Panbanging cookies

23 oktober, 2018

Ljuvligt goda chocolate chip cookies med rynkiga volanger. Trendigaste kakan just nu.

Som med många andra trender så börjar denna på Instagram. Någon la upp en bild på traditionella chocolate chip cookies som fått ett litet annorlunda utseende och alla blev som tokiga och ivriga att göra likadant, och så var en trend född.

Genom att banka plåten några gånger under bakningen får kakorna volanger runt kanterna och blir sådär både krispiga och sega som man vill ha dem. Instagram älskar det. Och jag med.

Panbanging cookies

4.8/5(2)
Röster
Portioner: Ca 14 kakor

Ingredienser:

280 gram vetemjöl (3 dl)

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

1 tsk vaniljpulver

230 gram rumstempererat smör

300 gram strösocker (3,3 dl)

50 gram muscovadosocker (drygt 0,5 dl)

1 ägg rumstempererat

2 matskedar vatten

170 gram mörk choklad, hackad i cm-stora bitar, några större, några mindre

Havssalt

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och förbered plåtar med bakplåtspapper.

2. Blanda samman vetemjöl, bikarbonat, salt och vaniljpulver i en bunke och ställ låt sidan.

3. Vispa smöret i ett par minuter och tillsätt sedan strösocker och muscovadosocker och vispa i ett par minuter till.

4. Rör ner ägget och vattnet.

5. Tillsätt mjölblandningen och rör till en deg och tillsätt till sist chokladen och blanda.

6. Forma stora bollar (ca 80 gram, det är stora kakor men om de är mindre blir det svårare att göra volangerna). Ställ in degbollarna i frysen i 15 minuter och lägg dem sedan på en plåt, max 6 kakor på varje plåt.

7. Sätt in kakorna i ugnen. Efter halva baktiden, ca 8 minuter, lyft ena sidan på plåten ca 1 dm och släpp den, och gör samma med andra sidan. Eller ta ut hela plåten och droppa den försiktigt i golvet från 20 cm höjd och sätt sedan in den i ugnen igen.

8. Upprepa proceduren varje minut under återstående baktid.

9. Ta ut kakorna efter 16-18 minuter när de fått fin färg i kanterna men fortfarande är lite mjuka i mitten.

10. Strö lite havssalt på kakorna och låt dem svalna.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg