Pâte à choux-smörgåstårta med ost och skinka

19 maj, 2020

En rulltårta med fluffig Pâte à chouxdeg fylld med en röra av västerbottenost och skinka. Perfekt till sommarlunch eller festbuffén.

När jag växte upp gjordes ofta matiga bakverk av Pâte à choux-deg, som annars är lätt att tro att man bara har till söta bakverk. Om man vill göra en rullsmörgåstårta så är det perfekt. Degen är ju ganska smaklös, den smakar lite som en kombination av pannkaka och omelett. Sen kan man bara fylla den med vad man gillar. Jag gjorde en röra av ost och skinka, som för övrigt är supergod till bakad potatis.

Jag dekorerade med skinka och primörer. Kladda lite creme fraiche ovanpå så fäster det bättre.

Det är viktigt att botten gräddas länge nog att den blir genombakt men inte så mycket att den sen inte går att rulla. Till skillnad från när man gör vanliga petit choux-bakelser så SKA den sjunka ihop när man tar ut den ur ugnen.

Pâte à choux-smörgåstårta med ost och skinka

3.3/5(6)
Röster
Portioner: 4-5 portioner

Ingredienser:

Petit choux-botten

100 g mjölk (1 dl)

100 g vatten (1 dl)

100 g smör

1 tsk salt

100 g vetemjöl (drygt 1,5 dl)

3 ägg

Ost- och skinkfyllning

3 dl creme fraiche (34% fett)

2 dl riven västerbottenost

10 skivor rökt skinka

ca 0,5 dl hackad gräslök

10 hackade basilikablad

Salt & peppar

Dekoration

10 skivor rökt skinka

Sparris

Rädisor

Basilika

Instruktioner:

Pate au chouxbotten

1. Sätt ugnen på 175 grader (vanlig ugn, ej varmluft), förbered en plåt med bakplåtspapper.

2. Lägg vatten, mjölk, smör och salt i en kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.

3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.

4. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.

5. Vispa ihop äggen i ett glas.

6. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast. Om du drar fingret igenom smeten ska du kunna göra det med enkelhet och märket ska stanna kvar.

7. Bred ut smeten tunt över bakplåtspappret.

8. Baka i ugnen i ca 30 minuter, tills den fått en fin gyllenbrun färg och puffat upp fint. Öppna inte ugnen under tiden. Ta sedan ut och låt botten bli helt kall.

Ost- och skinkfyllning

1. Vispa creme fraichen med elvisp. Den kommer först att bli lös men sedan bli fast igen.

2. Skiva skinkan i strimlor och vänd ner i creme fraichen tillsammans med den rivna osten. Blanda sedan ner de hackade örterna (go wild med fler örter om du vill!) och smaka av med salt och peppar.

3. Vänd på tårtbotten så att du har undersida uppåt. Bred ut fyllningen och rulla ihop till en rulltårta. Jag rullade den längs med kortsidan för en tjockare tårta.

4. Bred ut lite creme fraiche som klister och dekorera med skinka, primörer och örter.

Servera tårtan kall. Den kan absolut förberedas dagen innan, men dekorera gärna samma dag.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg