Pinocchiotårta med choklad och körsbär

24 juni, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Sommarfavoriten Pinocchiotårta, fast med choklad i kaka och maräng  och så toppar vi den med en krämig mascarponegrädde, choklad och färska körsbär när de är som godast!

Jag har tänkt tanken många gånger, men det har aldrig blivit av. Att göra pinocchiotårtan med chokladsmak. Först tänkte jag att jag skulle göra den med jordgubbar, men så var jag så trött på att se jordgubbstårtor efter midsommar och då kom jag på att det ju passar perfekt med körsbär. Och mitt i sommaren smakar de ju som bäst!

Jag hade tänkt att göra den dubbel, så som jag har gjort med den här varianten med passionsfrukt och jordgubbar. Men den blev så hög att det inte gick, så det fick bli två tårtor istället. Och om jag ska vara ärlig så blev det här ju himla fint med bara ett lager tårtbotten, så nu gör jag receptet nedan för en tårtbotten som passar i en form som är ca 23 cm i diameter. Den räcker ändå lätt till minst 8 personer.

Man kan såklart bara ha vispgrädde till, men jag hade en halv burk mascarpone hemma och det passar så himla bra till körsbär. Det har jag haft i i den här rulltårtan exempelvis.

När man gör om en vit kaka till choklad med kakao, så är det viktigt att inte bara addera kakao utan byta ut en del av mjölet mot kakao. Kakao suger upp ännu mer vätska än mjöl så annars kommer du att få en väldigt torr kaka.

Lägg gärna på grädde och bär precis innan servering så att marängen håller sig så frasig som möjligt.

Och vill du göra denna tårta som en klassisk pinocchio i långpanna (30×40 cm), för att göra en dubbel tårta så dubblar du bara receptet.

Och kan jag få skryta om att jag själv gjort det fina fatet på min keramikkurs. Så stolt! Haha!

Pinocchiotårta med choklad och körsbär

4.4/5(10)
Röster
Portioner: 8 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

60 gram rumsvarmt smör

80 gram socker (knappt 1 dl)

3 äggulor

0,5 dl mjölk

60 g vetemjöl (1 dl)

12 g kakao (2 msk)

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

0,25 tsk salt

Maräng till tårtbotten

50 g mörk choklad

3 äggvitor

135 gram socker (1,5 dl)

0,5 dl flagad mandel

Mascarponegrädde

2,5 dl vispgrädde

75 g mascarpone

30 g florsocker (0,5 dl)

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Övrigt

3 dl urkärnade körsbär

20 g riven mörk choklad

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 135 grader varmluft (150 grader vanlig ugn) och klä en springform på ca 23 cm i diameter med bakplåtspapper.

2. Vispa smör och socker krämigt i 5 minuter. Vispa sedan ner en äggula i taget och rör till sist ner mjölken. Här kan smeten skära sig, det gör inget.

3. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål och vänd ner det i smeten. Bred ut smeten i botten på formen.

Maräng till tårtbotten

1. Smält chokladen och låt den svalna.

2.Vispa upp äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills du har en glansig maräng. Häll ner chokladen och vänd om ett par gånger. Rör inte för mycket, vi vill ha en randig maräng, inte en helt brun.
Bred ut marägen ovanpå den andra smeten och strö sen på mandeln.

3. Grädda i ca 40 minuter tills marängen ser frasig ut och känns hård på ytan. Ta ut kakan och låt den svalna helt.

Mascarponegrädde

1. Häll allt i en bunke och vispa tills lättvispat, det ska nästan vara flytande men ändå tjockt. På sommaren blir det lätt grynigt annars.

2. Bred eller spritsa ut krämen ovanpå marängen.

3. Toppa med körsbär och riv över choklad (jag gör det med en potatisskalare).

Servera direkt!

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg