En ljuvlig påsktarte med spröd mördeg, pistagefyllning, tropisk pannacotta, vit chokladgrädde och tropisk curd.
En paj som liknande den här flimrade förbi i mitt flöde på Instagram och jag blev så inspirerad av den. Jag tyckte att det var så coolt med äggen på toppen av pajen. Men mina kanske blev lite väl lika riktiga ägg. Och innehållet i min paj ser nästan ut som en matpaj med skinka, pesto och majonäs, haha! Men men, ibland blir inte utseendet precis som man har tänkt sig.
Den här tarten blev helt otrolig god. Ett pajskal med rostad mandel fylld med en pistagemazarinfyllning. Sen ovanpå det är det kokoscrumble, toppad med exotisk pannacotta, ovanpå det vit chokladgrädde och sen en tropisk kurd.
Vad är då det här ”tropiska” jag pratar om? Well, minns ni de här små tetrapaketen med koncentrerad juice som man ofta köpte på 80- och 90-talet, som man blandade ut med vatten och drack när det vankades fest? De finns fortfarande och jag köpte en sån som hette typ ”nektar” och som bestod av olika tropiska frukter, passion, ananas, apelsin och äpple tror jag. Den använde jag både till curden och till pannacottan och den gav liksom smak till hela tarten. Detta ihop med pistage, kokos och vit choklad. Nämen, magi!
Det är ju en del moment. Jag rekommenderar att man gör curden och chantillyn (alltså chokladgrädden) först, gärna dagen innan. Även pajskalet och kokoscrumblet kan man förbereda om man vill. Sen bakar man degen, sen mazarinfyllningen, strör på crumble och häller på pannacottan. Och till sist spritsar du på vit chokladgrädde och fyller med curd.
Pajen är bakad i en pajring, se här.
(Tänk på att påskliljor är lite giftiga och inte ska ätas, jag har plastfolie runt skaftet på de som jag har pyntat med. Att dekorera med dem är egentligen ingen fara, men det kan vara bra att veta)
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, tips och inblick bakom kulisserna.
Dominika
Hej!
Vilket fantastiskt recept på påsktarte, smakkombinationen känns både spännande och fräsch!
Jag tänker prova den till påsk😊 Undrar om jag kan vispa chokladchantillyn, hälla den i en spritspåse och förvara så här, färdig att spritsa, i kylen ett tag? I så fall hur länge? Eller bör man spritsa chantillyn direkt efter att man har vispad upp den?
Ha en trevlig helg!🌸