Petit Choux med hallongrädde

18 juni, 2019

I dessa luftiga bakelser gömmer sig en krämig hallongrädde. Ljuvligt gott!

De kan tyckas vara fancy franska bakelser, men gjorda på de här sättet är det också en bakelse som jag är uppvuxen med. Min morfar hade diabetes och kunde inte äta socker och de här bakelserna är busenkla att göra helt sockerfria och ändå ljuvligt goda. De är också goda just för att de inte är så där översöta som många bakverk kan vara.

När jag var i Paris för ett tag sen så sprang jag förbi ett litet hål i väggen där de sålde petit choux just så här. Bakade med pärlsocker på och sen fyllda med grädde och hallon. Så små att du äter dem i en tugga eller två.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Petit Choux med hallongrädde

3.6/5(18)
Röster
Portioner: ca 24 st

Ingredienser:

Pâte à choux

65 g mjölk

65 g vatten

65 g smör

1 tsk socker

0,5 tsk salt

65 g vetemjöl (1 dl)

2 ägg

0,5 dl pärlsocker

Hallongrädde

3 dl grädde

150 g färska hallon

2 msk florsocker

Instruktioner:

Pâte à choux

1. Sätt ugnen på 175 grader (vanlig ugn, ej varmluft), förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en rund tyll.

2. Lägg vatten, mjölk, smör, socker och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.

3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.

4. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.

5. Vispa ihop äggen i ett glas.

6. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast.

7. Spritsa 24 bollar, ca 3 cm i diameter. Strö över pärlsocker.

8. Baka i ugnen i ca 30 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg och puffat upp fint. Öppna inte ugnen under tiden, då kommer de att falla samman och inte få det ihåliga innandömet som man vill åt.

Hallongrädde

1. Vispa grädden tills den är lätt vispad.

2. Lägg hallonen och florsockret i grädden och vispa i 30 sekunder till.

3. Gör klart en spritspåse med en rund tyll, och fyll med hallongrädden. Stick in tyllen i botten på bakelsen och tryck in grädden tills du känner att bakelsen är fylld.
(Om du inte har en tyll och en spritspåse så kan du skära av toppen och fylla dem uppifrån.

Servera helt direkt! Men de klarar sig ett par timmar i kylen, ju längre de står ju mer tappar de av sitt krisp.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg