Pekannötspajbrownie

30 oktober, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Ett krångligt namn blev det på nåt som inte alls var krångligt. Tänk dig en riktigt god pekannötspaj, men så korsar du den med en brownie. Då får du ett frasigt mörigt pajskal fylld med en krämig brownie med pekannötter, kanel och brunt socker. Och om du är som jag så slänger du i en skvätt whiskey också! Servera med lättvispad grädde med lönnsirap.

Jag älskar verkligen pekannötspaj. Den är inte så himla vanlig i Sverige men desto mer poppis i USA. Jag har en riktigt amerikansk variant här på bloggen med både whiskey och bacon (!) i.

I den här varianten så tog jag alla goda element från fyllningen, pekannötter (såklart), kanel, brunt socker, sirap och whiskey (den kan du hoppa över om du vill) och adderade det till en browniesmet som jag fyllde pajskalet med. Ja men ni förstår ju att det blir liksom en extra lyxig paj det här.

Rosta gärna pekannötter innan du använder dem, då får de en mycket godare smak. Det gör du enklast genom att lägga dem på en plåt och sätta in dem i ugnen på 20o grader i ca 10-15 minuter, vänd runt dem lite emellanåt. Du behöver inte skala dem på något sätt varken före eller efter.

En pajform på 20 cm med lös botten hittar du här >>
Med det går fint att grädda den i vilken pajform du vill.

Pekannötspajbrownie

4/5(8)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Pajskal

60 g kallt smör

90 g vetemjöl (1,5 dl)

30 g florsocker (0,5 dl)

1 msk kallt vatten

Browniefyllning

100 g pekannötter (rostade)

80 g smör

80 g mörk choklad

2 ägg

40 g lönnsirap eller ljus sirap (2 msk)

80 g farinsocker

1 msk bourbon (kan skippas)

0,5 tsk salt

2 tsk kanel

30 g vetemjöl (0,5 dl)

50 g pekannötter (till dekor)

Tillbehör

3 dl vispgrädde

3 msk lönnsirap

Instruktioner:

Pajskal

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader över- och undervärme).

2. Mixa eller nyp samman alla ingredienser tills du har en deg. Kavla eller tryck ut den i formen, hela vägen upp till kanten. Sätt in formen i frysen i 15 minuter.
(Om du inte använder en tunn form i plåt så rekommenderar jag dig att trycka aluminumfolie mot kanten av degen innan du förgräddar den, så att den inte kasar ner.

3. Nagga några hål mitt i degen med en gaffel och grädda sen i ca 15 minuter tills du ser att degen är i stort sett färdigbakad.

Browniefyllning

1. Sänk ugnen till 160 grader varmluft (175 grader över- undervärme)

2. Smält smöret och sedan chokladen i smöret. Rör ner ett ägg i taget och och tillsätt sedan sirap, farinsocker och bourbon.

3. Blanda salt, kanel och mjöl och vänd ner det i smeten. Hacka nötterna grovt och vänd ner dem också i smeten. Häll smeten i formen och lägg ut hela nötter på smeten. Grädda i ca 15-20 minuter tills du ser att browniesmeten har fått en gräddad yta, satt sig i kanterna men känns lite gungig i mitten.
Ta ut och låt svalna till ljummen.

Servering

Vispa grädden lätt och luftig tillsammans med lönnsirapen. Servera till kakan.

Pajen är supergod att äta ljummen. Men jag åt den även helt kall efter en natt i kylen och det var AWESOME!

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg