Sommarfavoriten Pinocchiotårta, fast med choklad i kaka och maräng och så toppar vi den med en krämig mascarponegrädde, choklad och färska körsbär när de är som godast!
Jag har tänkt tanken många gånger, men det har aldrig blivit av. Att göra pinocchiotårtan med chokladsmak. Först tänkte jag att jag skulle göra den med jordgubbar, men så var jag så trött på att se jordgubbstårtor efter midsommar och då kom jag på att det ju passar perfekt med körsbär. Och mitt i sommaren smakar de ju som bäst!
Jag hade tänkt att göra den dubbel, så som jag har gjort med den här varianten med passionsfrukt och jordgubbar. Men den blev så hög att det inte gick, så det fick bli två tårtor istället. Och om jag ska vara ärlig så blev det här ju himla fint med bara ett lager tårtbotten, så nu gör jag receptet nedan för en tårtbotten som passar i en form som är ca 23 cm i diameter. Den räcker ändå lätt till minst 8 personer.
Man kan såklart bara ha vispgrädde till, men jag hade en halv burk mascarpone hemma och det passar så himla bra till körsbär. Det har jag haft i i den här rulltårtan exempelvis.
När man gör om en vit kaka till choklad med kakao, så är det viktigt att inte bara addera kakao utan byta ut en del av mjölet mot kakao. Kakao suger upp ännu mer vätska än mjöl så annars kommer du att få en väldigt torr kaka.
Lägg gärna på grädde och bär precis innan servering så att marängen håller sig så frasig som möjligt.
Och vill du göra denna tårta som en klassisk pinocchio i långpanna (30×40 cm), för att göra en dubbel tårta så dubblar du bara receptet.
Och kan jag få skryta om att jag själv gjort det fina fatet på min keramikkurs. Så stolt! Haha!
Hilma Olsson
Går den att göra i långpanna? Hur många satser tror du behövs då?<3
Emma Brink Rask
Som jag skrivit i texten ovan så kan du dubbla receptet för en långpanna på 30×40 cm.
Margareta
Hej! Jag undrar om man kan frysa in den? Skulle vilja göra den några dagar i förväg!
Emma Brink Rask
Hej, den går fint att frysa. Men var försiktig med att lägga något på den då marängen är skör och spröd.
Emma P
Jag spritsade:) och dem blev kanongod verkligen. Mkt bra recept, den kommer jag göra fler gånger!
Emma Brink Rask
Kul att höra!
Emma P
Ja det förstår jag, jag funderade bara på vad som blir snyggast:) Vi får se hur jag gör, tack för snabbt svar oavsett!
Emma P
Ser underbar ut, en sån ska jag göra på torsdag när vi har middagsgäster. Har du spritsat grädden med stora öppna tyllar eller hur har du monterat din?
Emma Brink Rask
Hej! Ja precis, det har jag gjort men man kan bara bre ut den också om man vill.