Påsktarte med tropiska smaker

6 april, 2019
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En ljuvlig påsktarte med spröd mördeg, pistagefyllning, tropisk pannacotta, vit chokladgrädde och tropisk curd.

En paj som liknande den här flimrade förbi i mitt flöde på Instagram och jag blev så inspirerad av den. Jag tyckte att det var så coolt med äggen på toppen av pajen. Men mina kanske blev lite väl lika riktiga ägg. Och innehållet i min paj ser nästan ut som en matpaj med skinka, pesto och majonäs, haha! Men men, ibland blir inte utseendet precis som man har tänkt sig.

Den här tarten blev helt otrolig god. Ett pajskal med rostad mandel fylld med en pistagemazarinfyllning. Sen ovanpå det är det kokoscrumble, toppad med exotisk pannacotta, ovanpå det vit chokladgrädde och sen en tropisk kurd.

Vad är då det här ”tropiska” jag pratar om? Well, minns ni de här små tetrapaketen med koncentrerad juice som man ofta köpte på 80- och 90-talet, som man blandade ut med vatten och drack när det vankades fest? De finns fortfarande och jag köpte en sån som hette typ ”nektar” och som bestod av olika tropiska frukter, passion, ananas, apelsin och äpple tror jag. Den använde jag både till curden och till pannacottan och den gav liksom smak till hela tarten. Detta ihop med pistage, kokos och vit choklad. Nämen, magi!

Det är ju en del moment. Jag rekommenderar att man gör curden och chantillyn (alltså chokladgrädden) först, gärna dagen innan. Även pajskalet  och kokoscrumblet kan man förbereda om man vill. Sen bakar man degen, sen mazarinfyllningen, strör på crumble och häller på pannacottan. Och till sist spritsar du på vit chokladgrädde och fyller med curd.

Pajen är bakad i en pajring, se här.

(Tänk på att påskliljor är lite giftiga och inte ska ätas, jag har plastfolie runt skaftet på de som jag har pyntat med. Att dekorera med dem är egentligen ingen fara, men det kan vara bra att veta)

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, tips och inblick bakom kulisserna.

Påsktarte med tropiska smaker

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Pajskal

25 gram mandelmjöl (0,5 dl)

125 g vetemjöl (2 dl)

50 g florsocker (knappt 1 dl)

75 gram kallt smör

1 nypa salt

0,5 ägg (spara den andra till fyllningen)

Pistagemazarin

50 g pistagenötter

50 g socker (0,5 dl)

50 gram smör

0,5 ägg

Kokoscrumble

30 g smör

25 g socker (0,3 dl)

30 gram kokosflingor (knappt 1 dl)

30 g mjöl (0,5 dl)

En näve rostade kokoschips

Tropisk pannacotta

1 gelatinblad

1 dl tropisk koncentrerad juice (sån som man köper på 2 dl tetra, den kan exempelvis heta ”nektar” beroende på märke)

1,5 dl vispgrädde

Vit chokladchantilly

150 g vit choklad

2,5 dl vispgrädde

Tropisk curd

45 g strösocker (0,5 dl)

1 helt ägg

2 äggulor

1 dl koncentrerad tropisk juice (sån som man köper på 2 dl tetra, den kan exempelvis heta ”nektar” beroende på märke).

50 g smör, skuret i mindre bitar

Instruktioner:

Pajskal

1. Lägg mandelmjöl, mjöl, florsocker, smör och salt och mixa ihop tills allt är smulor, tillsätt då ägget för att samla degen.

2. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i en timme.

3. Kavla ut degen och klä en pajform, gärna med avtagbar botten. Ställ in pajformen med degen i frysen i 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

4. Förbaka i ugnen i 5 minuter, ta sedan ut den och fyll den med pistagemazarinen.

Pistagemazarin

1. Mixa alla ingredienser i en matberedare tills de blir en massa.

2. Fördela nötmassan i pajskalet, den ska max gå upp till halva pajskalet.

3. Baka på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn) i ca 10-15 minuter tills pistagemassan har satt sig.

4. Ta ut och låt bli helt kall.

Kokoscrumble

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn)

2. Nyp samman alla ingredienser till en smuldeg och lägg på ett bakplåtspapper.

3. Baka i 10-15 minuter, rör om lite då och då, tills det fått färg och blivit lite crunchy.

4. Låt svalna och strö sedan över pistagemassan på tarten.

Tropisk pannacotta

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

2. Värm den koncentrerade juicen och grädden i en kastrull till kokpunkten.

3. Rör ner gelatinet tills det smälter och låt sedan pannacottan bli riktigt kall innan du häller den över kokoscrumblet i tarten. Låt den sen stå i kyl i 1-2 timmar.

Vit chokladchantilly

1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.

2. Koka upp grädden och häll den över chokladen och rör om tills all choklad har smält, om du inte får en jämn kräm kan du köra ett par varm med en stavmixer.

3. Lägg plast tätt intill och låt stå i kylen över natten.

4. Vispa upp med envisp tills den blir som en fluffig mousse.

5. Spritsa bollar ovanpå pannacottan på tarten och gör gropar i dem med hjälp av en varm sked. Fyll curd i groparna.

Tropisk curd

1.Häll socker, ägg, citronskal och koncentrerad juice i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.

2. När curden blivit tjock (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), tar du av den från grytan och häller den genom en sil ner i en annan skål. Detta för att få bort eventuella äggbitar.

3. Lägg i smöret och rör tills det har smält.

4. Lägg plastfilm tätt intill curden och låt den bli kall innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!
    Vilket fantastiskt recept på påsktarte, smakkombinationen känns både spännande och fräsch!
    Jag tänker prova den till påsk😊 Undrar om jag kan vispa chokladchantillyn, hälla den i en spritspåse och förvara så här, färdig att spritsa, i kylen ett tag? I så fall hur länge? Eller bör man spritsa chantillyn direkt efter att man har vispad upp den?
    Ha en trevlig helg!🌸

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg