Mjuk pepparkaksrulltårta med lingonfyllning

28 november, 2018

Mjuk pepparkaksrulltårta med lingonfyllning. En ljuvligt mjuk och syrlig pepparkaksrulltårta med lingon och färskost, rullad i socker och lingonpulver för vacker färg och syrlighet.

Jag är ju lite smått besatt av mjuk pepparkaka, det är mitt enda måste till jul. Jag har en variant med brynt smör, en uppklädd till tårta, en annan kombo med cream cheesefrosting, cupcakes med skumtomtefrosting, och såklart också en rulltårta.

Jag valde att göra en väldigt tunn botten, min tanke var att den skulle se lite nättare ut och att kaka och fyllning skulle vara ungefär lika tjocka. Vill du ha en normaltjock rulltårta så är det bara att dubbla receptet.

Mjuk pepparkaksrulltårta med lingonfyllning

3.8/5(85)
Röster
Portioner: Till en 30x40 cm långpanna

Ingredienser:

Pepparkaksbotten

60 g vetemjöl (1 dl)

0,5 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1 tsk ingefära

0,5 tsk malen nejlika

2 små ägg

90 g strösocker (1 dl)

0,25 dl mjölk

Lingonfyllning

50 gram rumsvarmt smör

50 gram florsocker (knappt 1 dl)

50 gram cream cheese

50 gram lingonsylt (ca 0,5 dl)

Instruktioner:

Pepparkaksbotten

1. Sätt ugnen på 240 grader varmluft (250 grader vanlig ugn) och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

2. Blanda samman mjöl, bakpulver, kanel, ingefära och nejlika i en skål och ställ åt sidan.

3. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.

4. Vänd försiktigt ner mjölken och sen de torra ingredienserna.

5. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och styrk ut tunt och jämt.

6. Grädda i ca 3-4 minuter, lämna inte ugnen ur sikte.

7. Stjälp upp på ett annat sockrat bakplåtspapper och låt svalna.

Lingonfyllning

1. Vispa smöret fluffigt.

2. Tillsätt florsockret och vispa nån minut till.

3. Vispa ner cream cheese, se till att den är kylskåpskall.

4. Vänd till sist ner lingonsylten, blanda inte för mycket efter detta, då kan fyllningen bli för lös.

5. Bred ut fyllningen på rulltårtan och rulla ihop.
Förvara i kyl!

Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej,
    Tror du man skulle kunna spritsa lingonfyllningen på pepparkaksmuffins eller är den för kompakt? Ska jag minska smörmängden då?

    God Jul på dig!

  • Johanna

    Kan man använda pepparkakskrydda (färdig från Santa Maria) istället?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det kan man, men smaken blir lite skarpare, så jag skulle nog inte ta riktigt samma mängd. Den innehåller mer nejlika och kryddpeppar.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg