Pistage- och hallonkaka med passionskräm

12 april, 2022

Denna saftiga pistagekaka med hallon toppad med en knallgul och smörig kräm på passionsfrukt ropar på dig från påskens fikabord.

Alla fest-tårtor måste inte vara avancerade och pyntade till perfekt elegans. Ibland är det lite mer rustika det lockande. Den här kakan är så lätt att baka och det är ett recept som jag varierat i det oändliga. Med blåbär, med rabarber, med nektarin och björnbär. Kakan är så saftig tack vare yoghurt och nötmjölet. Och om du inte tål pistage så kan du byta ut det mot vilket nötmjöl du vill eller mot mandelmjöl.

Pistagekrämen ska helst stå i rumstemperatur över natten eller 3-4 timmar i kylen för att den ska behålla formen när du stryker den på tårtan. Jag hade lite bråttom med min, den hade behövt sätta sig i någon timme till. Då ska den också gå att spritsa om man hellre vill det.

När jag ska använda saft från passionsfrukt så brukar jag köpa de frusna kuberna, tina och sila bort kärnorna. Men det går såklart bra att använda färska passionsfrukter också.

Kakan går fint att frysa både med och utan krämen på. Förvara annars kakan i kylen, men ta fram den ca 30 minuter innan den ska serveras. Den kan förberedas dagen före och håller i kylen i 3-4 dagar.

Kakan är god att servera med lättvispad grädde till.

Här kan du se en film på instagram när jag bakar kakan. 

Pistage- och hallonkaka med passionskräm

4.3/5(5)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Pistage- och hallonkaka

120 g rumsvarmt smör

90 g strösocker (1 dl)

80 g ljust muscovadosocker (1 dl)

2 ägg

200 g matyoghurt (2 dl)

2 tsk vaniljsocker

180 g vetemjöl (3 dl)

50 g mixade pistagenötter (1 dl)

1 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

2 dl frusna hallon

Passionskräm

2 äggulor

90 g florsocker (1,5 dl)

50 g vispgrädde (0,5 dl)

50 g passionsfruktssaft (0,5 dl)

150 g vit choklad

75 g smör

Dekor

Chokladmandelägg

Penséer

Instruktioner:

Pisatage- och hallonkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn), och smörj en form med löstagbar botten, 21-23 cm i diameter.

2. Vispa smör, strösocker och muscovadosocker i 2-3 minuter tills det blir fluffigt. Tillsätt äggen och vispa in dem i smeten.

3. Tillsätt yoghurten och vänd ner i smeten. Vänd i de torra ingredienserna och rör försiktigt tills smeten gått ihop. Bred ut smeten i formen och tryck ner frusna hallon. Grädda kakan i ca 35-40 minuter. Känn med en sticka, den ska komma ut utan att vara kladdig.

4. Låt kakan svalna helt innan du brer ut krämen ovanpå. Dekorera med chokladägg och ätbara blommor.

Passionskräm

1. Lägg äggulor, florsocker, grädde och saft från passionsfrukt i en tjockbottnad kastrull och värm under omrörning på medelhög värme tills den tjocknar. Smält ner chokladen och rör till sist ner smöret. Häll över i en bunke eller skål. Låt krämen sätta sig i kylen i ett par timmar. Bred eller spritsa den sedan på den kalla kakan.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg