Pistagekex med choklad

3 september, 2021

Spröda mördegskex med mycket smak av pistagenötter. Doppade i fin mörk choklad. Ta en till kaffet vettja! Eller två eller tre.

Jag är ju löjligt förtjust i pistagenötter och köpte för ett tag sen ett helt kilo riktigt gröna och fina nötter. Jag förvarar dem i frysen för att de ska hålla länge. De här kexen eller småkakorna är så goda och lättbakade.  Jag utgick från den här gamla goda receptet som jag har på hasselnötskakor och bytte bara ut nötterna. Sen kavlade jag och tog ut runda kakor med en utstickare. Gräddade och doppade halva i mörk choklad och strödde lite hackade nötter på. Så fina och goda. En utmärkt julkaka tänker jag!

Pistagekex med choklad

4.6/5(10)
Röster
Portioner: 25-30 kakor

Ingredienser:

Mördeg med pistagenötter

100 g malda pistagenötter (ca 2 dl)

100 g smör

45 g socker (0,5 dl)

100 g vetemjöl (drygt 1,5 dl)

0,5 tsk salt

Övrigt

100 mörk choklad av god kvalité

1-2 tsk matolja

Pistagenötter att hacka och strö över

Instruktioner:

Mördeg med pistagenötter

1. Sättt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Lägg alla ingredienser till degen i en mixer och mixa tills du har en fast deg. Tillsätt någon tesked vatten om den verkar smulig. Plasta in och låt degen vila i kylen i en timme.

3. Kavla ut degen (enklaste mellan två bakplåtspapper) tills den är ca 0,5 cm tjock. Ta ut runda kakor (ca 5 cm) och lägg på en plåt. Grädda i 8-10 minuter tills de är genombakade och börjar at få lite färg.

4. Smält chokladen försiktigt och rör ner lite matolja så att den blir mer flytande. Häll chokladen i ett lite glas. Doppa kexen, dra av undersidan mot kanten och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över lite hackade nötter och låt chokladen stelna.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.