Palsternackskaka

11 oktober, 2020

Den här saftiga kakan med palsternacka och kardemumma kan bäst beskrivas som morotskakans kusin. Men där moroten inte ger så mycket smak så blir palsternackan mer tydlig.

Utgångspunkten i detta recept är mina morotsmuffins, men där jag bytt kanelen mot kardemumma och moroten mot  palsternacka. Jag minskade också ner lite på mängden palsternacka, då den, som sagt, ger en tydligare smak än moroten, samtidigt som den ger en väldigt saftig kaka. Det är en sånt där enkelt recept där man först bara vänder ihop de våta ingredienserna och sen de torra och så bara vänder man ihop allt. Det ska inte ens vispas.

Jag ska ärligt erkänna att jag nog hade föreställt mig en lite mer polerad finish på tårtan, men ibland kan även det rustika vara det fina.

Palsternackskaka

3.7/5(44)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Palsternackskaka

100 g strösocker (drygt 1,5 dl)

45 g muscovadosocker (0,5 dl)

175 ml smakneutral olja, ex rapsolja (ca 1,75 dl)

2 ägg

130 g mjöl (drygt 2 dl)

2 tsk malen kardemumma

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk bakpulver

0,25 tsk salt

150 g finrivna palsternackor (ca 3 st)

Cream cheesefrosting

75 g rumsvarmt smör

90 g florsocker (1,5 dl)

2 tsk vaniljsocker

200 g kall cream cheese

Instruktioner:

Palsternackskaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanilj) och klä en springform, 20-22 cm, med bakplåtspapper i botten, smörj kanterna.

2. Vispa ihop strösocker, muscovadosocker, olja och ägg tills det är ordentligt blandat. Det ska bara blandas, inte vispas fluffigt.

3. Blanda mjöl, kardemumma, bikarbonat, bakpulver och salt i en annan bunke och vänd sedan ner tillsammans med de våta ingredienserna.

4. Skala och finriv palsternackorna och vänd till sist ned dem i smeten.

5. Häll smeten i formen, baka i 30-35 minuter. Känn med en sticka, den är klar när stickan kommer ut torr eller med några smulor på.

6. Tag ut formen ur ugnen och låt den svalna helt. Dela den i 3 lager.

Cream cheesefrosting

1. Vispa smöret tills det blir vitt och fluffigt.

2. Tillsätt florsockret och vaniljen och vispa i nån minut till.

3. Tillsätt den kalla cream cheesen och vispa tills du har en tjock och jämn frosting.

4. Stryk ut ett tunt lager cream cheese mellan de tre lagrena på tårtan och ett tunt lager runt om. Spritsa sedan bollar på kakan, strö över nymortlad kardemumma.

Du måste inte dela på kakan och ha frosting emellan utan kan nöja dig med att ha frosting ovanpå  om du vill.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Oj vad spännande, det här måste jag testa. Undrar om du tror att man kan byta ut kardemumman mot något annat? Mannen tåler inte det.

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut, du kan skippa det helt eller byta mot kanel eller ingefära exempelvis.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg