Pumpa- och morotsbakelser med brynt smörfrosting

8 oktober, 2019

En mjuk kaka av pumpa och morot gifter sig så ohyggligt fint med en frosting av brynt smör och cream cheese.

Jag är ju så löjligt förtjust i allt med pumpa. Framförallt mjuka kakor med pumpa. Jag tror att det beror på att det påminner så mycker om mjuk pepparkaka som ju är typ det godaste jag vet. Kryddorna som man använder till pumpa är ju nästan samma som pepparkakskrydda så det är ju inte så konstigt. Dessutom så tillför ju pumpa mycket saftighet i mjuka kakor.

Om man har tur kan man hitta färdig pumpapuré på burk i välsorterade mataffärer. Men annars är det busenkelt att göra själv. Jag har tipsfilmer i mina stories på instagram om man vill sen. Men man kan antingen ungsbaka eller koka matpumpa och sen bara mosa. Så lätt är det!

Och sen frostingen då. Men hallå. Ja, det är samma som jag har till den här morotskakan, och det är alltså brynt smör och cream cheese och den är to. die. for.

Jag har spritsat med en st honoré-tyll, som är en av mina favoriter. Om man har en styv spritspåse så kan man faktiskt skapa den själv bara genom att klippa av spetsen på spritspåsen.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Pumpa- och morotsbakelser med brynt smörfrosting

4.5/5(3)
Röster
Portioner: Ca 15 bakelser

Ingredienser:

Pumpa- och morotskaka

100 g pumpapuré

1 riven morot (75-100 g)

225 g strösocker (2,5 dl)

150 g matolja (1,5 dl)

1 stort ägg

0,5 msk vitvinsvinäger

180 g vetemjöl (3 dl)

0,25 tsk salt

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

Brynt smörfrosting

200 g smör

120 g florsocker (2 dl)

300 g kylskåpskall cream cheese

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Instruktioner:

Pumpa- och morotskaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Ta fram en silikonform med avlånga formar, eller baka i en kvadratiskt form (20×20) och skär rektanglar i efterhand.

2. Blanda pumpa och riven morot. Rör ner socker, olja, vinäger och ägg.

3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i de blöta. Fördela smeten i formarna och baka i ca 10 minuter. Om du bakar i en stor form så tar det nog ca 20 minuter.

Brynt smörfrosting

1. Bryn smöret och låt det sedan stå i kylen tills det är fast igen.

2. Vispa smöret i ca 5 minuter tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa i någon minut till.

3. Tillsätt cream cheese och vanilj och vispa tills allt är blandat och du har en fast frosting.

4. Spritsa slalommönster med en st honorétyll.

Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Vad har du använt för fina former till dessa?

  • Margareta

    Kan man göra dessa dagen innan och ha i kylen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går bra. Lägg dem gärna i en burk med tätt lock.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg