Ännu en variant av mandel- och rabarberkakan som jag bakade i somras, en hit som kan varieras i det oändliga verkar det som! Här är det päronen som spelar huvudrollen, tillsammans med kardemumma.
RECEPT
Jag bakade den här kakan i en pajform med låg kant och löstagbar botten som var ca 18-20 cm i diameter. Vill man göra kakan i en större springform med högre kant så är det bara att dubblera receptet.
1 dl socker
60 gram rumsvarmt smör
1 ägg
1 dl grekisk yoghurt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl mandelmjöl
0,5 tsk bakpulver
0,25 tsk bikarbonat
1 krm salt
3-4 päron
Mandelspån
1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med löstagbar kant eller botten.
2. Rör samman alla torra ingredienser (ej sockret)och ställ åt sidan.
3. Vispa smör och socker i 2-3 minuter tills det blir fluffigt.
4. Tillsätt ägget och vispa in det i smeten.
5. Tillsätt yoghurten och vispa in det i smeten.
6. Vänd i de torra ingredienserna och rör bara tills smeten gått ihop. Det blir en väldigt tjock smet.
7. Lägg hälften av smeten i formen och bred ut den över botten.
8. Riv ett päron och bred ut över smeten.
9. Lägg resten av smeten över dem och bred ut till en jämn kaka. Halvera päron och ta bort kärnorna. Skiva dem och lägg dem i önskat mönster på smeten, tryck ner litegrann.
9. Strö över mandelspån.
10. Grädda kakan i mitten av ugnen på 175 grader i ca 23-25 minuter. Längre om du gör dubbel sats.
11. Låt kakan svalna något innan den äts. God som den är men också säkert med en skopa vaniljglass. Den håller sig saftig i kylen i minst ett par dagar.