Prickig ”prinsesstårta” med blåbär

3 juli, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En festlig tårta med ljusa bottnar, vaniljkräm, blåbärssylt och marspian. Dekorerad med lila prickar och inspirerad av prinsesstårtan. 

Jag vet att många har speciella åsikter om vad som får kallas en prinsesstårta. Men jag kan i alla fall säga att den här prickiga läckerbiten är starkt inspirerad av prinsesstårtan, om än i en annan skepnad.

Här hittar du en springform på 16 cm >>

Jag har fler tårtor på bloggen som är inspirerade av prinsesstårtan. Det verkar dock aldrig riktigt som att jag får till en riktigt klassisk variant. Kolla in alla mina prinsessvarianter här >>

Receptet är ursprungligen publicerat i min bok Tårtor & Smörgåstårtor.

Om du vill baka denna i en springform på ca 22 cm så behöver du dubbla receptet.

Prickig "prinsesstårta" med blåbär

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

140 g socker (1 ½ dl)

2 ägg

1 tsk vaniljpasta

30 gram smör

100 g mjölk (1 dl)

120 g vetemjöl (2 dl)

1 tsk bakpulver

Gräddkräm

100 g kylskåpskall mascarpone

300 g kylskåpskall vispgrädde (3 dl)

60 g florsocker (1 dl)

Övrigt

200 g blåbärssylt (2 dl)

300 g ofärgad marsipan

Lila pastafärg

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader (över- undervärme) och smörj en form, 16-18 cm i diameter, och klä botten med bakplåtspapper.

2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.

3. Smält smöret och blanda med mjölken. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen. Vänd till sist ner smör och mjölk försiktigt i smeten och häll den i formen. Grädda i 25–30 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr. Låt tårtbottnen svalna helt.

Gräddkräm

1. Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa med elvisp tills det blir fast och krämigt. Häll den på en spritspåse med en rund tyll.

Dela tårtbotten i tre lika tjocka lager. Spritsa en ring runt kanten med gräddkrämen. Bred ut hälften av vaniljkrämen på botten och sedan hälften av blåbärssylten över. Lägg på en botten och gör likadant med nästa lager. Lägg till sist på sista botten och bred resten av gräddkrämen på och runt om tårtan. Sätt tårtan i kylskåpet för att sätta sig i någon timme. Gör under tiden marsipanen.

Dekorera

1. Färga marsipanen i olika nyanser av lila. Enklast genom att färga ¼ av marsipanen mörkt lila och sedan blanda den med lite ofärgad marsipan för att få olika nyanser. Kavla ut den, ca 3 mm tjockt, och tag ut rundlar i olika storlekar. Sätt på dem på tårtans kanter och på toppen.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg