Pistageamaretti

14 oktober, 2019

Sega söta mandel- och pistagekakor. Gör som italienaren och avnjut en till espresson!

Om du någon gång har varit på en espressobar i Italien så har du säker sett, och kanske smakat amaretti. En mjukseg marängkaka med mandel, vackert vit av florsocker. Det en lättbakad kaka som blir supersmarrig om man byter ut en del av mandeln mot pistagenötter.

Kakorna är godast när de har svalnat. De håller sig goda i flera dagar i en tät burk eller påse.

Pistageamaretti

3.6/5(35)
Röster
Portioner: 24 kakor

Ingredienser:

2 äggvitor

125 gram florsocker (tillsätts i två omgångar) (2 dl)

125 g mandelmjöl (2,5 dl)

75 gram pistagenötter (drygt 1 dl)

1 tsk vaniljpasta (1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker)

1 nypa salt

+ ca 2 dl extra florsocker till utbakning

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Mixa hälften av mandelmjölet med pistagenötterna tills de blir ett mjöl, blanda med resten av mandelmjölet och hälften av florsockret, alltså ca 60 gram.

3. Vispa äggvitorna till ett skum och tillsätt försiktigt den andra hälften av florsockret ( ca 65 gram).

4. Blanda ner marängen med mandeln i ett par omgångar. Rör om tills det inte är några streck av maräng kvar.

5. Häll upp ca 2 dl florsocker i en djup tallrik. Klicka ut bollar av smeten i florsockret, ca 1 msk, det är lättast om du har en glasskopa, använd annars ett par skedar. Vänd runt dem i sockret så de är helt täckte, ta sen upp och rulla försiktigt till en boll, tryck på lite mer florsocker och lägg ut dem på en plåt.

6. Baka i ca 12-14 minuter tills de precis börjar få lite lite färg.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg