Pavlova med nektarin, kolasås och mynta

17 juni, 2024

Tre tunna marängbottnar varvade med grädde, färska mogna nektariner och en enkel hemmagjord kolasås. Och så mynta. En riktig sommardröm. 

Jag gillar att bygga tårtor på höjden och med flera marängbottnar blir det en lätt match. Att spritsa kanten på bottnarna ger en vacker kant som lyfter tårtan.

Receptet är ursprungligen publicerat i min bok Tårtor & Smörgåstårtor 

Här hittar du fler recept på pavlova >>

Här hittar du fler recept med nektarin >>

Pavlova med nektarin, kolasås och mynta

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Maräng

200 g äggvita (ca 5–6 st)

180 g strösocker (2 dl)

180 g florsocker (4 dl)

Kolasås

90 g strösocker (1 dl)

75 g sirap (1 dl)

100 g grädde (1 dl)

½ tsk salt

25 g smör

Övrigt

800 g vispgrädde (8 dl)

8 mogna nektariner

1 kruka färsk mynta

Instruktioner:

Maräng

1. Sätt ugnen på 80 grader, varmluft (90 grader vanlig ugn).

2. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en blank och fast maräng. Sikta ner florsockret och vänd runt det tills allt är ordentligt blandat.

3. Rita en cirkel på 20 cm i diameter på 3 bakplåtspapper, vänd på dem så att det ritade kommer ner mot plåten men att du ändå ser cirkeln genom pappret. Fyll marängsmeten på en spritspåse med en rund tyll, 1 cm i öppning. Spritsa en ring längs med det du ritat genom att röra spritspåsen i små cirkelrörelser samtidigt som du snurrar pappret så att du till slut gjort en cirkel av maräng. Spritsa sedan i en spiral i ringen tills du fyllt den med maräng. Gör 3 likadana och för sedan över bakplåtspapperna till tre plåtar.

4. Grädda i 2 timmar. Stäng av ugnen och låt plåtarna stå kvar i en timme till.

Kolasås

Lägg allt utom smöret i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter, eller tills det når 107 grader. Rör ner smöret och låt kolasåsen svalna.

Montera och dekorera

1.Vispa grädden luftig. 

2. Kärna ur och klyfta nektarinerna.

3. Lägg en marängbotten på fatet som du vill servera på. Bred ut en tredjedel av grädden, fördela en tredjedel av nektarinerna, ringla en tredjedel av kolasåsen och strö ut myntablad. Lägg sedan på nästa marängbotten och upprepa. När du lagt på sista botten så lägger du det som är kvar överst på tårtan. Servera genast.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg