Pâte à choux-rulle med rostbiff och curry

21 oktober, 2024

Pâte à choux är som en fluffig pannkaka med en frasig yta. Här jag har rullat in en kryddig fyllning av rostbiff, curry och pickles. 

Eftersom min bok, Tårtor & Smörgåstårtor, är för alltid slutsåld i de stora bokhandlarna (snyft!) så kommer jag att publicera fler och fler recept från den boken här på bloggen. (Du kan dock hitta den i ett fåtal signerade exemplar hos Söders Gourmet)
Boken är indelad efter säsonger och nu passar det ju bra med lite höstiga smörgåstårtor. Du hittar en annan rostbiff- och currytårta här.

Att baka pâte à choux även till salta tårtor är inga konstigheter, i och med att degen inte innehåller något socker så kan man alltid välja om man vill göra dem salta eller söta. Jag har gjort en annan smörgåstårta på detta sätt, med västerbottensost och skinka, den hittar du här.

Den här är perfekt att göra i förväg till en fest eller en buffé. När den är kall skivar du enkelt upp den i skivor och serverar som förrätt, lunch eller lägger dem på ett fat som en del av en god buffé.

På bilden ser du också min höstprinsesstårta (och en choklad- och banantårta som bara finns i boken än så länge).

Pâte à choux-rulle med rostbiff och curry

5/5(1)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Pâte à choux-botten

200 g vatten (2 dl)

100 g smör

1 tsk salt

100 g vetemjöl (drygt 1 ½ dl)

165 g rumstempererade ägg (ca 3 st)

Rostbiff- och curryröra

100 g + 100 g rostbiff

1 litet äpple

40 g bostongurka (3 msk)

30 g majonnäs (2 msk)

100 g crème fraiche (1 dl)

100 g färskost (1 dl)

2 tsk curry

Salt och peppar

Dekoration

15 g färskost (1 msk)

200 g rostbiff (6–8 skivor)

4–5 cornichons

2 msk rostad lök

Pickad rödlök

Instruktioner:

Pâte à choux-botten

1. Sätt ugnen på 175 grader (vanlig ugn, ej varmluft), förbered en plåt med bakplåtspapper.

2. Lägg vatten, smör och salt i en kastrull och låt koka upp så allt smör är smält. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något. Vispa ihop äggen i ett glas. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast. Om du drar fingret igenom smeten ska du kunna göra det med enkelhet och märket ska stanna kvar.

3. Bred ut smeten tunt över bakplåtspappret. Grädda i ugnen i ca 30 minuter, tills den fått en fin gyllenbrun färg och puffat upp fint. Öppna inte ugnen under tiden. Ta sedan ut och låt botten bli helt kall.

Rostbiff- och curryröra

Strimla 100 g av rostbiffen. Skala och finhacka äpplet. Blanda alla ingredienser (utom den ostrimlade rostbiffen) i en bunke och rör om till en kräm.

Montera och dekorera

1.Lägg botten så att du har ”undersidan” uppåt. Bred ut krämen över hela botten. Lägg 100 g rostbiffskivor i ett lager över fyllningen. Rulla sedan ihop tårtan från kortsidan. Rulla den inte för löst, se till att skarven hamnar under tårtan.

2. Bred ut färskost i en remsa på toppen av tårta som klister till rostbiffen. Skär rostbiffskivorna i remsor, ca 3 cm breda, vik dem dubbla och vik dem sedan sicksack och sätt dem på tårtan. Tryck till dem i färskosten så att de fäster. Dela cornichonsen på mitten på längden och fäst några i rostbiffen. Strö ut lite torkad lök och dekorera sedan med några bitar picklad rödlök och lite örter.

Du kan med fördel göra tårtan dagen före, men om du ska servera den med dekorationen så rekommenderar jag att du väntar med den till samma dag som den ska serveras.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg