Det klassiska franska bakverket Paris Brest. En luftig cirkel av pate au choux fylld med en smörig kräm av vaniljkräm och hasselnötspraliné. Om du älskar nötter så kan detta vara livets bakelse.
Det här bakverket har fått sitt namn från ett cykellopp som går mellan de franska städerna Paris och Brest. Bakelsen ska likna ett cykelhjul och har alltså inget alls med bröst att göra (som jag trodde ett tag). 🙂
Paris Brest består av pate au choux-deg och är väl det bakverk som har en ganska bestämd fyllning, till skillnad från eclair och petit choux som du kan fylla med vad som helst. Paris Brest har alltid mandlar eller nötter på toppen och någon form av nötpralinéfyllning. Alltså karamelliserade nötter som mals till ett nötsmör och sedan blandar man det med smör och vaniljkräm (det kan göras på lite olika sätt). Paris Brest fylls alltid genom att skära av locket och spritsa fyllningen och sedan sätter man på locket igen.
Och detta kan vara mitt nya favoritbakverk. Den här fyllningen alltså. Först karamelliserar du hasselnötter och mixar till ett nötsmör. Bara det tillsammans med vispat smör är nog gott, men så adderar vi också vaniljkräm! Alltså. Ja, det blir ju en del moment, det ska sägas. Men jösses vad gott!
Här hittar du fler bakverk med pate au choux.
Paris Brest är godast att äta när de är nygjorda, då är kakan frasig och fyllningen krämig. Men du kan förvara dem i kylen i några dagar, de är goda då också. Ofyllda kan du frysa dem.