Smörstekt kavring, krämig ostpannacotta toppad med rom och rödlök och så ett salt kex, ett fransk tuille, smaksatt med dill. En otrolig förrätt som kommer att imponera!
Jag har sett ostpannacotta på lite olika ställen de senaste åren, oftast smaksatt med västerbottensost och oftast serverad i glas. Så jag tänkte att det såklart kunde vara kul att göra den med silikonform och få en vacker form på den.
Jag använde prästost men du kan använda vilken smakrik ost du vill, som ex Västerbottensost.
Sen använde jag mig av de här silikonformarna, de rymmer 85 ml styck och det var kanske i liiiite största laget. Det blev mycket pannacotta jämfört med de andra delarna av förrätten. Man skulle ex kunna använda dessa istället, som rymmer 55 ml. Eller så serverar man mer rom och rödlök vid sidan om så att man kan fylla på till sin pannacotta.
Om du stöper i silikonform så måste du djupfrysa dem innan du ploppar ut dem, och sen måste de tina ordentligt. Det är viktigt att de är ordentligt krämiga. Enklast är det såklart att lägga dem frusna på brödet, men de är också stabila nog att om du lägger dem för att tina på ett bakplåtspapper så kan man flytta dem senare med en palett. Samma sak gäller rommen, enklast att lägga på den så här fint är det om pannacottan är hård och frusen. Men det går såklart även senare.
Jag gjorde klart mina helt med bröd och rom och lät dem sen stå i rumstemperatur i 3 timmar innan jag la på rödlök och tuile och serverade.
För att ta ut runda bröd och även att använda som mall till rommen använde jag mitt set av utstickare som jag älskar. Ett sånt borde alla ha!
Och så tuile! Äntligen har jag fått tummen ur att göra ett recept för att göra dem salta. Jag har gjort dem söta i många olika varianter, det kan du se här. Man kan göra dem som löv i dessa eller dessa formar eller som runda i den form som jag har använt här. Man kan också bara bre ut dem tunt på en plåt och baka av dem, men det är såklart inte lika vackert.
Jag kollade runt en del för att se hur andra har bakat dem salta. Men sen ville jag ändå testa att se vad som skulle hända om jag bara tog bort sockret och adderade lite salt i mitt söta recept. Och det funkade perfekt! Så varför gå över ån efter vatten? Jag valde att smaksätta dem med lite torkad dill, det blev både fint och gott. Man kan smaksätta dem med ex paprikapulver, fint riven parmesan eller egentligen vilken krydda man vill.
Det enda som jag märkte skillnad vad att de blir lite mindre elastiska när de är gräddade. De går från ogräddade till hårda fortare och det är lite svårare att böja dem i efterhand utan att man behöver ta ut dem liite för tidigt egentligen. Men de är ju också fina när de är platta tycker jag.
Nedan har jag satt receptet till 5 portioner och då utgått från de pannacottan till formarna som jag har använt. Om du använder mindre formar (eller inte fyller hela vägen upp) eller glas så räcker det såklart till fler.