Peanut butter and jelly cupcakes

17 september, 2018

peanutbutter-and-jelly-cupcakes-3

Peanut butter and jelly, jordnötssmör och sylt, är nog fortfarande en rätt udda kombination för många i Sverige. Men har man varit i USA är det lika självklart som kaviarmackor och Oboy. När jag bodde i USA passade jag två skolbarn och det var inte sällan som en mjuk formbrödsmacka med jordnötssmör och jordgubbssylt emellan, kombinerat med ett par kakor eller en liten påse chips var den lunch som förbereddes och skickades med dem till skolan.

peanutbutter-and-jelly-cupcakes-1

Jag är inget superfan av jordnötssmör som det är, eller på mackan heller för den delen. Men här, blandat i en marängsmörkräm, kombinerat med en saftig vaniljmuffin fylld med sylt och toppad med sylt och hackade salta jordnötter var det en riktig hit!

RECEPT
Ca 16 normalstora cupcakes

Vaniljmuffins
100 gram mjukt smör
230 gram vetemjöl (ca 4 dl)
260 gram socker (ca 3 dl)
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
2 ägg

1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en muffinsplåt med formar.
2. Lägg det mjuka smöret, mjöl, socker, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål. Enklast i en köksmaskin med omrörare, men funkar att göra för hand också. Blanda tills det är ungefär som en smuldeg.
3. Tillsätt 1 dl mjölk och rör om, nu liknar det mest en deg.
4. Blanda i äggen och resterande mjölk och rör ihop till en jämn smet.
5. Fyll smeten i muffinsformarna, max  till två tredjedelar. Vi vill inte ha en topp på de här muffinsen, utan en slät kaka.
6. Baka 10-12 minuter, känn med en sticka när de är torra.
7. Ta ut dem ur ugnen. Ta bort dem från muffinsplåten så att det inte bildas kondens, låt dem gärna svalna på ett galler.

Jordnötssmörkräm
120 g äggvita (ca 3-4 st)
170 g strösocker
300 g smör, rumsvarmt
1 tsk vaniljpulver
2 dl jordnötssmör (den släta varianten om du vill kunna spritsa)

1. Värm äggvitor och strösocker i en skål över vattenbad till ca 60 grader, eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält. Ta bort från värmen och vispa tills du har en sval maräng, det tar minst 10 min.
2. Tillsätt lite smör i taget under konstant vispning på medelhög hastighet, när allt smör är tillsatt, öka till hög hastighet och vispa tills du har en glansig och fin smörkräm.
3. Tillsätt vaniljpulvret.
4. Blanda ner jordnötssmöret och vispa tills smörkrämen är slät och fin. Om den verkar lös är det bara att ställa in den i kylen en stund, och sen vispa igen.

Montera cupcakesen
Vaniljmuffins
Jordnötssmörkräm
Jordgubbssylt
Hackade salta jordnötter

1. Skär ett hål mitt i muffinsen och gröp ur. Det kan göras hur stort eller litet man vill, beroende på hur mycket sylt man vill ha i.
2. Fyll hålet med sylt. Här valde jag en lite fastare jordgubbssylt.
3. Spritsa jordnötssmörkrämen på muffinsen. Jag använde tyllen Wilton 2D.
4. Häll lite jordgubbssylt på toppen. Här valde jag sylten i klämflaska som barnen brukar ha till filen, mest för att den var behändig att hälla från och den rann fint, utan bitar.
5. Strö lite hackade jordnötter på sylten.

peanutbutter-and-jelly-cupcakes-2

Förvara cupcaksen i kylen, men se till att ta fram dem minst en timme innan de ska ätas, smörkrämen ska vara mjuk. De går också fint att frysa!

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg