Pistagemoussebakelser med saffransblondie och pistageglaze

2 december, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Ljuvliga pistagemoussebakelser i fina granformar med saffransblondie och toppade med pistageglaze. En dröm för alla liksom jag bara älskar pistagekräm.

Ja men jag ville visa ännu ett bakverk som du kan baka om du har skaffat de fina granformarna från Silikomart. Jag har ju tidigare gjort gräddbollar och även bakat mjuk pepparkaka i dem. Nu gjorde jag en moussebakelse som jag toppade med en vacker glaze. Genom att använda pistagekräm så behövde jag inte ens använda artificiella färgämnen för att få dem gröna.

Jag köpte flera olika pistagekrämer när jag var i Milano i somras. Men du finns de att få tag på i Sverige också. Du kan beställa online men de finns också välsorterade matbutiker. De är lite som Nutella på så sätt att de är ganska söta och det krävs ingen ytterligare sötning i dem. Mitt första försök till den här pistagemoussen gjorde jag som en vit chokladmousse med pistagekräm i men det blev ALLDELES för sött, så jag fick göra en ny variant utan vit choklad.

Du kan göra egen pistagekräm genom att mixa nötter och socker men om du inte har en dunderblender så kommer den att bli mer grynig än den du köper. Det kan funka till moussen men jag skulle inte rekommendera att ha det till glazen.

Som bas till bakelsen så stansade jag ut rundlar av den här saffransblondien som jag ändå hade i frysen, och det passade verkligen bra! Du kan välja att göra den precis så som receptet eller bara göra basen, alltså utan lingon, vit choklad och mandel. Men jag rekommenderar verkligen att behålla lingonen för de adderade en härlig syra till bakelsen.

Här hittar du ett set med utstickare, om man har det hittar man alltid en storlek som passar.

Formarna rymmer 1 dl per styck, och du kan självklart baka dem här i vilka andra silikonformar i bakelsestorlek som helst, och det rekommenderar jag dig verkligen att göra för de blev så goda!

Läs mina bästa tips för att lyckas med glaze här >>

Granformarna är så fina, men de kan vara lite trixiga att få ut innehållet ur då de har en rundad kant nedtill. Se därför till att det du har i dem verkligen är väldigt djupfryst, lossa runt kanten med fingrarna och tryck sedan på rätt hårt från granens topp för att få ut dem.

Olika pistagekrämer kan nog vara olika tjocka. Om du upplever att din glaze är för tjock för att hälla på tårtan även om den är över 40 grader, mixa då ner lite hett vatten i glazen, en msk i taget.

Jag dekorerade en gran med strösselkulor, men tyckte ärligt talat att de var finare utan.

Du kan förbereda dessa genom att ta fram och glazea dem och sedan sätta in dem i frysen igen för att ta fram dem nån timme innan servering och då lägga dem på respektive fat.

Pistagemoussebakelser med saffransblondie och pistageglaze

4.5/5(2)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Saffransblondie

Här finns receptet, halva receptet räcker.

Pistagemousse

1,5 gelatinblad

200 g pistagekräm

3 dl vispgrädde

Pistageglaze

2,5 gelatinblad

75 g vit choklad

25 g pistagekräm

50 g vispgrädde

75 g strösocker

75 g glykos

Instruktioner:

Pistagemousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Koka upp 1 dl av grädden och smält gelatinet där och och rör sedan ihop det med pistagekrämen.

3. Vispa grädden lätt och luftig och rör sedan samman lite i taget med pistagemassan.

4. Sätt silikonformen på en skärbräda eller bricka. Fördela moussen i formarna. Ta ut rundlar av saffransblondinen som är stora nog att gå ner som en botten i formarna och tryck ner en i varje form så att de får en jämn botten med kaka och mousse. Sätt in i frysen för att bli djupfrysta, det tar minst 6 timmar.

Pistageglaze

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Hacka chokladen fint och lägg den i en smal hög bunke.

2. Koka upp socker, glykos, grädde och pistagekräm. Smält gelatinet där i och slå den över chokladen.

3. Mixa tills du har en slät glaze. Låt den svalna till mellan 30-40 grader innan du häller den över granarna. Om den känns tjock, spä den med hett vatten, nån msk i taget medan du mixar.

4. Ta fram de frusna granarna, lossa dem från formen och ställ dem på ett galler med ett fat under. Häll över glazen. När de är så här små och snirkliga formar så tycker jag att det är enklast att hälla över glazen på en spritspåse och liksom jobba sig runt bakelsen istället för att bara hälla från toppen. Ta en palett under bakelsen sen och dra den i cirklar på gallret för att få glazen som fastnat att lossa. Här kan du sen lägga dem direkt på det fat du vill servera dem på, eller sätta tillbaka dem i frysen.

Ge dem ca 1 timme att tina inför servering.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Hej, bakelserna ser väldigt fina ut men jag har en liten fråga bara. Är pistagekrämen sötade eller osötad? Jag har en som består enbart av pistagenötter men jag vet många i butikerna är sötade.

 • Marie Theorell

  Hej!
  Förra julen gjorde jag din chokladbrownie med saffransmousse- magi för munnen!
  Fungerar detta recept att köra i den silikonformen också?
  Det blir så fina tårtor i den silikonformen och jag vill gärna ha andra smaker på tårtan i år.
  Tack för fantastiska recept och inspo!

  • A
   Emma Brink Rask

   Det går fint att göra moussen i silikonform.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg