Tårta med smak av päron och mintchoklad

29 mars, 2017

Extratårta-3

När jag gjorde mitt bröllopstårta-experiment häromdagen blev det så mycket ingredienser över att jag kunde göra en hel tårta till.

Jag valde att göra en likadan tårta, alltså en vaniljkaka varvad med päronmousse och mintchokladmousse. Sen färgade jag lite av smörkrämen som blivit över rosa och spritsade rosor på toppen. Jag körde och lämnade tårtan på mitt gamla jobb, det var väldigt uppskattat.

RECEPT

Tårtbotten
4 ägg
3 dl socker
60 gram vetemjöl
80 gram potatismjöl
1tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt
3. Blanda de torra ingredienserna och vänd sen försiktigt ner dem i äggsmeten
4. Häll i en smörad form och grädda i ca 20 minuter eller tills en sticka kommer ut torr
5. Låt svalna

Päronmousse
2 gelatinblad
1 liten burk päronpuré (barnmat)
2 msk koncentrerad päronsaft
1 msk socker
3 dl vispgrädde

1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 min.
2. Hetta upp päronpure, socker och saft under omrörning. Det skall inte koka. Tag av kastrullen ifrån värmen och smält ner de två urkramade gelatinbladen.
3. Låt purén svalna och vispa upp grädden lätt. När puren svalnat, rör försiktigt ner den i grädden tills det blandat sig helt.
4. Låt tjockna i kyl i ca 4 h. Rör moussen försiktigt slät innan tårtan fylls.

Mintchokladmousse
90 gram ljus mintchoklad
90 gram mörk mintchoklad
3 dl grädde 

1. Hacka chokladen och lägg i en skål.
2. Värm grädden, låt den INTE koka.
3. Slå grädden över chokladen och rör tills allt smält.
4. Låt grädden stå kallt i minst 6 timmar
5. Vispa gräddchokladen med elvisp innan du lägger den i tårtan

Extratårta-1

Marängsmörkräm
5 äggvitor (1,5 dl)
250 gram socker
450 g rumsvarmt smör
1,5 tsk vaniljsocker
Grön färg

1.Börja med att ta fram smöret i tid så att det verkligen är rumsvarmt.
2.Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad till ca 60 grader,eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält.
3. Vispa sedan tills marängen har svalnat, vispa då ner lite smör i taget tills du fått en glansig och fin smörkräm.
4. Addera den färg du vill ha, jag tog grön som ni kan se.

Montera tårtan

1. Dela tårtan i tre delar
2. Spritsa eller bred ett lager päronmousse och ett lager mintchokladmousse mellan tårtlagren. Pensla gärna lite koncentrerad päronsaft på bottnarna så att de blir saftiga och så att tårtan får lite mer päronsmak.
3. Täck tårtan med marängsmörkrämen och gör det dekorationer du vill ha.

Extratårta-2

Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Martina

    Hej! Hur ska vi göra för att förbereda tårtan i förväg?
    Kan man exempelvis göra hela tårtan och frysa in?
    Mvh Martina

  • Jättefin tårta! Tänkte göra päronmoussen och ha i skålar av after eight. Vilken mängd är det i päronpure´burken du använt? Har bara en storlek på burk i min affär och blir lite konfundersam på om den klassas som stor eller liten. Har ett annat recept som det skall vara en stor (!) burk. Tack för alla fina recept och alla recept du delar med dig till oss andra. Gott nytt år!

  • Sanna Tillström

    Vad använde du för storlek på formen? ☺️

Lämna ett svar till Sanna Tillström (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg