Päron- och kaffelattetårta med rostad mandel och kolapannacotta

29 september, 2023

En saftig päronkaka, kaffelattemousse med rostad mandel, kolapannacotta och en genomskinlig mirrorglaze. Den här tårtan må se blek ut men smakerna är där!

Den här tårtan fick bli försökskanin till flera olika tekniker och metoder som jag ville prova som jag inte testat förut.

Experiment nr 1: Jag vill prova att göra en genomskinlig mirrorglaze. Alltså en som inte baserar sig på nån form av choklad och som är transparent så att man ser ytan på tårtan som är under.
Hur det gick: Bra! Den var ganska enkel att göra, den kräver dock en del glykos och gelatin då den inte har något annat stabiliserande i sig (som ex choklad). Den fick också mycket enklare bubblor än chokladglazen, men de syntes knappt när man hällde på den på tårtan. Du kan ha den både som mirrorglaze men också att pensla på bakverk eller för extra glans och shine. Jag hittade detta recept och modifierade en del utifrån det.

Experiment nr 2: Jag ville göra en kaffemousse som inte var brun, som alltså inte smaksätts genom att man tillsätter espresso eller espressopulver. Jag kokade då upp grädden med hela kaffebönor och lät dem sen ligga i grädden i kylskåp över natten. Sen silade jag av dem och använde grädden i en vit chokladmousse.
Hur det gick: Bra! Det blev gott och en tydlig men ändå subtil kaffesmak. Det låter kanske motsägelsefullt men den du känner direkt att det är kaffe, men smaken är väldigt mild och rund. Därför valde jag att kalla den för kaffelattemousse. Sen gillar jag som sagt att det blir lite lurigt för ögat med en vit mousse som smakar kaffe.
Jag blev serverad en espressoglass på restaurang Hillenberg i somras och det var där jag fick idéen till att testa detta.

Experiment nr 3: Jag ville testa att få in texturen i tårtan INNE I moussen. Man vill ju alltid ha lite olika texturer i en tårta så att det inte bara blir mjukt. Ofta hamnar den i kakan, eller i en tryffel eller nåt liknande. Men nu hackade jag rostade och saltade mandlar (om du kan få tag i marconamandlar så måste du använda dem, de spelar verkligen in en helt annan liga).
Hur det gick? Bra! Det blev supergott med den rostade och salta smaken från mandlarna i moussen. Kanske blev de lite mjukare än vad jag hade tänkt, absolut textur men kanske inte crunch precis. Men gott! Dessutom så tyckte jag att det blev fint att man kunde se mandlarna i moussen genom den transperanta glazen.

Experiment nr 4: Jag ville prova att använda en av mina silikonformar med mönster, som jag alltid använder som dekoration ovanpå tårtor, INUTI tårtan, så att mönstret skulle synast först i snittytan. Jag använde mig av kit bubble, den som är som en krans eller ring, och i den stöpte jag dulce de leche-pannacotta.
Hur det gick? Bra! Kanske skulle jag istället använt kit bubble som inte är en ring, utan som går över hela, vilket hade gett lite mer mönster och pannacotta i tårtan. En annan lärdom är att kanske använda den här tekniken när man har lite mer kontrast i färgerna mellan mousse och interiör. Nu blev det hela lite väl blekt kanske. Men ändå fint! Som ett litet kolapannacottamoln mitt i tårtan.

Ja men kul! Ibland är det roligt att testa nya grejer och inte bara köra safe på smak och metod. Den här gången gick det hela rätt bra, ibland blir det inte så bra, men då lär man sig och går vidare. Jag tycker kanske att tårtan blev lite väl blek. Mer vintrig än de höstiga smaker som den innehåller. Men jag satte i mig hela tårtbiten som jag skar upp vid fotograferingen, och det ska jag säga er att det händer inte så ofta.

Om du inte taggar igång på den här tårtan så kanske du också kan ta med dig mina lärdomar och applicera någon av dessa metoder på nåt annat gott och fint! Det kommer i alla fall jag att göra.

Så här kan du planera din bakning:
Dag 1: Baka päronkaka, låt svalna och frys. Sätt kolapannacottan i frysen.
Dag 2. Gör moussen och montera kakan i silikonformen, frys. Gör glazen och låt stå i rumstemperatur över natten.
Dag 3. Värm glazen till rätt temperatur. Ta fram tårtan, glazea och dekorera och sätt in i kylen att tina i 6-7 timmar.

Jag gräddade kakan i en tårtring som är 18 cm och stöpte sen hela tårtan i en silikonform som är 20 cm bred och 5 cm hög. 

Här kan du läsa mer om att lyckas med mirrorglaze >>

Päron- och kaffelattetårta med rostad mandel och kolapannacotta

3.6/5(7)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Päronkaka

90 g socker (1 dl)

60 g smör, rumstempererat

1 ägg

100 g turkisk yoghurt (1 dl)

1 tsk kardemumma

120 g vetemjöl (2 dl)

1 tsk bakpulver

1/4 tsk salt

2 päron (ca 140 g)

Kolapannacotta


1 gelatinblad

75 g karamelliserad mjölk (dulce de leche)

135 g vispgrädde

en nypa salt

Kaffe lattemousse med rostade mandlar

5 dl vispgrädde

1 dl hela kaffebönor (40 g)

2 gelatinblad

250 g vit choklad

1 dl grovt hackade rostade och saltade mandlar (helst marcona)

Genomskinlig mirrorglaze

50 g vatten

100 g strösocker (drygt 1 dl)

150 g glykos (drygt 1 dl) (jag använder denna)

4 gelatinblad

1 msk citron

Dekor

25 g rostade saltade mandlar (0,5 dl)

Instruktioner:

Päronkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en form med löstagbar kant eller botten, eller en tårtring, 18 cm i diameter.

2. Rör samman alla torra ingredienser (ej sockret)och ställ åt sidan.

3. Vispa smöret och sockret i 2-3 minuter tills det blir fluffigare och ljusare.

4. Tillsätt ägget och vispa in det i smeten.

5. Rör ner yoghurten.

6. Vänd i de torra ingredienserna och rör bara tills smeten gått ihop. Det blir en väldigt tjock smet.

7. Skala och riv päronen grovt och rör ner i smeten.

8. Häll ner smeten i formen.

9. Grädda kakan i ca 20 minuter, tills en trästicka kommer ut torr när du känner. Låt kakan svalna och lägg den sen gärna i frysen, i alla fall om du ska montera tårtan upp och ner i en silikonform, då är det enklast om kakan är helt stel. Annars kan behöver du inte frysa den.

Kolapannacotta

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Koka upp grädde, dulce de leche och salt, rör om tills den är helt slät och smält sen gelatinet där i. Häll den i bubbleformen, eller motsvarande form som rymmer ca 3 dl. Sätt in den i frysen tills den är djupfryst.

Kaffe lattemousse med rostade mandlar

1. Koka upp grädden med kaffebönorna. Häll sen över i en bunke, sätt plastfilm tätt intill och sätt in den i kylen över natten.

2. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

3. Smält chokladen försiktigt i en bunke. Koka upp 1 dl av grädden, smält gelatinet där i och häll över chokladen. Rör om till en slät ganache. Låt den svalna till fingervarm.

4. Vispa grädden lätt och luftig och vänd ner lite i taget i ganachen tills du har en slät ganska lös mousse.

5. Hacka mandlarna grovt och vänd ner i moussen.

Montera tårtan

Om du monterar i silikonform så gör du det upp och ner, om i springform så kan du lägga botten i botten och montera tårtan åt ”rätt håll”.

1. Häll mousse i botten av formen, ca 1 cm djupt. Om moussen känns så lös att den inte kommer att ”bära” pannacottan så kan du sätta in den i frysen i 5 minuter. Lossa den frusna pannacottan från sin form och lägg den upp och ner på moussen (alltså med bubblorna neråt).

2. Häll på resten av moussen. Om den känns för lös för att bära kakan så sätt in den i frysen ni 5 minuter. Tryck sen ner kakan (med undersidan uppåt) i moussen och tryck ner den tills moussen och kakan är i jämnhöjd. Dra med en palett så att du får en jämn kant.
Sätt in i frysen och frys till djupfryst.

3. Ta fram tårtan från frysen, lossa den från formen och sätt den på en burk eller liknande, som står på en tallrik eller bricka. Tårtans kanter ska alltså ”sväva” i luften och tallriken ska fånga upp glazen som rinner av (den kan du samla upp och spara, ex frysa).

4. När glazen är rätt temperatur häller du den över tårtan, dra försiktigt över ytan med en palett så att du skrapar av överflöd. Se till att det runnit ner glaze jämnt över tårtan.

5. När glazen stelnat och slutat droppa så duttar du kanterna med hackad rostad mandel och lägger sen tårtan på det fat du vill servera den på. Ta hjälp av en stekspade eller palett för att inte förstöra kanterna.

6. Låt tårtan tina i kylskåp i 5-6 timmar innan servering.

Genomskinlig mirrorglaze

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Koka upp vatten, socker och glykos. Koka tills det når 105 grader. Smält ner gelatinet och rör ner citronen. Häll över på en kanna och sätt plastfilm tätt intill ytan. När glazen är mellan 30-40 grader så är den lagom att hälla på den frusna tårtan. Du kan låta den stå framme och stelna över natten om du vill och sen bara värma den försiktigt i mikron tills den når rätt temperatur.

Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg