Prinsesstårta av vaniljbavaroise och mirrorglaze

16 maj, 2021
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En alternativ prinsesstårta med en krämig vaniljbavaroise, ljusa bottnar och hallonkompott. Toppad med en grön mirrorglaze istället för marsipan. Ljuvligt gott!

Nej, det där med traditionella prinsesstårtor verkar inte vara min grej. Jag har gjort en med rabarber, en rutig, en höstig och en påskig. Och nu har jag gjort en utan marsipan. Som jag stöpt i en silikonform. Beståndsdelarna, förutom marsipanen då, liknar väldigt mycket en traditionell prinsesstårta. Jag har gjort ljusa bottnar som jag varvat med hallonkompott och frusit till en stadig interiör. Jag frös också ner enbart hallonkompott i en kupol. Sen gjorde jag en vaniljbavaroise. Och det är en vaniljkräm som man vänder ner vispad grädde i, precis som på en vanlig prinsessttårta, men den är också förstärkt med gelatin så att den håller formen. Bavaroisen är väldigt lös när du gjuter tårtan så jag rekommenderar att du sätter in den i frysen i 5-10 minuter innan du lägger ner kompotten eller bottnarna, så att de inte flyter ner mot botten.

Interiören är gjord i en tårtring på 16 cm, den kan man också göra i en springform eller silikonform på 16 cm. Här hittar du en sån silikonform. Här hittar du den runda lilla kupolen till hallonkompotten. Och den stora formen är 18 cm i diameter och rymmer 1,6 liter. Du hittar den här.

Glazen färgade jag med vanlig grön karamellfärg för att den skulle likna färgen av marsipan så mycket som möjligt. Sen dekorerade jag med en riktig ros på toppen.

Eftersom tårtan är ganska hög och ska vara djupfryst när du glazear den så är det viktigt att tänka på att den tar en stund att tina upp innan servering, ge den minst 4-5 timmar i rumstemperatur eller 7-8 timmar i kyl. Du vill att den ska vara helt tinad och krämig när den serveras.

Kolla här mina bästa tips för att lyckas med moussetårtor och här mina bästa tips för att lyckas med mirrorglaze. Jag har också samlat mina bästa silikonformar här.

Du kan såklart göra den här i en vanlig silikonform, alltså inte kupolformad. Förmodligen behöver du inte lika mycket bavaroise då.

Prinsesstårta av vaniljbavaroise och mirrorglaze

4.7/5(13)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

70 g socker (0,75 dl)

1 stort ägg

1 tsk vaniljpasta

15 gram smör

0,5 dl mjölk

60 g vetemjöl (1 dl)

0,5 tsk bakpulver

Hallonkompott

300 g frusna hallon

135 g syltsocker (1,5 dl)

Vaniljbavaroise

3 gelatinblad

2,5 dl mjölk

45 g strösocker (0,5 dl)

2 tsk vaniljpasta

80 g (4) äggulor

45 g strösocker (0,5 dl)

3 dl vispgrädde

1 dl turkisk yoghurt

Mirrorglaze

3 gelatinblad

75 g vit choklad

75 g vispgrädde (0,75 dl)

75 g socker (knappt 1 dl)

75 g glykossirap (0,5 dl)

Grön karamellfärg

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn) och smörj 1 form, 16 cm i diameter.

2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.

3. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.

4. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen.

5. Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten och häll den i formen.

6. Baka i ca 15 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.

7. Låt tårtbottnen svalna helt.

Hallonkompott

1. Lägg hallon och syltsocker i en kastrull. Värm tills det börjar sjuda och låt det sjuda i 5 minuter. Tag från värmen och låt svalna.

2. Häll lite av kompotten i en kupolformad silikonform och frys.

3. Dela tårtbotten på mitten. Stryk ut en lager hallonkompott över första botten, lägg på nästa och stryk på resten. Frys så att det blir hårt.

Vaniljbavaroise

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

2. Koka upp mjölk och 0,5 dl socker.

3. Vispa samman vaniljpasta, äggulor och 0,5 dl strösocker. Häll den varma mjölken över medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt det under omrörning gå upp till 85 grader. Rör ner gelatinet och kyl ner till 30 grader.

4. Rör ner yoghurten i krämen. Vispa grädden fluffig och vänd ner.

5. Häll lite bavaroise i botten på formen, låt den sätta sig 5 minuter i frysen. Tryck ner den frusna hallonkupolen. Häll på resten av bavaroisen och låt den sätta sig 5-10 minuter i frysen. Tryck sedan försiktigt ner de frusna bottnarna med hallonkompott, se till att du har tårtbotten överst, så att det blir tårtans botten. Frys hela tårtan över natten.

Mirrorglaze

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.

2. Finhacka chokladen och lägg den i en smal hög bunke eller kanna.

3. Häll grädde, socker och glykos i en kastrull och koka upp. Rör ner gelatinet. Häll det över chokladen och stavmixa till en glaze. Tillsätt karamellfärg och stavmixa igen. Låt glazen svalna tills den är tjockflytande. Det är den oftast mellan 35-35 grader. Men titta mer på konsistensen än på termometern. Testa gärna att doppa en kall sked i och se om glazen hänger kvar på den, då är det klar att använda.

4. Ta fram den frusna tårtan och lossa från silikonformen. Sätt den på en upp och nervänd skål så att kanterna hänger fria. Häll glazen över tårtan och låt den rinna av. Dra av det som hänger ner med en kniv. Flytta över tårtan till fatet som den ska serveras på och låt den tina i 4-5 timmar.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Bjöd på denna tårtan igår som numera är svågerns favorit tårta!

    Mycket vanlij smak och fräscht med hallon som bryter av!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg