Pistage- och chokladtårta

9 februari, 2025

En lyxig vårig tårta. Gröna mjuka och saftiga pistagebottnar varvade men en helt ljuvlig och len chokladtryffel. En liten bit räcker länge. God att äta med en klick lättvispad grädde.

Pistage och choklad kanske är det dyraste vi kan köpa just nu, så den här tårtan är verkligen en lyxttårta. Den är dock mäktig och räcker till många, man är väldigt nöjd med en liten bit. Jag vill å det varmaste rekommendera att man äter den rumstempererad, när den är kall blir tryffeln hård och det blir inte alls lika gott.

Bottnarna är mjuk och saftiga men får också en lite seg känsla tack vare nötterna. Jag har använt mig av naturella nötter som jag rostar lite i ugnen innan så att de får en djupare och lite nötigare smak. Du kan också köpa rostade och salta, men då blir tårtan saltare.

Chokladganachen behöver verkligen sätta sig över natten, så bli inte nervös om den känns lös efter många timmar. Den kommer att sätta sig! Den ska vara mjuk och följsam när den är klar. Men rör inte i den, då tappar den sin glans och blir matt och trög. Och sätt inte i den i kylen för att skynda på processen, då tappar den också sin glans. Av samma anledning så har du inte supermånga försök på dig att få till dekoren. Om du börjar röra för mycket så tappar den sin glans och blir lite matt. Det kan man faktiskt se på min tårta att den blivit, jag hade svårt att bestämma hur den skulle se ut, den var mycket glansigare och finare innan jag hade strykt runt massa på den.

Här hittar du en sån tårtkam som jag använt för att dra mönstret på toppen av kakan.

När jag skriver glykossirap så är det sån här jag menar. Du kan inte utesluta den då den gör så att tryffeln får rätt konsisten och krämighet.

Här hittar du fler recept med pistagenötter >>

Pistage- och chokladtårta

4.2/5(6)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Chokladtryffel

100 g mörk choklad, ca 55% kakaohalt

250 g mjölkchoklad, ca 35% kakaohalt

3 dl vispgrädde

½ dl glykossirap (50 g)

25 g smör, rumstempererat

1 nypa flingsalt

Pistagebottnar

50 gram smör

0,5 dl mjölk

180 g socker (2 dl)

3 ägg

1 tsk vaniljpasta

180 g vetemjöl (3 dl)

1,5 tsk bakpulver

1 dl mixade pistagenötter (50 g)

Övrigt

Hackade pistagenötter till dekor

Instruktioner:

Chokladtryffel

1.Hacka chokladen och lägg i en bunke.

2. Koka upp grädde och glykos i en kastrull och häll över chokladen. Låt stå i 1-2 minuter och rör sedan om tills all choklad smält. Låt svalna till runt 35 grader, mixa då ner smör och salt med stavmixer. Täck med plastfilm och låt stå framme i rumstemperatur över natten.

Pistagebottnar

1. Sätt ugnen på 75 grader (över- och undervärme) och smörj 1 form, 18-20 cm i diameter.

2. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.

3. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.

4. Blanda mjöl, bakpulver och mixade pistagenötter och vänd ner försiktigt i äggblandningen varvat i ett par omgångar med smörmjölken. Börja och sluta med mjölet.

5. Häll smeten i formen. Grädda i 25-30 minuter tills botten är färdig. Känn med en sticka, den ska komma ut torr. Låt tårtbottnen svalna helt. Dela den sen i tre lika tjocka delar. Om du upplever att den är för tunn så kan du också dela den i 2 delar.

Montera och servera

1. Lägg en botten på fatet som du vill servera på. Bred ut ¼ av chokladtryffeln. Lägg på nästa botten och bred ut ¼ av tryffeln. Lägg på sista botten och bred ut resten av tryffeln på och runt om tårtan. Gör önskat mönste på toppen.

Servera tårtan rumstempererad. Gärna med en klick lättvispad grädde.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg