera tårtan

Dela tårtbotten i tre delar. Lägg den första botten på ett fat och spritsa ett lager frosting, ca 1 cm tjockt, lägg på nästa botten och upprepa. Lägg på sista botten och stryk ett tunt lager frosting runt om hela tårtan. Spritsa små bollar av frostingen på toppen av tårtan och fäst de kanderade palsternackorna runt om tårtan.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg