Polly Kickstårta

28 september, 2017

pollytårta-3

Polly har en tävling på Instagram där man ska bidra med sitt bästa recpet under hashtaggen #bakamedpolly. Jag tänkte att det var en roligt utmaning och skapade den här chokladtårtan med pannacotta och fluff från Polly Kick.

pollytårta-1

Jag trodde att tårtan skulle bli väldigt sötsliskig eftersom den nästan enbart består av godis, men det var den faktiskt inte. Hallon-lakritssmaken bryter av fint, men visst, det är en söt tårta.

Jag gjorde en väldigt liten tårta, receptet nedan blir lite större, men med lite tunnare lager av pannacotta, vilket nog är bra för balansen.

pollytårta-5

För att hjälpa er lite på vägen, ungefär så här mycket polly är det i påsarna:

En påse vanlig choklad-polly innehåller oftast 200 gram.
En påse Polly Kick innehåller 150 gram Polly, varav ca 50 gram är rosa, 40 gram är svarta och 60 gram är mjölkchoklad.

RECEPT

Chokladbotten
150 g strösocker
90 g vetemjöl
30 g kakao
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
¼ tsk salt
1 ägg
90 g mjölk
90 g kokande vatten
40 g smör, smält

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund form med avtagbar botten, ca 18-20 cm i diameter.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
3. Tillsätt ägg, mjölk, kokande vatten och smält smör och rör till en jämn och ganska rinnig smet.
4. Häll smeten i formen. Grädda i ca 15-20 min. Provstickan ska komma ut torr. Låt svalna.

Hallonpolly-pannacotta
3 dl grädde
150 gram rosa Pollys från Polly Kicks-påsen
0,5 gelatinblad

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten
2. Lägg grädde och Polly i en kastrull och smält på svag värme tills allt godis smällt.
3. Tillsätt gelatinet och låt det smälta.
4. Häll över i en bunke och ställ det i kylen tills det svalnat och tjocknat något. Men rör i det var 5:e minut så att det inte stelnar.

Lakritspollypannacotta
1,5 dl grädde
75 gram svarta Pollys från Polly Kickspåsen
0,25 gelatinblad

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten
2. Lägg grädde och Polly i en kastrull och smält på svag värme tills allt godis smällt.
3. Tillsätt gelatinet och låt det smälta.
4. Häll över i en bunke och ställ det i kylen tills det svalnat och tjocknat något. Men rör i det var 5:e minut så att det inte stelnar.

Pollyfluff
4,5 dl grädde
300 gram blandade chokladpollys

1. Smält alltsammans på svag värme, det ska inte koka.
2. Häll över i en bunke och lägg plastfilm kloss intill vätskan så att den inte kan bildas kondens. Låt det stå i kylen i minst 6 timmar och vispa sedan upp på samma sätt som du vispar vanlig grädde.

Montera tårtan

1. Skär av eventuell topp på chokladbotten så att den är jämn och lägg tillbaka tårtbotten i springformen. Sätt gärna en plastkrage runt. Om du inte har sån plast så klä formen i vanlig plastfolie och sätt en krage av smörpapper runt kakan. Poängen är att det ska bli tätt så att det inte rinner pannacotta runt kakan utan att den lägger sig i fina lager ovanpå.
2. När rosa pannacotta tjocknat något, häll hälften på kakan och ställ in den i frysen.
3. När du märker att ytan känns stelnad, häll på den svarta pannacottan och upprepa sedan med ett lager av det rosa igen när det svarta har stelnat. Se till att du rör i pannacottorna när de väntar på att få hamna på tårtan så att de inte stelnar helt.
4. Låt tårtan stå i kyl i 4-5 timmar.
5. Vispa fluffen och dekorera tårtan med den och Polly.

pollytårta-4

Förvara tårtan i kyl och servera den när den är kall, men låt den stå ute ca 30 minuter innan servering.

pollytårta-2

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg