Påsktårta med kokos och passionsfrukt

20 mars, 2023

Denna vackra blomstertårta blir en garanterad succé på fikabordet i påsk. Först kommer gästerna att bli imponerade av tårtans vackra yttre och sedan ännu en gång när de smakar de mjuka saftiga kokosbottnarna med passionskräm tillsammans med en luftig marängsmörkräm som förvandlats till en krans av påskliljor.

Jag lovar att du kommer att få stående ovationer om du ställer fram den här tårtan på påskbordet. Utsidan är vacker som en tavla med blommor i smörkräm. Själva tårtan har bara ett tunt lager smörkräm runt sig och i den gömmer sig saftiga och mjuka bottnar med kokos och en curd av passionsfrukt.

När jag ska göra kräm eller mousse med passionsfrukt så använder jag mig alltid av frusna kuber av passionsfrukt som finns att köpa bland de frusna bären i butik. Det blir dels mycket billigare men också mycket enklare än att stå och gröpa ur och sila från varje liten passionsfrukt.

Vill du lära dig hur man spritsar fler typer av blommor med smörkräm? Kolla in min digitala fortsättningskurs i spritsning där vi går igenom 8 olika blommor och hur de spritsas. Här kan du läsa mer >

Kolla in 17 andra tårtor att inspireras av till påsk >>

TIPS!

  • Tyllarna jag använt är rund tyll (Wilton 1A), kronbladstyll (Wilton 104), grästyll (wilton 233), Lövtyll (Wilton 366). Här hittar du tyllar >>
  • Om du inte har en blomnål så kan du använda ett upp- och nervänt vinglas lika bra.
  • Tårtan går fint att förbereda. Den kan göras helt klar med dekoration och allt redan dagen före. Smörkräm och passionskrämen kan du också förbereda ännu en dag tidigare. Och tårtbotten går fint att frysa.
  • Smörkräm kan du ha i kylen i upp till en vecka. Ta fram den och låt den bli rumstemperatur och vispa upp den igen innan du använder den.
  • Smörkräm ska ha konsistensen av majonnäs när den ska spritsas för att få ett fint resultat, så kanske lite lösare än du tror. Om den blir för lös, bara sätt in den i kylen en stund.
  • Orange färg kan du såklart få genom att blanda lite gult och rött.
  • Rädda en skuren smörkräm? Värm ca 1 dl av krämen i en liten skål i micron tills den blir flytande och tillsätt den till den skurna krämen i en tunn stråle medan du vispar och vips så går smörkrämen ihop igen.

Påsktårta med kokos och passionsfrukt

5/5(3)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Kokosbotten

140 g socker (1,5 dl)

2 ägg (rumstempererade)

1 tsk vaniljpasta

30 gram smör

1 dl mjölk

120 g vetemjöl (2 dl)

1 tsk bakpulver

35 g riven kokos (1 dl)

Passionskräm

90 g strösocker (1 dl)

1 helt ägg

2 äggulor

1 dl passionsfruktsjuice (ca 8–10 passionsfrukter där man silat bort kärnorna)

50 gram smör, skuret i mindre bitar

Marängsmörkräm

115 g äggvita (ca 2 st)

170 g strösocker (knappt 2 dl)

300 g rumstempererat smör

1 tsk vaniljpasta

Gul, grön och orange (röd) pastafärg

Instruktioner:

Kokosbotten

Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en springform på 20 cm i diameter. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt. Vänd försiktigt ner mjöl, bakpulver och kokos i äggblandningen. Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten och häll den i formen. Grädda i ca 20 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr. Låt tårtbottnen svalna helt.

Passionskräm

Häll strösocker, ägg, äggvita och passionsfruktsjuice i en skål och sätt över ett vattenbad. Rör konstant tills krämen tjocknar något (det sker vid 84 grader). Häll över krämen i en bunke och låt den svalna till ca 60 grader. Tillsätt smöret och mixa med en stavmixer i ca 3 minuter. Sätt plastfilm tätt intill krämen och låt den bli helt kall i kylskåp.

Marängsmörkräm

Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad tills de når 65-70 grader, eller tills alla sockerkristaller har smält när du känner mellan fingrarna. Häll över i en vispskål och vispa tills marängen har svalnat till ca fingervarmt, det tar mellan 5 och 7 minuter. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög visphastighet och vispa sedan på högsta hastighet i 2-3 minuter tills du har en blank och fin smörkräm. Den kommer först bli väldigt lös och sedan gå ihop och bli krämig och fin. Tillsätt vaniljen och vispa in den.

Montera och dekorera

1. Dela upp smörkrämen i fyra olika skålar. En med dubbelt så mycket som de andra tre. Färga den stora delen grön och de andra gul, orange och låt den fjärde vara vit. Häll den gröna på en spritspåse med en rund tyll, ca 8 mm.

2. Dela tårtbotten i två delar och lägg den ena på ett fat. Spritsa en rund mur av grön smörkräm runt yttersta kanten på botten. Fyll sedan på med passionskräm innanför smörkrämsmuren och lägg på nästa botten. Stryk ett tunt lager med grön smörkräm runt om hela tårtan. Sätt in den i kylen i 15 minuter och stryk sedan ett tunt lager till med smörkräm så att hela tårtan är täckt utan att man ser tårtbotten. Sätt tillbaka tårtan i kylen.

3. Klipp små kvadrater, ca 5×5 cm, av bakplåtspapper. Häll den gula, vita och nästan all orange smörkrämen på varsin spritspåse med en liten kronbladstyll, jag använde Wilton 104. Om du bara har en tyll så kan du göra de olika delarna för sig. Först göra kronbladen på ett gäng papper och sedan flytta tyllen till en ny påse med en ny färg och göra klockan.

4. Häll resten av den orange färgen på en spritspåse med en grästyll (om du inte har en sådan så går det också fint med en väldigt liten rund tyll, då får du bara dutta fler gånger).
Sätt en bit bakplåtspapper på en blomnål, fäst med pyttelite smörkräm så det håller sig på plats. Spritsa blommor, ett blad i taget. Håll spritspåsen så att tyllen nästan ligger mot pappret med den platta sidan. Den tjockaste delen av tyllen ska vara in mot mitten. Börja spritsa ett blad från mitten av pappret och utåt och spritsa som en båge tillbaka mot mitten igen. Påskliljan har ganska långa spetsiga blad så försök att efterlikna dem. Fortsätt att göra sex likadana blad medan du snurrar på blompinnen. Sätt sedan tyllen rakt upp med den tjocka delen nedåt och spritsa som en klocka mitt i blomman. Enklast genom att trycka på spritspåsen medan du håller på ett och samma ställe och snurrar blompinnen ett varv. Byt sedan till grästyllen och spritsa ner i klockan och uppåt.
Du kan variera bladen i gult och vitt, klockan kan vara både gul och orange, och pistillerna i klockan ska vara orange.

5. När du spritsat blommor på alla papper så lägger du dem på en bricka och sätter in dem i frysen i ca 30 minuter.
Ta ut tårtan från kylen och blommorna från frysen. Nu gäller det att jobba ganska snabbt medan blommorna är frusna. Lossa blommorna från pappret och lägg ut dem i en krans runt tårtan.

6. Häll den gröna färgen som är över på en spritspåse med en lövtyll och spritsa små löv lite här och där runt blommorna på tårtan.

Om du vill kan du dutta lite kokos längs tårtan nederkant.
Låt tårtan stå framme i rumstemperatur i ca en timme innan du serverar.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg