Pistageglass

9 maj, 2020

Äkta pistageglass är en av mina absoluta favoriter när det kommer till glass. Den här hemmagjorda varianten blev helt perfekt i både smak och konsistens.

När jag står vid en glasskiosk och ska välja en kula glass. Eller för all del gelato någonstans i södra Europa. När jag ser att det jag har framför mig är äkta hantverksglass. Då finns det några smaker som jag alltid väljer om de finns. Den ena är mörk choklad, och sen är det kaffe, kokos och pistage. Men med pistage så kan man råka illa ut, man kan få en där de tillsatt rejält med bittermandel och det är typ det äckligaste jag vet.

Då är det bra att göra egen, för i den här glassen finns ingen bittermandel. Bara äkta pistagenötter, ägg, socker, grädde och mjölk!

För att få så grön färg som möjligt är det viktigt att pistagnötterna inte har kvar sitt skal. Och då menar jag inte det hårda skalet, det fattar ni nog att det ska bort, men även den bruna hinnan som sitter på många av de pistagenötter som vi kan köpa i butikerna. Om du bara hittar såna så tar man bort skal på dem på samma sätt som på mandlar, man lägger dem i en kastrull med vatten, kokar upp, låter stå en stund och sedan när det bara att ploppa ut dem ur sina skal. Meckigt och pilligt, men väl värt det för färgens skull.

Jag har gjort den här glassen i glassmaskin, och jag tror att du behöver ha en sån för att verkligen få det riktigt krämiga slutresultatet.

Pistageglass

3.7/5(51)
Röster
Portioner: 7-8 dl

Ingredienser:

100 g osaltade skalade pistagenötter

25 g strösocker (0,25 dl)

20 g florsocker (0,25 dl)

ev neutral olja

200 g strösocker

100 g äggulor (ca 5 st)

350 g mjölk. (3,5 dl)

150 g grädde (1,5 dl)

1 tsk vaniljpasta

1 nypa salt

Instruktioner:

1. Börja med att göra en pistagemassa genom att lägga pistagenötterna (kom ihåg att de ska vara utan skal, gör annars som jag beskrivit ovan), socker och florsocker i en mixer och kör tills det blir som en massa. Om den verkar torr och smulig, tillsätt lite neutral olja tills den går ihop och blir som en pistagemassa.

2. Vispa äggulorna och den större delen strösocker tills det blir vitt och fluffigt.

3. Koka upp grädde och mjölk. Tillsätt lite i taget i äggulorna medan du vispar. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sjud långsamt under konstant omrörning tills det tjocknar. Det ska nå ca 80 grader. Du kan testa med en sked, smeten ska fastna på baksidan.

4. Lägg pistagemassan, salt och vanilj i en bunke. Tillsätt den varma vätskan lite i taget medan du rör så att det inte blir några klumpar. Låt sedan glassmeten bli helt kall. Gärna i kylen över natten.

5. Kör smeten i din glassmaskin tills den når önskad konsistens. Ofta behöver man sedan frysa den i 3-4 timmar till för att den ska blir perfekt glasskonsistens.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Testade receptet trots ovan kommentarer och tycker tyvärr att glassen blev alldeles för söt. Lite som att äta mandelmassa.

 • Åh älskar pistageglass! Skulle gärna testa ditt recept. Vad använder du för glassmaskin?

 • Hej och tack för svar. Ok ja då gäller det bara att jag ska bestämma mig för vilket recept jag ska välja. ? Tack för alla härliga recept och inspiration. ??

 • Hej! 255 g socker. Blir inte glassen väldigt söt? Har kollat runt lite på olika recept och i de flesta men samma mängd gräddmjölk så är det betydligt mindre socker, ca 90-125 g. I vissa recept gör man pistagekrämen utan socker. Vill inte göra glassen för söt och samtidigt ska den ju vara god. ?

  • A
   Emma Brink Rask

   Jag upplever inte alls att den blir för söt och har inte hört någon annan som påpekat det heller.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg