Pärlans chokladkola

3 december, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Ljuvligt goda sega chokladkolor, bakade efter klassiska Pärlans konfektyrs metod.

Av alla kolor som finns så är nog de med chokladsmak ändå min favorit. Och konsistensen, ja den ska vara seg, men inte fastna i tänderna och inte kladda. Jag har testat mängder med recept, men den metoden som Pärlans konfektyr använder till sina berömda kolor hade jag inte provat förut. Den innehåller stora mängder glykossirap, men kanske är det därför konsistens blir så himla bra! Du kokar upp socker och glykossirap till 170 grader och blandar det sedan med resten och kokar upp igen. Lite mer krångligt än att tjoffa ner allt i en kastrull. Men smidigt ändå tyckte jag.

Jag hittar bara små tuber glykossirap på mitt ICA, men det finns större, bland annat här.

Jag utgick från ett av deras recept och gjorde om det lite, men det är verkligen inte sista gången jag kokar kola efter den här metoden. Jag adderade också lite kakaonibs för chrunch.

Och hörrni, när det kommer till att göra kola så finns det inget som slår silikonbalkarna från Pufz.

Pärlans chokladkola

3.7/5(86)
Röster
Portioner: Ca 50 kolor

Ingredienser:

170 g glykossirap (1,2 dl)

250 g strösocker (2,75 dl)’

80 g smör

2 dl vispgrädde

1 tsk havssalt

1/2 tsk vaniljpulver

12 g kakao (2 msk)

50 g mörk choklad

2 msk kakaonibs

Instruktioner:

1. Mätt upp socker och glykossirap i en kastrull med tjock botten. Koka upp och låt sjuda på ganska hög värme tills det når 170 grader. Mellan 150 och 170 grader kommer färgen att ändras från genomskinlig till ljust brun. Rör om ibland men inte för ofta.

2. Under tiden mäter du upp smör, grädde, salt, vanilj och  kakao i en annan kastrull och kokar upp. Ställ åt sidan tills socker och glykos är färdigt.

3. När socker och glykos når 170 grader, tag kastrullen från värmen och häll försiktigt ner smörgrädden i sockermassan, samtidigt som du hela tiden rör. Rör sedan ner chokladen och koka upp igen. På medelvärme låter du det sjuda tills det når 124-125 grader. Tag från värmen och rör ner kakaonibsen och häll kolan i en form som är ca 20×25 cm (eller motsvarande). Låt kolan stelna i några timmar innan du skär upp den.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Vilket toppenrecept!

    Hade ingen glykossirap och av någon anledning är det attans svårt att hitta här i Skottland men bytte ut mot honung och det funkade jättebra! Trodde kanske det skulle bli för sött men icke – god smak och ritkigt härlig konsistens ☺️

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg