Prästostpannacotta på kavring med rom, rödlök och dill-tuile

28 november, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Smörstekt kavring, krämig ostpannacotta toppad med rom och rödlök och så ett salt kex, ett fransk tuille, smaksatt med dill. En otrolig förrätt som kommer att imponera!

Jag har sett ostpannacotta på lite olika ställen de senaste åren, oftast smaksatt med västerbottensost och oftast serverad i glas. Så jag tänkte att det såklart kunde vara kul att göra den med silikonform och få en vacker form på den.

Jag använde prästost men du kan använda vilken smakrik ost du vill, som ex Västerbottensost.

Sen använde jag mig av de här silikonformarna, de rymmer 85 ml styck och det var kanske i liiiite största laget. Det blev mycket pannacotta jämfört med de andra delarna av förrätten. Man skulle ex kunna använda dessa istället, som rymmer 55 ml. Eller så serverar man mer rom och rödlök vid sidan om så att man kan fylla på till sin pannacotta.

Om du stöper i silikonform så måste du djupfrysa dem innan du ploppar ut dem, och sen måste de tina ordentligt. Det är viktigt att de är ordentligt krämiga. Enklast är det såklart att lägga dem frusna på brödet, men de är också stabila nog att om du lägger dem för att tina på ett bakplåtspapper så kan man flytta dem senare med en palett. Samma sak gäller rommen, enklast att lägga på den så här fint är det om pannacottan är hård och frusen. Men det går såklart även senare.
Jag gjorde klart mina helt med bröd och rom och lät dem sen stå i rumstemperatur i 3 timmar innan jag la på rödlök och tuile och serverade.

För att ta ut runda bröd och även att använda som mall till rommen använde jag mitt set av utstickare som jag älskar. Ett sånt borde alla ha!

Och så tuile! Äntligen har jag fått tummen ur att göra ett recept för att göra dem salta. Jag har gjort dem söta i många olika varianter, det kan du se här. Man kan göra dem som löv i dessa eller dessa formar eller som runda i den form som jag har använt här. Man kan också bara bre ut dem tunt på en plåt och baka av dem, men det är såklart inte lika vackert.

Jag kollade runt en del för att se hur andra har bakat dem salta. Men sen ville jag ändå testa att se vad som skulle hända om jag bara tog bort sockret och adderade lite salt i mitt söta recept. Och det funkade perfekt! Så varför gå över ån efter vatten? Jag valde att smaksätta dem med lite torkad dill, det blev både fint och gott. Man kan smaksätta dem med ex paprikapulver, fint riven parmesan eller egentligen vilken krydda man vill.
Det enda som jag märkte skillnad vad att de blir lite mindre elastiska när de är gräddade. De går från ogräddade till hårda fortare och det är lite svårare att böja dem i efterhand utan att man behöver ta ut dem liite för tidigt egentligen. Men de är ju också fina när de är platta tycker jag.

Nedan har jag satt receptet till 5 portioner och då utgått från de pannacottan till formarna som jag har använt. Om du använder mindre formar (eller inte fyller hela vägen upp) eller glas så räcker det såklart till fler.

Prästostpannacotta på kavring med rom, rödlök och dill-tuile

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 5 portioner

Ingredienser:

Prästostpannacotta

1,5 gelatinblad

4 dl vispgrädde

4 dl fint riven prästost

Svartpeppar

Salt (beroende på hur salt din ost är)

1 nypa cayennepeppar

Dill-tuile

25 g smör

20 g äggvita (ca 0,5 st)

10 g vetemjöl (1 msk)

1 krm salt

1 msk torkad dill

Övrigt

5 skivor kavring

smör att steka i

1 rödlök (hacka den så fint du kan)

2,5 msk valfri rom (kalix, stenbit, tångkaviar ex)

Mer rom och rödlök till servering om man vill.

Instruktioner:

Prästostpannacotta

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Koka upp grädden, smält gelatinet där i och smält sedan osten. Se till att det blir helt smält, ställ annars tillbaka den försiktigt på värme igen tills allt är smält. Smaka av med salt, peppar och cayenne.

3. Sätt silikonformen på en skärbräda, häll pannacottan i formarna och sätt in i frysen för att bli genomfrusna. Helst över natten.

Dill-tuile

1. Smält smöret. Rör ner äggvita, mjöl, salt och dill och rör om till en smet. (det är jättelite smet men det räcker till minst 15 st tuile). Sätt in smeten i kylen i ett par timmar så att den tjocknar.

2. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- och undervärme). Bred ut smeten på tuileformarna. Stryk med en palett över så att det blir helt jämnt. Lägg formen på en plåt och grädda i 5-6 minuter. Ta ut plåten, lyft av tuile från formen och gör om med mer smet.

Monotering och servering

1. Stansa ut rundlar av kavringen. Använd en form som är 5-10 mm större än botten på formen som pannacottan är stöpt i. Stek dem frasiga i smör i en panna.

2. Ta ut pannacottan från frysen och lossa dem från formen och lägg på brödet.

3. Lägg en stansring i bra storlek på pannacottan och fyll den med rom. Här gäller det att vara lite nätt på händerna. Jag använde en liten tesked för att göra detta. Lyft sen bort stansringen när du är klar.

4. Inför servering lägger du på rödlök och dill-tuile.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg