Påskprinsesstårta

9 april, 2020

En klassiks prinsesstårta i påskskrud med både hallonsylt och lemoncurd.

Jag hade ofärgad marsipan som jag färgade med gul pastafärg. Med vaniljessens och kakao gjorde jag en chokladpaste som jag skvätte på tårtan med en pensel.

Fågelboet gjorde jag av en enkel ganache som jag spritsade med en grästyll och sen frös. Sen var det busenkelt att bara lyfta över boet på tårtan. Men man kan säkert också spritsa det direkt på tårtan. Och om man inte har en grästyll så kan man  spritsa ett bo med en vanlig stjärntyll.

Kolla också in min prinsesstårta med rabarber!

Påskprinsesstårta

4/5(29)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

140 g socker (1,5 dl)

2 ägg

1 tsk vaniljpasta

30 gram smör

1 dl mjölk

120 g vetemjöl (2 dl)

1 tsk bakpulver

Fyllning

1 dl lemoncurd (se recept här)

3 dl vaniljkräm (se recept här)

1 dl hallonsylt

4 dl vispgrädde

Dekoration

300 g gul marsipan

Chokladstänk = 2 tsk vaniljessens + 1 msk kakao

Ganache = 50 g mörk choklad + 50 g grädde

Påskägg

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn) och smörj 1 form, 16-18 cm i diameter.

2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.

3. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.

4. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen.

5. Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten och fördela den i formarna.

6. Baka i 20-25 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.

7. Låt tårtbottnen svalna helt.

Lägg ihop tårtan

1. Dela tårtbotten i tre lika tjocka delar.

2. Vispa grädden fast, men inte för hårt.

3. Vänd ner 2 dl av den vispade grädden i vaniljkrämen.

4. Lägg en tårtbotten på faten och bred först ut lite vaniljkräm på den och sen sylten på den, men inte hela vägen ut i kanten, spara minst 1 cm (detta för att inte fyllningen ska smälta marsipanen sen).

5. Lägg på nästa botten och bred ut lemoncurd på den. På lemoncurden brer du sen ut vaniljkrämgrädde och formar den till en rund kupol (spara även här en centimeter marginal).

6. Lägg på sista botten och forma försiktigt till en rund kupol. Stryk sen upp hela tårtan med resten av grädden så att hela tårtan är klädd i ett tunt lager grädde.

7. Kavla ut marsipanen, ca 0,5 cm tjockt och täck tårtan. Skär av kanterna som är över.

Dekorera tårtan

1. Värm chokladen och grädden i micron tills det går ihop till en blank ganache. Låt det stelna i rumstemperatur tills den går att spritsa, det tar ett par timmar. Spritsa runt som ett bo på ett bakplåtspapper och stoppa in i frysen i ca 30 minuter.

2. Rör ihop vaniljessens och kakao. Doppa en ren pensel i och skvätt iväg chokladen mot tårtan med hjälp av ett finger.

3. Lägg sedan på det frusna chokladboet på tårtan och lägg i godisägg.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg