Pepparkakstårta med lingonpannacotta och färskostfrosting

9 november, 2019
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Mjuka kryddiga bottnar varvade med lingonpannacotta och en smörkräm med vit choklad och cream cheese.

Här hittar du tårtkammarna som du använder för att få den fina kanten. Det är ett set med olika mönster.

Här hittar du silikonformar som du kan använda för att stöpa pannacottan i.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Pepparkakstårta med lingonpannacotta och färskostfrosting

3.9/5(21)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Mjuk pepparkaka

150 gram smör

3 ägg

270 gram socker (3 dl)

250 gram mjöl (4 dl)

1 msk kanel

1 msk mald ingefära

1 tsk mald nejlika

1 tsk bikarbonat

150 gram fet filmjölk eller gräddfil (1,5 dl)

180 gram lingonsylt (ca 2 dl)

Lingonpannacotta

3 gelatinblad

3 dl grädde

1,5 dl koncentrerad lingondricka (jag har köpt min på IKEA)

Färskostsmörkräm

200 g vit choklad

300 g rumstempererat smör

120 g florsocker (2 dl)

300 g kall cream cheese

Frusna granar

Färska rosmarinkvistar

1 äggvita

1 dl socker

Instruktioner:

Mjuk pepparkaka

1. Smörj 3 formar ca 20 cm i diameter och täck botten med bakplåtspapper.

2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft, (200 grader vanlig ugn).

3. Smält smöret och ställ det åt sidan.

4. Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.

5. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, minst 3-4 minuter.

6. Rör ner de torra ingredienserna. Blanda sedan filmjölk, lingonsylt och smör och vänd försiktigt ner tills allt är blandat.

7. Blanda till sist i det smält smöret och fördela smeten i formarna. Baka i ca 20 minuter tills en sticka kommer ut torr.

8. Låt bottnarna svalna helt.

Lingonpannacotta

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Värm grädde och lingondricka till kokpunkten och smält sedan gelatinet där i. Häll pannacottan i två formar (18 cm i diameter), antingen i silikon eller i någon annan form som du klär med plastfolie. Du kan också använda samma formar som du bakade bottnarna i, de blir bara lite tunnare och bredare då. Klä dem då med plastfolie innan du häller i pannacottan.

3. Ställ in i frysen till de är helt genomfrusna, 4-5 timmar eller över natten.

Färskostsmörkräm

1. Smält chokladen och ställ den åt sidan för att svalna.

2. Vispa smöret i 5 minuter tills det bli vitt och fluffigt, tillsätt florsockret och vispa ett par minuter till.

3. Tillsätt den smält chokladen medan du vispar på låg hastighet. Öka sedan hastigheten något och tillsätt cream cheesen och vispa i någon minut tills du har en fluffig frosting.

Frusna granar

1. Doppa kvistarna i äggvitan och sedan i sockret. Låt torka över natten.

Montera tårtan

Lägg första botten på ett fat. Bre ett tunt lager färskostfrosting på, lägg sedan på en frusen pannacottaplatta. Lägg på en botten till och upprepa. Lägg sedan på sista botten och stryk ett lager frosting runt hela tårtan.  Jag har en tårtkam från Wilton som jag har gjort mönstret på sidorna med. Sedan har jag spritsat med wilton 8 b på toppen.

Sätt till sista på granarna. Jag insåg försent att jag satt mina granar upp och ner. Vänd på dem så att grenarna går neråt istället för uppåt så liknar de granar ännu mer. 🙂

Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!’

    Du skriver i steg 6 på pepparkakan att lingonsylt och filmjölk ska blandas med smöret, sedan i steg 7 står det att man ska ha i det smälta smöret i smeten. Det står i ingredienserna att man ska ha 150 g smör och i första steget ska det smältas, vilket smör syftar du då på ska blandas med lingonsylten och filmjölken?

    Med vänlig hälsning,
    Sylwia

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Det är det smälta smöret. Ibland häller jag ner det sist och ibland blandar jag det med fil och lingon innan jag häller ner det i smeten. Så det har blivit lite förvirrat här, jag ska rätta till. Men det är alltså samma smör. ????

  • Hej!

    Om man vill göra bottnarna utan lingonsylten, ska man ersätta sylten med något annat i så fall?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan ersätta med lika mycket mer filmjölk eller någon annan sylt.

  • Hur länge håller tårtan? Eller hur mycket kan man förbereda innan?

    • A
      Emma Brink Rask

      Den håller lätt 4-5 dagar i kylen. Du kan baka bottnarna och göra pannacottan och ha i frysen i flera veckor innan. Smörkrämen ska du göra precis innan du lägger ihop tårtan. Men när den väl är ihoplagd så klarar den sig fint i kylen i några dagar.

Lämna ett svar till Emma Brink Rask (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg