Mjuk saftig pepparkaka omsluten av en krämig mousse på färskost och vanilj. Toppad med ett vackert mönster av lingoncremeux.
Detta är egentligen bara en mjuk pepparkaka med färskostfrosting uppklädd till fest. En botten av mjuk pepparkaka, moussen är gjord på färskost och vanilj. Jag täckte tårtan med ett täcke av kristalliserad choklad som jag mixade till ett fint mjöl. Sen lingoncremeux i en vacker form. Vad är cremeux? Ja, men som en blandning av vaniljkräm och curd och med choklad. Här kan du läsa mer om alla mousser och krämer som konditorer slänger sig med.
Jag bakade botten i en form på 16 cm, det kan du göra i en springform eller en anslagsform, eller till och med en anslagsring funkar till denna smeten.
Sen stöpte jag mousse och kaka i universo 1200 från Silikomart, den är 18 cm i diameter. Cremeuxn stöpte jag i Plissé 100 från Silikomart. Den här satsen räcker till att fylla båda formarna, alltså två cirklar.
Om du inte har eller vill skaffa formar i exakt dessa storlekar så kan du såklart stöpa den här kakan i en springform på 18 cm, och sedan när moussen har stelnat så häller du på cremeux på den så att den får stelna i ett ytterligare lager. Eller så kan man hoppa över den, kakan är god som den är med färskostmoussen.
På samma sätt kan man göra med den kristalliserade chokladen. Den ger mest ett lite vintrigt utseende, men det kan man såklart hoppa över.
Jag har också dekorerat tårtan med blad från oxalis.
Nina
Ska man tina den i rumstemperatur eller i kylskåp?
Emma Brink Rask
Helst i kylskåp.