Äkta pistageglass är en av mina absoluta favoriter när det kommer till glass. Den här hemmagjorda varianten blev helt perfekt i både smak och konsistens.
När jag står vid en glasskiosk och ska välja en kula glass. Eller för all del gelato någonstans i södra Europa. När jag ser att det jag har framför mig är äkta hantverksglass. Då finns det några smaker som jag alltid väljer om de finns. Den ena är mörk choklad, och sen är det kaffe, kokos och pistage. Men med pistage så kan man råka illa ut, man kan få en där de tillsatt rejält med bittermandel och det är typ det äckligaste jag vet.
Då är det bra att göra egen, för i den här glassen finns ingen bittermandel. Bara äkta pistagenötter, ägg, socker, grädde och mjölk!
För att få så grön färg som möjligt är det viktigt att pistagnötterna inte har kvar sitt skal. Och då menar jag inte det hårda skalet, det fattar ni nog att det ska bort, men även den bruna hinnan som sitter på många av de pistagenötter som vi kan köpa i butikerna. Om du bara hittar såna så tar man bort skal på dem på samma sätt som på mandlar, man lägger dem i en kastrull med vatten, kokar upp, låter stå en stund och sedan när det bara att ploppa ut dem ur sina skal. Meckigt och pilligt, men väl värt det för färgens skull.
Jag har gjort den här glassen i glassmaskin, och jag tror att du behöver ha en sån för att verkligen få det riktigt krämiga slutresultatet.
Sanna
Testade receptet trots ovan kommentarer och tycker tyvärr att glassen blev alldeles för söt. Lite som att äta mandelmassa.
Sara
Åh älskar pistageglass! Skulle gärna testa ditt recept. Vad använder du för glassmaskin?
Marie
Hej och tack för svar. Ok ja då gäller det bara att jag ska bestämma mig för vilket recept jag ska välja. 🙂 Tack för alla härliga recept och inspiration. 🙏🏽
Jennie Widman
Jag har köpt färdig pistagemassa. Hur mycket massa skulle du säga att det blir av 100g pistager?
Emma Brink Rask
Det beror på om det är nötsmör eller nötkräm. Om det bara är nötter eller blandat med annat. Om den är sötad måste du också minska på sockret.
Marie
Hej! 255 g socker. Blir inte glassen väldigt söt? Har kollat runt lite på olika recept och i de flesta men samma mängd gräddmjölk så är det betydligt mindre socker, ca 90-125 g. I vissa recept gör man pistagekrämen utan socker. Vill inte göra glassen för söt och samtidigt ska den ju vara god. 🤔
Emma Brink Rask
Jag upplever inte alls att den blir för söt och har inte hört någon annan som påpekat det heller.