Jag gillar verkligen att baka (och äta) petit choux och det är ett bakverk som är så mycket enklare att baka än vad många tror. Den här gången gjorde jag miniminivarianter (och sen stor, den du ser på bilden), för att de skulle vara som en del av en hel dessertbuffé och tanken var att man skulle kunna äta den i en enda munsbit. Om du använder det här receptet och vill göra dem så här små så får du ut dubbelt så många.
RECEPT
Ca 24 normalstora petit choux
Pâte à choux
65 gram mjölk
65 gram vatten
65 gram smör
1 tsk socker
0,5 tsk salt
65 gram vetemjöl
2 ägg
0,5 dl pärlsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader (vanlig ugn, ej varmluft), förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en rund tyll.
2. Lägg vatten, mjölk, smör, socker och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.
3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.
4. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.
5. Vispa ihop äggen i ett glas.
6. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast.
7. Spritsa 24 bollar, ca 3 cm i diameter.
8. Baka i ugnen i ca 30 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg och puffat upp fint. Öppna inte ugnen under tiden, då kommer de att falla samman och inte få det ihåliga innandömet som man vill åt. Låt dem sen svalna helt.
Kaffekräm
50 gram socker
15 gram majsstärkelse
1 liten nypa salt
15 gram smör
2 äggulor
2,5 dl mjölk
1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)
2 tsk nescafe espresso
1. Häll alla ingredienser i en kastrull. Värm på medelhög värme under konstant omrörning tills det börjar koka. Låt det sjuda i nån minut under intensiv omrörning och tag sen från värmen.
2. Sila ner i en bunke. Sätt plastfolie över, tätt intill krämen och låt den sedan bli helt kall i kylen.
Chokladglasyr
90 gram ljus choklad
30 gram smör
2 tsk glykos
2 tsk grädde
1. Lägg allt i en skål och smält tillsammans över ett vattenbad.
Fyll petit chouxerna med en spetsig tyll och doppa dem sen i glasyren. Förvara i kyl fram till servering. Men gör dem gärna klara så nära servering som möjligt.
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.
Sara
Funkar det att baka dom dagen innan och sedan fylla strax innan servering?
Emma Brink Rask
Det går, men de är bäst samma dag.
Victoria
Kan man frysa in dem fyllda?
Emma Brink Rask
Nej, det blir inte bra.
Klara
omg omg omg! hejdå godislöfte!