En alternativ prinsesstårta med en krämig vaniljbavaroise, ljusa bottnar och hallonkompott. Toppad med en grön mirrorglaze istället för marsipan. Ljuvligt gott!
Nej, det där med traditionella prinsesstårtor verkar inte vara min grej. Jag har gjort en med rabarber, en rutig, en höstig och en påskig. Och nu har jag gjort en utan marsipan. Som jag stöpt i en silikonform. Beståndsdelarna, förutom marsipanen då, liknar väldigt mycket en traditionell prinsesstårta. Jag har gjort ljusa bottnar som jag varvat med hallonkompott och frusit till en stadig interiör. Jag frös också ner enbart hallonkompott i en kupol. Sen gjorde jag en vaniljbavaroise. Och det är en vaniljkräm som man vänder ner vispad grädde i, precis som på en vanlig prinsessttårta, men den är också förstärkt med gelatin så att den håller formen. Bavaroisen är väldigt lös när du gjuter tårtan så jag rekommenderar att du sätter in den i frysen i 5-10 minuter innan du lägger ner kompotten eller bottnarna, så att de inte flyter ner mot botten.
Interiören är gjord i en tårtring på 16 cm, den kan man också göra i en springform eller silikonform på 16 cm. Här hittar du en sån silikonform. Här hittar du den runda lilla kupolen till hallonkompotten. Och den stora formen är 18 cm i diameter och rymmer 1,6 liter. Du hittar den här.
Glazen färgade jag med vanlig grön karamellfärg för att den skulle likna färgen av marsipan så mycket som möjligt. Sen dekorerade jag med en riktig ros på toppen.
Eftersom tårtan är ganska hög och ska vara djupfryst när du glazear den så är det viktigt att tänka på att den tar en stund att tina upp innan servering, ge den minst 4-5 timmar i rumstemperatur eller 7-8 timmar i kyl. Du vill att den ska vara helt tinad och krämig när den serveras.
Kolla här mina bästa tips för att lyckas med moussetårtor och här mina bästa tips för att lyckas med mirrorglaze. Jag har också samlat mina bästa silikonformar här.
Du kan såklart göra den här i en vanlig silikonform, alltså inte kupolformad. Förmodligen behöver du inte lika mycket bavaroise då.
Sofia
Bjöd på denna tårtan igår som numera är svågerns favorit tårta!
Mycket vanlij smak och fräscht med hallon som bryter av!