Prinsesstårta med rabarber

4 juni, 2019

En riktig klassiker uppdaterad med rabarber istället för hallon. Perfekt till vårens och sommarens alla fester.

Jag hade faktiskt aldrig gjort en prinsesstårta förut, och det var ju verkligen på tiden! Den här blev klassisk på alla sätt förutom att jag valde att ha rabarber istället för hallon, vit marsipan och istället för rosen på toppen så dekorerade jag  med rabarber.

Prinsesstårtor är faktiskt godast dagen efter när de har fått stå och gotta till sig lite med all fyllning. Vi åt den här tårtan upp till 4 dagar efter att jag la ihop den och den var supergod även då!

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler tips, bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Prinsesstårta med rabarber

3.8/5(41)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Tårtbotten

140 g socker (1,5 dl)

2 ägg

1 tsk vaniljpasta

30 gram smör

1 dl mjölk

120 g vetemjöl (2 dl)

1 tsk bakpulver

Rabarbersylt

150 g rabarber

50 g jordgubbar

100 g syltsocker (drygt 1 dl)

1 matsked juice från lime

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Rabarberpynt

1 rabarberstjälk

1 dl vatten

90 g socker (1 dl)

Montera tårtan

400 g vit marsipan

4 dl vispgrädde

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn) och smörj 1 form, 18-20 cm i diameter.

2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.

3. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.

4. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen.

5. Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten och fördela den i formarna.

6. Baka i 20-25 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.

7. Låt tårtbottnen svalna helt.

Rabarbersylt

1. Skölj rabarbern och hacka den i mindre bitar.

2. Lägg den i en kastrull med rensade jordgubbar, syltsocker, limejuice och vanilj. Koka i 5 minuter.

3. Låt sylten bli helt kall i kylskåp.

Rabarberpynt

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig)

2. Koka upp vatten och socker till en sockerlag.

3. Skär långa remsor av rabarbern med en potatisskalare. Doppa dem i sockerlagen och lägg sedan ut dem på en plåt och baka i ugnen i ca 6-8 minuter. Låt dem sedan torka.

Montera tårtan

1. Dela tårtbotten i tre lika tjocka delar.

2. Vispa grädden fast, men inte för hårt.

3. Vänd ner 1 dl av den vispade grädden i vaniljkrämen.

4. Lägg en tårtbotten på faten och bred ut sylten på den, men inte hela vägen ut i kanten, spara minst 1 cm (detta för att inte fyllningen ska smälta marsipanen sen).

5. Lägg på nästa botten och bred ut vaniljkrämen (spara även här en centimeter marginal). Lägg sedan på nästan all grädde och bred ut till en rund kupol.

6. Lägg på sista botten och forma försiktigt till en rund kupol. Stryk sen upp hela tårtan med resten av grädden så att hela tårtan är klädd i ett tunt lager grädde.

7. Kavla ut marsipanen, ca 0,5 cm tjockt och täck tårtan. Skär av kanterna som är över. Pudra med florsocker och lägg på dekorationen. Jag dekorerade även med syrenblommor och röd skogssyra.

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hur rekommenderar du att man förvarar rabarberpyntet om man gör det i förväg? ☺️

    • A
      Emma Brink Rask

      Lägg det torrt i rumstemperatur. Typ på en bricka på köksbänken

  • Fantastiskt god tårta!! Bästa prinsesstårtan jag gjort!⭐️

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg